20 липня 2023 року в рамках Другого Меліоративного Форуму Комітет з питань аграрної та земельної політики спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) провів виїзні комітетські слухання на Одещині на тему: «Рибна галузь: простежуваність «від вилову до споживання»».

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Тетяна Грищенко, Валерій Стернійчук, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, т.в.о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Ігор Клименок, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, представники Державного агентства меліорації та рибного господарств України, керівник групи з розвитку продуктивності і доступу до ринків Програми USAID АГРО Владислав Карпенко, директор Всеукраїнської федерації роботодавців рибної галузі України Олександр Шлапак та представники рибної галузі Одещини.

В ході виступів було висвітлено питання реформи рибного господарства, яке виступає важливим елементом продовольчої безпеки України та світу в цілому, особливо під час, коли Україна йде курсом євроінтеграції та протистоїть ворожій агресії рф.

Під час комітетських слухань було обговорено стан та наступні етапи реалізації реформи рибної галузі в Україні.

Зокрема, Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що з прийняттям Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» №2989-IX від 21.03.2023 запроваджено спрощення процедур доступу до ринку, мінімізація кількості «контактів» під час оформлення дозвільної документації шляхом створення прозорого механізму аукціонних торгів з продажу прав на укладання договорів на право спеціального використання водних біоресурсів, запроваджено прозорі процедури розподілу водних біоресурсів, створені умови для недопущення монополії в риболовному господарстві та залучення нових суб’єктів господарювання на ринок.

Це дало змогу повноцінно запрацювати електронним аукціонам на право промислового вилову риби. Вже за першій місяць було проведено 255 аукціонів. В результаті орієнтовно за місяць понад 11 млн грн надійшло до місцевих бюджетів. Для порівняння: за увесь 2022 рік сплата за промисловий вилов риби була меншою - 10 млн грн.

Водночас, учасники слухань обговорили реальний стан реалізації реформи на практиці чи всі заходи дійсно добре працюють. Народні депутати України -члени Комітету зазначили, що до Комітету надходять критичні зауваження учасників ринку та скарги рибалок, які невдоволені реалізацією певних норм реформи рибної галузі.

Тому, сьогодні треба розуміти, що саме відбувається на практиці та як йде процес роботи законодавчої норми на цьому ринку. Це створить можливість більш чітко реалізувати наступні кроки реформування галузі, зокрема: встановлення законодавчих вимог до рибоприймальних пунктів, посилення контролю за виловом риби, а також розвиток сектору аквакультури.

Всі зазначені питання є складовими законодавчого підґрунтя для реалізації головної ідей реформування - впровадження системи простежуваності водних біоресурсів на всіх етапах: від вилову до потрапляння риби на стіл споживачам.

Для цих цілей учасниками слухань було обговорено презентацію нормативного акту «Про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та продукції, виробленої з водних біоресурсів», який розроблений на виконання положень статей 295, 407 та 410 Угоди про асоціацію між Україною з однієї сторони, та Європейським Союзом.

Для успішного подальшого впровадження реформи, надзвичайно важливим є створення умов інвестиційної привабливості галузі та відповідного законодавчого підґрунтя.

В даному ракурсі учасники слухань обговорили проект Закону України «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» (реєстр.

№ 8119), який саме направлений на створення умов інвестиційної привабливості рибної галузі для її подальшого розвитку.

Учасниками слухань було резюмовано, що важливим аспектом реалізації реформи рибної галузі є забезпечення сталого управління водними біоресурсами, запобігання незаконному, непідзвітному та нерегульованому рибальству, сприяння збереженню, раціональному використанню, відтворенню та охороні водних біоресурсів, а також захисту прав та економічних інтересів суб’єктів господарювання.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 травня 2024 16:23
09 травня 2024 10:38
08 травня 2024 16:40
07 травня 2024 16:30
04 травня 2024 10:56
03 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
01 травня 2024 19:30
30 квітня 2024 11:02
29 квітня 2024 17:00