Комітет з питань аграрної та земельної політики 18 жовтня 2023 року провів комітетські слухання на тему: «Фінансова спроможність аграрних підприємств з окупованих та деокупованих територій, які працюють на підконтрольній Україні території: ключові проблеми».

Голова Комітету Олександр Гайду звернувся з вітальним словом до присутніх, а також окреслив основні проблемні питання.

В ході виступів було зазначено, що війна в Україні та її економічні наслідки завдали значних збитків виробництву та доходам малих фермерів, які становлять майже $4,0 млрд грн. У зв’язку з проведенням бойових дій та тимчасовою окупацією, 84% аграрних підприємств призупинили свою господарську та виробничу діяльність. Сьогодні 38% агропідприємств досі не працюють, а 45% відновили свою діяльність менше, ніж на половину.

Тому, якнайшвидшого вирішення потребують питання відновлення повноцінної діяльності сільськогосподарських товаровиробників на деокупованих територіях.

Під час комітетських слухань було обговорено стан господарської та виробничої діяльність сільгосптоваровиробників на деокупованих територіях, по яким війна завдала серйозних та незворотних наслідків. Найбільших збитків аграрному сектору війна нанесла в Луганській, Херсонській, Донецькій, Харківській та Запорізькій областях. Ці регіони є лідерами і за кількістю пошкоджених та зруйнованих об’єктів.

Окремим найболючішим питанням залишається розмінування звільнених територій. Через війну 30% територій - 174 тис. кв. км, які перебували в тимчасовій окупації або в зоні бойових дій забруднені вибухонебезпечними предметами.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що вирішення зазначених проблем потребуватиме значних часових, людських та фінансових ресурсів, яких критично не вистачає. Перш за все, це банківське кредитування, яке має велике значення для поповнення обігових коштів, придбання витратних матеріалів для продовження діяльності підприємства. Водночас, знищена та пошкоджена інфраструктура ускладнює залучення кредитних ресурсів, зокрема через державні програми підтримки.

Під час комітетських слухань було зазначено, що на даний час потужним інструментом державної підтримки залишається державна програма «Доступні кредити 5-7-9%», якою передбачено спрощення доступу підприємств малого та середнього бізнесу до банківського кредитування, зокрема, отримання кредитів за зниженою процентною ставкою.

Проте, програма практично не працює на деокупованих територіях. Фінансові установи не хочуть співпрацювати з аграріями на деокупованих територіях, оскільки бачать там великі ризики, і навіть під державні гарантії їм це нецікаво.

Хоча, саме аграрії першими повертаються на звільнені території, готові працювати та наповнювати місцеві бюджети податками. Тому цим фермерам, які готові повертатися та працювати на деокупованих територіях, потрібна окрема посилена фінансова або ж грантова підтримка.

В ракурсі визначення головних пріоритетів діяльності для вирішення вище зазначених проблем учасниками слухань були виділені наступні кроки, а саме:

- забезпечення пільгового кредитування для аграріїв з деокупованих територій та вирішення проблемного питання заборгованості постраждалих агровиробників за кредитами, які були отримані ще до початку повномасштабного вторгнення росії, оскільки постраждалі агровиробники не мають можливості виплачувати кошти за такими кредитами, не можуть отримати нові кредити та потребують централізованих програм реструктуризації і відстрочення зобов’язань;

- підтримка підприємств, що втратили свої потужності в окупації, релокувалися та продовжують вести свою діяльність. Зокрема, запропоновано внести зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9%» та поширити пільгове кредитування на такі категорії с/г виробників;

- надання пільгових кредитів для фінансування інвестиційного та оборотного капіталу, пролонгації кредитів, отриманих до введення воєнного стану, надання державних гарантій за кредитами;

- передбачити в державному бюджеті на 2024 рік державну дотацію на гектар земель в деокупованих регіонах на рівні орендної плати, а також кошти на державну підтримку розмінування сільськогосподарських земель;

- передбачити для агровиробників деокупованих територій та територій, де ведуться активні бойові дії, спрощені вимоги до бронювання на період дії мобілізації працівників таких підприємств.

Учасниками слухань було резюмовано, що реалізація таких заходів стане важливим кроком для підтримки сільськогосподарських товаровиробників, виробничі потужності яких опинилися в окупації, який пришвидчить відновлення господарської діяльності на новому місці, матиме позитивний вплив на створення нових робочих місць у відповідних регіонах та на забезпечення продовольчої безпеки держави.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Марина Нікітіна, Дмитро Соломчук, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Людмила Шемелинець, Перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова, заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України - Уповноважений з питань внутрішньо переміщених осіб Олексій Бородай, заступник Міністра економіки Надія Бігун, депутат Херсонської обласної ради Сергій Рибалко, в.о. Голови Правління публічного акціонерного товариства акціонерного банку «Укргазбанк» Родіон Морозов, член Правління акціонерного товариства «Укрексімбанк» Михайло Медко, керівник департаменту андерайтингу і реструктуризації кредитів корпоративних клієнтів ГО АТ «Приватбанк» Юрій Александров, член правління АТ «Ощадбанк» Наталя Буткова-Вітвіцька, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Сергій Кубах, заступник Голови громадської спілки «Всеукраїнська Аграрна Рада» Дмитро Кохан, директор громадської організації «Агровиробники окупованих територій» Іван Самойдюк та представники аграрних підприємств.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 липня 2024 15:58
23 липня 2024 15:55
22 липня 2024 14:49
18 липня 2024 15:23
17 липня 2024 19:45
16 липня 2024 18:00
15 липня 2024 18:15
12 липня 2024 11:59
11 липня 2024 15:49
10 липня 2024 10:53