Україна крок за кроком виконує свої зобов’язання на шляху до Європейського Союзу, — інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
Так, за даними Спілки молочних підприємств України молочники України та Європи планують об’єднати зусилля задля відстоювання інтересів на ринках.
Така співпраця дозволить сформувати спільні вимоги до урядів напередодні вступу України до Євросоюзу та уникнути конфліктів.
Зазначається, що Спілка молочних підприємств України планує в березні 2024 року приєднатися до Європейської молочної асоціації, що дасть змогу українським молочникам донести до європейських організацій та урядів специфіку роботи вітчизняних компаній, підкресливши, що інтеграція до Євросоюзу повинна бути підготовлена з обох сторін та має піти на благо як європейського бізнесу, так і українського.
В умовах війни ситуація у сфері виробництва молока-сировини в Україні в господарствах населення нестабільна. Водночас сільськогосподарські підприємства, які забезпечують сировиною переробні заводи, навпаки нарощують обсяги надоїв.
За попередніми даними Держстату, в січні-жовтні 2023 року господарства усіх категорій виробили близько 6 млн 277,4 тис. тон молока-сировини, що на 6% менше порівняно до минулорічного періоду. В жовтні 2023 року обсяги надоїв в Україні склали 610,50 тис. тон, що на 3% менше порівняно до вересня поточного року і на 6% менше ніж в жовтні 2022 року. За проаналізований період частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 37%, а господарств населення — 63%.
Підприємства збільшили виробництво молока до 2 млн 341,4 тис. тон (+7%) в січні-жовтні 2023 року. В жовтні поточного року обсяги надоїв на підприємствах склали 228,9 тис. тон молока-сировини, що на 2% більше ніж в вересні і на 7% більше порівняно до жовтня 2022 року.
В господарствах населення за 10 місяців 2023 року було вироблено 3 млн 936 тис. тон молока, що на 14% менше порівняно до минулорічного періоду. В жовтні 2023 року обсяги надоїв в господарствах населення склали 381,6 тис. тон, що на 7% менше порівняно до вересня 2023 року і на 13% менше порівняно до жовтня 2023 року.
Отже, незважаючи на поточні важкі умови, український молочний бізнес працює і в середньостроковій перспективі може стати повноправною частиною європейського молочного ринку.