5 лютого 2024 року в рамках налагодження двосторонньої співпраці між комітетами народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики була проведена зустрічі в режимі відеоконференції з депутатами Комісії з питань сільського господарства, лісового господарства, харчової промисловості та специфічних послуг Палати депутатів Парламенту Румунії.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулись Голова Комітету Олександр Гайду та Голова Комісії Адріан-Іонуц Чесною.

В ході зустрічі обговорили питання, які надважливі для забезпечення подальшого експорту аграрної продукції України та збереження темпів транзиту української сільськогосподарської продукції через Румунію для підтримки продовольчої безпеки у світі.

В цьому ракурсі Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що з 24 лютого 2022 року Румунія стала однією з ключових країн для транзиту української продукції – 11% вартості українського експорту припадає саме на цю країну. Автомобільними, залізничними та морськими шляхами через Румунію з України транспортується близько п’ятої частини сільгосппродукції.

Завдяки «коридорам солідарності» Україна продовжує експорт зерна на світові ринки, отримує надходження до бюджету та здійснює операції з імпорту необхідних товарів.

Також, під час зустрічі обговорили питання важливості морських та річкових шляхи експорту для України. Зокрема, головний порт Румунії Констанца, через який Україна у 2023 році експортувала приблизно 40% від загального обсягу перевалки зернових у порту за рік. Український вантажообіг через порти річки Дунай став рекордним у 2023 році та становив понад 29 мільйонів тонн, що майже в шість разів більше порівняно з довоєнним періодом.

Голова Комісії Адріан-Іонуц Чесною зазначив, що Румунія підтримує Україну з перших днів війни та вживає всіх необхідних заходів для безперервної роботи «шляхів солідарності» для забезпечення продовольчої безпеки.

Голова Комітету Олександр Гайду підкреслив, що взаєморозуміння та співпраця між комітетами парламентів важлива у подальшій розбудові логістичної інфраструктури та розширення шляхів експорту української аграрної продукції для забезпечення продовольчої безпеки в світі.

Народні депутати України – члени Комітету з питань аграрної та земельної політики висловили вдячність Парламенту Румунії за непохитну підтримку України та співпрацю у запобіганні продовольчої кризи в країнах Європи та світу.

У зустрічі взяли участь голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України – члени Комітету Сергій Лабазюк, Дмитро Соломчук, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, а також депутати Комісії Парламенту Румунії Даніель-Кодруць Блага, Флоріан-Еміль Думітру, Лоранд-Балінт Мадьяр, Костянтин Борці.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:00
25 квітня 2024 12:00
24 квітня 2024 15:34
24 квітня 2024 12:45
23 квітня 2024 19:15
23 квітня 2024 11:30
22 квітня 2024 17:30
19 квітня 2024 14:45
19 квітня 2024 14:24