Сьогодні, 8 лютого 2024 року, Комітет з питань аграрної та земельної політики провів виїзні комітетські слухання у приміщенні Яготинської міської ради Київської області на тему: «Молочна галузь України: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

В ході виступів було зазначено, що питання стану молочної галузі України є досить актуальним, як основної складової аграрного сектору, і відіграє важливу роль у забезпеченні населення молоком та молочною продукцією, а також має велике значення для продовольчої безпеки країни.

Голова Комітету Олександр Гайду зауважив, що воєнні дії на території України нагадали всьому світу, що таке продовольча безпека та яку важливу роль у ній відіграє Україна. Для вітчизняних виробників 2022 рік став точкою неповернення і різким поштовхом до зміни умов функціонування молочної галузі та перегляду стратегії управління виробництвом.

На сьогодні, галузь опинилася у складній ситуації. Поступове скорочення поголів'я корів вплинуло на обсяги виробництва і продажу молока, змінилася структура і асортимент виробництва молочної продукції, суттєво зменшились обсяги споживання молока та молочної продукції.

Водночас, незважаючи на складну ситуацію та попри війну, українські виробники та переробники молока задовольняють потребу населення в молочній продукції на внутрішньому ринку, незважаючи на суттєве скорочення виробничих потужностей.

Учасники комітетських слухань обговорили основні проблеми молочної галузі, а саме: обмежені можливості експорту української молочної продукції через ЄС, збільшення собівартості виробництва, втрата виробничих потужностей на окупованих територіях, імпорт молочної продукції з ЄС, в першу чергу сирів, відсутність дієвого інструменту кредитування галузі тощо.

Також в рамках виїзних комітетських слухань народні депутати України - члени Комітету мали можливість оглянути ТОВ «Українська молочна компанія», яке спеціалізується на виробництві товарного молока, вирощуванні зернових культур, виготовленні кормів для ВРХ. На фермах товариства працюють виключно з племінними коровами голштинської породи.

Окрім цього, представники парламентського Комітету оглянули підприємство «Яготинський маслозавод», яке є одним із найбільших національних виробників молочної продукції. Кількість працівників на заводі становить понад 900 осіб, підприємством випускається 36 видів молочної продукції.

Учасниками слухань за підсумками обговорення було зазначено, що молочна галузь безумовно потребує прийняття кардинальних кроків та розробки стратегії її подальшого розвитку на рівні міністерств, установ, наукових аграрних установ, бізнесу, а також Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник Голови Комітету Степан Чернявський, Секретар Комітету Іван Чайківський, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Андрій Богданець, народний депутат України Борис Приходько, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук, Перший заступник Голови Київської обласної військової адміністрації Микола Бойко, Голова Бориспільської районної держадміністрації Руслан Дяченко, Перший заступник Голови Броварської районної держадміністрації Олексій Дорошенко, Яготинський міський голова Наталія Дзюба, представники Національної поліції України та Київської обласної військової адміністрації, генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, директор Інституту продовольчих ресурсів НААН України Микола Сичевський, виконавчий директор об’єднання «Спілка молочних підприємств України» Арсен Дідур, голова Наглядової ради Групи компаній «Молочний альянс» Сергій Вовченко, представник Асоціації виробників молока Олена Жупінас.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 12:00
24 квітня 2024 15:34
24 квітня 2024 12:45
23 квітня 2024 19:15
23 квітня 2024 11:30
22 квітня 2024 17:30
19 квітня 2024 14:45
19 квітня 2024 14:24
18 квітня 2024 18:45
18 квітня 2024 13:57