5 березня 2024 року в рамках підготовчої роботи з оцінки заявки України на членство в ЄС голова та члени Комітету з питань аграрної та земельної політики зустрілися з керівником відділу з питань сільського господарства, сільського розвитку та безпечності харчових продуктів, відділ роботи з Україною Генерального Директорату з Розширення (DG NEAR) Європейської Комісії Філіпом Лехном, Аграрним Аташе Представництва Європейського Союзу в Україні Крістіаном Бен Хеллом та керівником проекту Європейського Союзу «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» (SAPFI) Джоном Мілнзом.

В ході зустрічі було обговорено питання законодавчого процесу в частині наближення до норм Європейського Союзу та досягнення Комітету щодо земельної реформи, у сфері безпечності харчових продуктів, санітарного та фітосанітарного законодавства, розвитку сільських територій, а також важливі аспекти запровадження спільної аграрної політики Європейського Союзу.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що Угодою про асоціацію між Україною та ЄС від 27 червня 2014 року було передбачено декілька глав за напрямками роботи Комітету, а саме глава 4 «Санітарні та фітосанітарні заходи», глава 17 «Сільське господарство та розвиток сільських територій» та частково Глава 18 «Політика у галузі рибальства та морська політика».

З моменту підписання Угоди про Асоціацію Парламентом було ухвалено важливі євроінтеграційні закони у сфері у сфері безпечності харчових продуктів, ветеринарної та фітосанітарної політики. Що і було відповідно оцінено в Звіті Єврокомісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі, а в подальшому і в Доповіді Єврокомісії щодо України у 2023 році.

Крім того, за останні два роки роботи Верховної Ради України 9 скликання євроінтеграційний процес в Україні істотно пришвидшився. Так, за період воєнного стану за поданням Комітету було ухвалено 8 законів, зокрема про: ветеринарну медицину, географічні зазначення спиртних напоїв, матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами приведення законодавства у відповідність до правил ЄС у сфері дитячого харчування, державне регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва. Також було переглянуто законодавство у сфері насінництва та розсадництва.

Водночас сторони обговорили плани подальшої законодавчої роботи.

Зокрема, Олександр Гайду поінформував, що зараз в Комітеті триває активна робота над 5 євроінтеграційними законопроектами щодо захисту рослин, про виноград та виноградне вино, про об’єднання сільськогосподарських товаровиробників, про хміль, про простежуваність водних біоресурсів. Водночас, ряд важливих законодавчих ініціатив від Уряду очікують на реєстрацію у Верховній Раді України для їх подальшого опрацювання в Комітеті.

Представником Генерального Директорату з Розширення (DG NEAR) Європейської Комісії Філіпом Лехном було зазначено, що європейська сторона готова сприяти подальшій імплементації Україною норм європейського законодавства.

Також учасники зустрічі обговорили питання подальшої відповідності української аграрної політики Спільній аграрній політиці (САП) Європейського Союзу та щодо створення Платіжної агенції, як одного з надважливого інструменту підтримки фермерства та розвитку сільських територій в України. 

У зустрічі також взяли участь голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України - члени Комітету Артур Герасимов, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, старший експерт з розробки сільськогосподарської політики та регуляторної реформи проекту Європейського Союзу Сергій Черниш.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 17:00
26 квітня 2024 16:00
25 квітня 2024 12:00
24 квітня 2024 15:34
24 квітня 2024 12:45
23 квітня 2024 19:15
23 квітня 2024 11:30
22 квітня 2024 17:30
19 квітня 2024 14:45
19 квітня 2024 14:24