14 березня 2024 року у м. Кременчук Полтавської області Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) проведено практичний семінар з підтримки агровиробників Полтавщини та урочисте підписання протоколу про наміри щодо реалізації Програми міжнародної технічної допомоги між Програмою USAID АГРО та організацією об’єднань водокористувачів «КВІТУЧІ ЛАНИ».

Головними напрямками заходу було висвітлення питань щодо поширення інформації про реалізацію меліоративної реформи, стимулювання водокористувачів-агровиробників та інших агровиробників до участі в створенні організації водокористувачів та відновленні меліоративних мереж та інформування про субгрантові проекти Програми USAID АГРО.

З вітальним словом до учасників заходу звернулись начальник Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін, керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, перший заступник Голови Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Тарас Кот, голова Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік, голова Омельницької територіальної громади Андрій Пирог, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, директорка Програми USAID АГРО Ксенія Сидоркіна, керівник ОВК «КВІТУЧІ ЛАНИ» Олег Ворона, представники громадських спілок та об’єднань водокористувачів Полтавської області.

Керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець зазначив, що після катастрофи, яку спричинили російські війська на Каховській ГЕС, актуальність реалізації реформи меліорації для України зростає. Сьогодні важливо максимально ефективно використовувати наявні водні та земельні ресурси для забезпечення продовольчої безпеки через підтримку аграрного сектору та реформу гідротехнічної меліорації, яка, незважаючи на війну, триває. Адже стабільність агровиробництва в Україні – вагомий чинник продовольчої безпеки світу.

Олександр Старинець акцентував увагу на важливості виконання Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації» всіма гілками влади, як на центральному так і на місцевому рівні. В Україні вже створені 33 організації водокористувачів, і лише одна меліоративна система передана у власність ОВК. Передача об’єктів меліоративних мереж є необхідною умовою для підвищення ефективності діяльності організацій водокористувачів та залучення коштів у розвиток меліоративного сектору, зокрема на деокупованих територіях.

Він також зазначив, що наступним важливим кроком реалізації реформи гідротехнічної меліорації є зміна управління державними меліоративними системами. Верховна Рада України схвалила в першому читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності», реєстр. №7577, який передбачає створення державних некомерційних підприємств - Операторів. Необхідно в найближчий час завершити відокремлення функцій з управління водними ресурсами та управління меліоративними системами, як це передбачено в Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року.

В рамках проведення практичного семінару учасники мали можливість оглянути виробничі потужності ОВК «КВІТУЧІ ЛАНИ» та агропромислової групи «Арніка» у м. Глобине, отримати досвід розвитку органічного виробництва в умовах воєнного часу, зокрема: технічну ефективність органічного виробництва та органічної агротехнології, ознайомитись з роботою лабораторії з насінництва щодо селекції стійких сортів сої, придатних до органічної агротехнології, обговорити забезпечення простежуваності виробничо-збутового ланцюгу органічного виробництва й ознайомитись з технічними рішеннями та економічною ефективністю зрошення в органічному землеробстві.

Слід зазначити, що стан виконання Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації», у тому числі в частині передачі об’єктів меліоративних мереж у власність організацій водокористувачів, знаходиться на постійному контролі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 12:00
24 квітня 2024 15:34
24 квітня 2024 12:45
23 квітня 2024 19:15
23 квітня 2024 11:30
22 квітня 2024 17:30
19 квітня 2024 14:45
19 квітня 2024 14:24
18 квітня 2024 18:45
18 квітня 2024 13:57