4 квітня 2024 року, у м. Брюссель, у Представництві землі Нижня Саксонія в Європейському Союзі в рамках професійно-пізнавальної поїздки «Сталий розвиток аграрного сектору України в контексті сучасних євроінтеграційних викликів» за сприянням проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» відбувся професійний захід «Українське сільське господарство – потенціал сталого розвитку в контексті євроінтеграції».

Учасниками заходу були обговорені питання щодо сучасних викликів та стану інтеграційного процесу України до Європейського Союзу, приведення аграрної та торгової політики України до вимог Європейського Союзу, напрямів підтримки української євроінтеграції під час війни росії проти України, ролі та обов’язків професійних сільськогосподарських асоціацій в Європейському Союзі та в Україні тощо.

Також було констатовано, що європейська перспектива подальшого розвитку України сьогодні є одним з політичних пріоритетів країни. У цьому контексті подальший розвиток аграрної політики має бути орієнтований на європейські стандарти та вимоги.

З боку української делегації виступив керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, який зазначив, що дотримання українськими аграріями європейських вимог, стосовно сільського господарства – це вищий рівень якості та безпеки для людей і навколишнього середовища та першочергове завдання на шляху вступу України до Європейського Союзу.

На сьогодні імплементація законодавства ЄС дає можливість багатьом українським компаніям, які працюють в аграрному секторі економіки, отримати її європейську сертифікацію.

Попри війну з моменту отримання Україною статусу країни-кандидата, Верховною Радою України було ухвалено 6 комплексних євроінтеграційних законів, підготовлених Комітетом з питань аграрної та земельної політики.

Зокрема, у сфері охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва, про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами, про географічні зазначення спиртних напоїв, поводження з пестицидами і агрохімікатами, продовольчої безпеки та розвитку тваринництва. Що і було відповідно оцінено в Звіті Єврокомісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі, а в подальшому і в Доповіді Єврокомісії щодо України у 2023 році.

Також він додав, що у Комітеті готуються до другого читання законопроекти щодо захисту рослин, продуктів виноградарства, а також опрацьовуються законопроекти про хміль та про простежуваність водних біоресурсів.

Разом з тим, Олександр Старинець зауважив, що найактуальнішим питанням залишається проблема логістики експорту та транзиту української аграрної продукції.

Також окрему увагу було приділено презентації директора Інституту Йоганна Генріха фон Тюнена (Федеральний науково-дослідний інститут сільських територій, лісів та рибальства) Мартіна Бансе щодо сучасних викликів аграрного бізнесу та торгівлі (результати моделювання аграрного ринку).

Мартін Бансе, зокрема доповів про розвиток українського експорту з моменту підписання Угоди про асоціацію з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі (DCFTA) між ЄС та Україною 2014 року, стан та можливі сценарії розвитку ринкових та торгівельних відносин України через війну росії проти України, про наближення національних стандартів до вимог і норм Європейського Союзу по галузям тощо.

Також він представив 4 моделі доступу на ринок ЄС української аграрної продукції, зокрема: в разі повної лібералізації між ЄС та Україною (вільна торгівля), в разі повної лібералізації й поширення зовнішнього захисту ЄС на Україну (спільний ринок), в разі врахування у базовому дослідженні тенденцій демографічного розвитку та вільної торгівлі скорочення чисельності населення -26%, в разі врахування у базовому дослідженні рівня виробництва в Україні у 2022 р. та вільна торгівля.

У заході взяли участь керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, керівник проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марія Ярошко, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, голова комітету підприємців агропромислового комплексу при Торгово-промислової палати України Олег Юхновський, перший віцепрезидент громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників України» Віктор Шеремета, незалежний аналітик Олена Ковальова, голова Євроінтеграційного комітету УКАБ Олександра Авраменко, представник COPA/COGECA Патрік Пагані, керівник підрозділу Європейської організації фермерів і сільськогосподарських кооперативів (COPA-COGECA) Вінсент Кордоньє, представник Генерального директорату з питань сільського господарства та сільського розвитку(DG AGRI) Марія Феррара та Генерального директорату Європейської комісії з питань добросусідства та переговорів щодо розширення (DG Near) Лайонел Меснілдрей та представники інших організацій.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 12:00
24 квітня 2024 15:34
24 квітня 2024 12:45
23 квітня 2024 19:15
23 квітня 2024 11:30
22 квітня 2024 17:30
19 квітня 2024 14:45
19 квітня 2024 14:24
18 квітня 2024 18:45
18 квітня 2024 13:57