30 травня 2024 року у м. Одеса Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) проведено круглий стіл з організаціями водокористувачів.

Головними напрямками заходу було висвітлення питань щодо стимулювання організацій водокористувачів до підтримки реформи в сфері гідротехнічної меліорації та отримання у власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж, інформування щодо подальшої підтримки організацій водокористувачів та аграріїв в розвитку та відновленні меліоративних мереж, поширення знань на прикладі кращих практик створення та діяльності організацій водокористувачів через семінари та тренінги, посилення комунікації між організаціями водокористувачів.

З вітальним словом до учасників заходу звернулись Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду та директорка Програми USAID АГРО Ксенія Сидоркіна.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що ефективне використання наявних водних та земельних ресурсів для розвитку агровиробництва залежить від реформі гідротехнічної меліорації. Адже стабільність агровиробництва в Україні – вагомий чинник продовольчої безпеки світу.

Меліоративна реформа розпочалася в складний для України час. В лютому 2022 року був прийнятий Закон про Організації водокористувачів, який спрямований на вирішення питань з відновлення та модернізації меліоративних систем, залучення зовнішніх інвестицій та зміни підходів в управлінні меліоративними системами.

Зазначений Закон, як перший крок меліоративної реформи, був прийнятий назустріч аграрним товаровиробникам. Проте учасники заходу відмітили, що бюрократичні процедури з передачею майна у власність ОВК зрошувальних систем гальмують процес.

Зокрема, Держводагентство фактично блокує реалізацію норм Закону про Організації водокористувачів. Внаслідок чого із 35 зареєстрованих ОВК, лише одна змогла оформити право власності на меліоративну мережу. Без цього реформа не буде реалізована і розвитку меліорації не буде.

Тому важливо забезпечити повне виконання Закону про ОВК всіма гілками влади, як на центральному так і на місцевому рівні, і сприяти передачі повноважень в управлінні меліоративними системами законодавчо визначеним органам влади та меліоративних мереж у власність організацій водокористувачів.

Зараз важливим кроком у реалізації меліоративної реформи є необхідність прийняття законопроекту «Про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів» (реєстр. №5203), яким передбачено створення організацій водокористувачів як юридичних осіб з неприбутковим статусом.

Олександр Гайду зауважив, що реалізація реформи потребує й зміну управління державними меліоративними системами. Верховна Рада України схвалила в першому читання проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності» (реєстр. №7577), який передбачає створення державних некомерційних підприємств – Операторів. Необхідно в найближчий час завершити відокремлення функцій з управління водними ресурсами та управління меліоративними системами, як це передбачено в Стратегії зрошення та дренажу.  

Після катастрофи, яку спричинили російські війська на Каховській ГЕС, актуальність реалізації реформи меліорації для України ще більш є нагальним.

Голова Комітету Олександр Гайду зауважив, що Комітет продовжить здійснювати контроль за органами виконавчої влади в частині виконання закону про ОВК та дотриманні вимог щодо передачі об’єктів меліоративних мереж у власність організацій водокористувачів.

Водночас він зазначив, що Комітет постійно співпрацює з експертами Програми USAID АГРО, враховуючи експертні висновки під час розгляду законопроектів, їх підготовці й прийнятті та сподівається на продовження потужної технічної допомоги від USAID та залучення фінансових ресурсів для відновлення та модернізації меліоративних систем України.

Під час круглого столу представники організацій водокористувачів «ПЕРША», «ВОДА ЖИТТЯ», «СИЛЬНА ВОДА», «КВІТУЧІ ЛАНИ» поінформували учасників про успіхи та проблемні питання діяльності ОВК. Так, зокрема, виконавчий директор ОВК «ВОДА ЖИТТЯ» Олексій Шундер поділився досвідом створення ОВК та оформлення права власності на меліоративну мережу, а також розповів про перші результати діяльності і забезпечення поливу в умовах відключення світла внаслідок атак російської агресії.

Участь у круглому столі взяли керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, заступниця керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олена Рудень, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня у режимі відеоконференції, перший заступник Голови Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Тарас Кот, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, представник Міністерства аграрної політики та продовольства України з питань зрошення Михайло Соколов, консультанти Програми USAID АГРО Михайло Хорєв та Руслан Кальницький, представники об’єднань водокористувачів різних областей України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 вересня 2024 13:50
05 вересня 2024 11:29
04 вересня 2024 20:00
02 вересня 2024 18:45
30 серпня 2024 20:45
29 серпня 2024 19:30
28 серпня 2024 18:45
27 серпня 2024 17:00
22 серпня 2024 15:05
21 серпня 2024 16:32