12 червня Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду провів робочу зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні (ФАО).

Під час зустрічі увага була зосереджена на обговорені основних напрямках фінансової допомоги з боку Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) для підтримки та відновлення продовольчої безпеки в Україні.

Зокрема, першочерговим напрямком є відновлення спроможності домогосподарствам у сільській місцевості, які знаходяться уздовж лінії фронту, на прибережних та інших територіях, що зазнали значного впливу від війни, у дев’яти областях України.

Обсяг фінансування заходів цього напряму закладено на рівні 100 млн дол. США, які передбачені на забезпечення сільських домогосподарств критично важливими засобами виробництва продукції рослинництва (зокрема насінням, добривами, обладнанням) та тваринництва (кормами, приміщеннями для тварин, ветеринарними засобами тощо) у спосіб надання готівки, ваучерів і підтримки в натуральній формі.

Другий напрямок підтримки ФАО концентрує на відновленні сільськогосподарського виробництва та ланцюгів створення доданої вартості. Для реалізації заходів цього напряму ФАО планується залучити 90 млн дол. США.

В межах цього напрямку реалізуються програми щодо забезпечення насінням кукурудзи, ярої та озимої пшениці, інших культур, а також добривами (на площу не більше 10 га) зареєстрованих у Державному аграрному реєстрі малих та середніх сільськогосподарських виробників, котрі знаходяться на територіях, що зазнали втрат від війни.

Також зазначені заходи передбачають допомогу у наданні альтернативних джерел енергії малим та середнім сільськогосподарським виробникам сектору тваринництва, рибного господарства та пов’язаними з ними харчовій і переробній галузям, а також інвестуванні у відновлені джерела енергії та ефективні технології сушіння зерна.

Окрім цього, ФАО інвестуватиме стимулювання та розвиток короткого циклу ланцюгів доданої вартості, надаючи відповідні гранти й технічну підтримку.

Водночас, за інформацією заступника Голови офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні (ФАО) Луїса Амайя на разі є потреба передбачити фінансову підтримку для бджолярів у прифронтових територіях, для налагодження логістичних ланцюгів та реалізації виробленої продукції.

Третій основний напрямок підтримки – це відновлення критично важливих для агропродовольчої системи послуг. Зусилля ФАО спрямовані на поліпшення і збереження якості зерна, вирішення технічних проблем, пов’язаних із наземним транспортуванням, сприяння експорту зерна до країн, які гостро потребують продовольства.

Поряд з цим, зміцнення системи безпеки здоров’я населення завдяки підтримці важливих ветеринарних послуг, зокрема через посилення спроможностей Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, інших відповідних урядових органів, сільгосптоваровиробників, трейдерів тощо.

Передбачається також налагодити співпрацю з відповідними агентствами та організаціями для сприяння знешкодженню вибухонебезпечних предметів на сільськогосподарських угіддях.

Під час зустрічі було зазначено, що основними донорами фінансової підтримки виступають такі країни, як Канада, Австралія, Японія, країни Європейського Союзу та різні фундації і фонди.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що з перший днів війни ФАО в дуже швидко відреагувало на потреби стабільності продовольчої безпеки в Україні та підтримки і розвитку українського фермерства. Допомога та солідарність мають важливе значення для успіху на шляху макроекономічної стабілізації в Україні в умовах повномасштабної війни.

Учасники зустрічі домовились про продовження конструктивної співпраці та напрацювати можливі механізми підтримки України у цей важкий для країни час.

Участь у зустрічі також взяли керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, радник офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні (ФАО) Михайло Малков.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 вересня 2024 13:50
05 вересня 2024 11:29
04 вересня 2024 20:00
02 вересня 2024 18:45
30 серпня 2024 20:45
29 серпня 2024 19:30
28 серпня 2024 18:45
27 серпня 2024 17:00
22 серпня 2024 15:05
21 серпня 2024 16:32