24 червня 2024 року у м. Варшава, Республіці Польща, в межах альянсу «Люблінський трикутник», відбулась третя тристороння зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду та народних депутатів України – членів Комітету, Голови Комітету у справах села Сейму Республіки Литва Віктораса Пранцкетіса, Голови Комітету з економіки Сейму Литовської Республіки Казіса Старкявічюса та Голови Комітету з питань сільського господарства та розвитку села Сейму Республіки Польща Мирослава Малішевського.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що третій саміт голів комітетів Парламентів України, Литви та Польщі має дуже велике значення для України під час незаконної, безпідставної та загарбницької війни росії проти нашої держави.

Попри те, що росія, розв’язавши війну проти України, поставила під загрозу глобальну продовольчу безпеку, Україна має залишатися гарантом для багатьох країн світу. Для підтримки такого статусу та завдячуючи спільній роботі парламентарів України, Литви та Польщі результатом третьої тристоронньої зустрічі стало підписання спільної Декларації.

Основні положення Декларації тристоронньої зустрічі Литовської, Польської та Української парламентських делегацій передбачають заклик до держав-членів та інституцій Європейського Союзу:

1. Ввести заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з росії та білорусі до ЄС.

2. Розглянути можливості заборони транзиту сільгосппродукції з росії та білорусі через територію ЄС.

3. Обмежити доступ російських сільгоспвиробників до передових світових технологій та обладнання.

4. Запровадити інтервенційну систему для закупівлі надлишків зерна в періоди несприятливих ринкових цін. Це сприятиме стабілізації цін на зерно та забезпеченню доходів хліборобів.

5. Обмежити потенційно недобросовісну торговельну практику, включаючи фальсифікацію інформації про країну походження.

6. Допомогти Україні у відновленні ринкових позицій за межами Європи шляхом відновлення каналів збуту.

7. Засудити росію за експорт незаконно привласненого зерна з тимчасово окупованих територій України.

Комітет з питань розвитку сільського господарства та розвитку сільських територій Сейму Республіки Польща самостійно розішле копію Декларації інституціям ЄС, що сприятиме подальшому діалогу та реалізації зазначених пунктів.

За підсумками зустрічі учасниками тристоронньої зустрічі було підкреслено важливість співпраці між країнами Люблінського трикутника, спільного внеску у підтримку України, відстоювання та захисту сільськогосподарських ринків від російської агресії.

У зазначеному заході взяли участь заступник Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, Секретар Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов, голова громадської спілки «Всеукраїнська аграрна рада» Андрій Дикун, директор «Всеукраїнського аграрного форуму» Марія Дідух, керівник офісу Комітету у справах села Сейму Республіки Литва Августе Матулевічене, голова Литовської сільськогосподарської ради Ігнас Гофманас, голова Асоціації виробників зерна Литви Аушрис Маціаускас, голова Постійного підкомітету з моніторингу Спільної аграрної політики Європейського Союзу та вступу нових країн до Європейського Союзу, з особливим наголосом на Україні Ярослав Ржепа, президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич, президент Зернової та кормової палати Моніка Пьонтковська.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 вересня 2024 13:50
05 вересня 2024 11:29
04 вересня 2024 20:00
02 вересня 2024 18:45
30 серпня 2024 20:45
29 серпня 2024 19:30
28 серпня 2024 18:45
27 серпня 2024 17:00
22 серпня 2024 15:05
21 серпня 2024 16:32