4 вересня 2024 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми (реєстр. №5148).

Прийнятий акт врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження.

Законом пропонується, окрема:

встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);

заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;

заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;

заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);

зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;

чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Законодавче врегулювання цього питання – найефективніший інструмент захисту здоров'я населення.

Закон враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 жовтня 2024 19:30
03 жовтня 2024 12:15
02 жовтня 2024 15:03
01 жовтня 2024 15:05
30 вересня 2024 15:06
27 вересня 2024 12:03
26 вересня 2024 18:30
20 вересня 2024 14:29
19 вересня 2024 14:16
18 вересня 2024 14:32