11 жовтня 2024 року у м. Хмельницький Комітет з питань аграрної та земельної політики за ініціативи народного депутата України-члена Комітету Сергія Лабазюка провів виїзні комітетські слухання на тему: «Стимулювання допоміжних галузей агросектору: від добрив до альтернативних видів палива».

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

В ході виступів було висвітлено питання проблем переробки агропродукції та її відходів для виробництва таких необхідних під час воєнного стану альтернативних джерел енергії – як біогаз та біодизель.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що у зв’язку з енергетичною кризою у світі, що виникла через початок повномасштабного вторгнення росії в Україну, сильно зріс попит на біопаливо, а саме на біометан та біоетанол. До видів біопалива, виробництво яких в Україні початково налагоджено та можливо збільшувати обсяги, відносяться - біометан, біоетанол, біодизель та біомаса. Тому, в умовах воєнного стану найважливіше завдання – зберегти наявні потужності з виробництва палива, а також наростити виробництво альтернативної переробки побічних продуктів у сільському господарстві для виробництва біогазу та біодизелю.

Учасниками слухань було зазначено, що 27 вересня цього року вперше в історії України біометан було закачано в трубу вітчизняної газотранспортної системи. Згідно процедури 30 днів він має бути в газосховищі, а потім може експортуватися до країн Європейського союзу.

Водночас, була висловлена пропозиція щодо розгляду та можливих варіантів виробництва скрапленого біометану та експорт його вантажівками. Проте, для нормального функціонування газотранспортної системи України необхідним є тиск у системі. Тому майбутнє саме за сільськогосподарськими товаровиробниками, які виробляють біогаз та приєднанням їх до системи «Нафтогаз України».

Зазначалось, що у Німеччині та Франції щороку будують до 100 біогазових заводів. В Україні станом на ІV квартал 2024 року в Україні запущений один біометановий завод. У період з ІV кварталу 2024 року по ІІІ квартал 2025 року планується запуск інших заводів, які будуть постачати біометан до газорозподільної (ГРМ), газотранспортної (ГТС) мережі або у вигляді LNG.

Водночас, проблемними питанням залишається процес проходження всієї документації для будівництва біогазового заводу в Україні, що займає більше року.

Тому учасники слухань зауважили на можливості опрацювання внесення відповідних законодавчих змін щодо спрощення порядку надання, скорочення строків розроблення та погодження дозвільних документів на будівництво об’єктів будівництва сільськогосподарського призначення.

В ході комітетських слухань були обговорені положення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення деградованих земель, стимулювання вирощування енергетичних рослин та виробництва альтернативного біопалива (реєстр. №12058), яким, зокрема передбачається встановлення строку оренди земельної ділянки для деградованих і малопродуктивних сільськогосподарських угідь, у разі вирощування на них енергетичних рослин не може бути меншим як 10 років та оновлення порядку консервація земель, зокрема шляхом вирощування енергетичних рослин тощо.

Такі законодавчі зміни дозволять покращити екологічну складову землекористування та сільського господарства, а також підвищити енергонезалежність України.

В межах виїзних комітетських слухань народні депутати України – члени Комітету мали можливість ознайомитись з виробничими потужностями найпотужнішого завод в Україні з виробництва засобів захисту рослин, мікродобрив та рідких комплексних добрив «Байтон» (Bayton), а також з роботою заводу з виробництва біометану «Вітагро Енерджі» (VITAGRO ENERGY).

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, голова підкомітету з питань земельних відносин Артем Нагаєвський, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Андрій Богданець, народні депутати України – члени Комітету Сергій Лабазюк, Микола Кириченко, Максим Гузенко, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, заступник Голови Хмельницької обласної державної адміністрації Володимир Білик, Перший заступник Голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук, в.о. Голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, депутати Хмельницької обласної ради Сергій Іващук, Руслан Скримський, Ігор Гай, Олександр Співак, Олег Боберський, представники аграрних підприємств та фермери Хмельниччини та інші.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 жовтня 2024 12:08
16 жовтня 2024 09:00
15 жовтня 2024 19:30
11 жовтня 2024 18:00
10 жовтня 2024 17:30
09 жовтня 2024 20:15
09 жовтня 2024 18:00
08 жовтня 2024 19:30
03 жовтня 2024 12:15
02 жовтня 2024 15:03