10 жовтня 2024 року Верховна Рада України, відповідно до статті 131 Закону України «Про Регламенту Верховної Ради України», усунула неузгодженості в ухваленому 4 вересня 2024 року Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми».

Прийнятий Закон врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів. Законодавче врегулювання цього питання – найефективніший інструмент захисту здоров’я населення.

Законом пропонується:

- встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);

- заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;

- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;

- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);

- зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;

- чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 вересня 2025 14:26
04 вересня 2025 09:33
03 вересня 2025 14:05
02 вересня 2025 12:21
01 вересня 2025 14:44
29 серпня 2025 15:06
26 серпня 2025 15:04
20 серпня 2025 18:00
19 серпня 2025 08:30
15 серпня 2025 15:00