10 жовтня 2024 року Верховна Рада України, відповідно до статті 131 Закону України «Про Регламенту Верховної Ради України», усунула неузгодженості в ухваленому 4 вересня 2024 року Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми».

Прийнятий Закон врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів. Законодавче врегулювання цього питання – найефективніший інструмент захисту здоров’я населення.

Законом пропонується:

- встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);

- заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;

- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;

- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);

- зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;

- чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 липня 2025 10:06
14 липня 2025 12:14
11 липня 2025 13:07
11 липня 2025 09:55
09 липня 2025 14:36
07 липня 2025 17:13
07 липня 2025 16:00
03 липня 2025 11:52
02 липня 2025 11:58
01 липня 2025 16:02