9 жовтня 2024 року в рамках налагодження двосторонньої співпраці між комітетами народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики провели зустріч у режимі відеоконференції з депутатами Комісії з питань сільського господарства, риболовства та харчової промисловості Парламенту Королівства Іспанія.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулись Голова Комітету Олександр Гайду та Голова Комісії Хосеба Ахірретчеа Урресті.

В ході зустрічі обговорили питання, які надважливі для підтримки продовольчої безпеки у світі, зокрема забезпечення подальшого експорту аграрної продукції України та збереження темпів її транзиту.

Зазначалось, що Іспанія є великим імпортером українського зерна та круп через їхню високу якість та конкурентоспроможну ціну та висловлено про подальше співробітництво між нашими країнами України у підтримці глобальної продовольчої безпеки.

Зокрема, в межах двосторонньої співпраці, у березні 2024 року іспанська державна залізниця ADIF та Укрзалізниця підписали меморандум про пілотне впровадження інноваційної технології автоматичної зміни ширини колії. Спеціальні механізми, встановлені на пункті перетину кордону між Україною та країнами Європи, дозволять змінювати ширину коліс вагонів автоматично, що спростить та пришвидшить перетин та перевезення через кордон.

Також, під час зустрічі обговорили питання щодо співпраці в межах проходження Україною переговорного процесу, як кандидата на членство в Європейському Союзі. Акцентували увагу на важливому для імплементації європейського законодавства розділу 13 «Рибальство та аквакультура» в національне законодавство України, що створить можливість налагодження контактів з іспанськими експертами та розвитку співпраці у рибній галузі України.

Голова Комісії Хосеба Ахірретчеа Урресті зазначив, що Іспанія підтримує Україну та український народ у боротьбі за цілісність, свободу та незалежність, а також у обраному курсі на вступ до Європейського Союзу та НАТО.

Голова Комітету Олександр Гайду підкреслив, що взаєморозуміння та співпраця між комітетами парламентів важлива на євроінтеграційному шляху України для виконання європейських вимог та імплементації стандартів.

Народні депутати України – члени Комітету з питань аграрної та земельної політики висловили вдячність Парламенту Королівства Іспанія за непохитну підтримку України та співпрацю у запобіганні продовольчої кризи в країнах Європи та світу.

У зустрічі взяли участь голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Марина Нікітіна, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народний депутат України – член Комітету Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, а також депутати Комісії Парламенту Королівства Іспанія друга заступниця Голови Комісії Мерседес Канталапьєдра Альварес, Перший секретар Комісії Хуан Антоніо Валеро Моралес, члени Комісії Даніель Сендерос Ораа та Хосе Луіс Асевес Галіндо, представники фракції «Народна партія» Хав’єр Хосе Фолч Бланк та Педро Ігнасіо Гальярдо Баррена, представник фракції «Іспанська соціалістична робітнича партія» Ермініо Руфіно Санчес Іньігес.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 жовтня 2024 12:08
16 жовтня 2024 09:00
15 жовтня 2024 19:30
11 жовтня 2024 18:00
10 жовтня 2024 17:30
09 жовтня 2024 20:15
09 жовтня 2024 18:00
08 жовтня 2024 19:30
03 жовтня 2024 12:15
02 жовтня 2024 15:03