14-15 жовтня 2024 року, у м. Рим, в офісі Міжнародного фонду аграрного розвитку (IFAD) в межах фахово-інформаційної поїздки проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» відбувся форум «Трансформація продовольчої системи в Україні – перспективи довгострокового сталого розвитку».

Учасниками заходу були обговорені питання щодо сучасних тенденцій розвитку продовольчих систем у світі, поточного стану продовольчої системи в Україні та її розвитку в контексті європейської інтеграції, роль державних інституцій, агробізнесу, громадянського суспільства, науки та освіти у трансформації продовольчих систем тощо.

Також було констатовано, що європейська перспектива подальшого розвитку України сьогодні є одним з політичних пріоритетів країни. У цьому контексті подальший розвиток аграрної політики має бути орієнтований на європейські стандарти та вимоги.

Від української делегації виступив керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, який зазначив, що починаючи з червня 2022 року, коли Україна отримала статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу, Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики спільно з профільним Міністерством аграрної політики та продовольства України, Парламентом України в цілому та Урядом України в євроінтеграційному напрямку зроблено чимало.

Зокрема, прийнятий Закон України у сфері ветеринарної медицини та благополуччя тварин, прийнятий в першому читанні законопроект про державне регулювання сфери захисту рослин – законопроект, який імплементує 5 базових актів права ЄС та об’єднує в собі норми трьох чинних законів про карантин рослин, захист рослин та пестициди, – мала конституція галузі рослинництва. А також прийнятий Закон України «Про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр», який має на меті забезпечити прозоре функціонування системи матеріальної та фінансової підтримки аграріїв.

Разом з тим, Олександр Старинець підкреслив, що зараз у Комітеті продовжується робота над підготовкою до третього етапу земельної реформи. Зокрема, це розробка нового законопроекту про консолідацію земель. А також потребує продовження реформа у сфері меліорації, що вкрай важливо для забезпечення продовольчої безпеки.

Водночас, він зазначив, що є необхідність внесення законопроекту, який йде на продовження Державного аграрного реєстру і також зазначений у “Ukraine Facility” – про Платіжну Агенцію.

Наступним завданням Комітету є продовження роботи над проблемою безпечності харчових продуктів, оскільки нові регламенти Європейського Союзу вимагають фактично вже нової редакції закону у цій сфері.

Олександр Старинець акцентував у вагу, що в процесі євроінтеграції для Комітету одним з головних пріоритетів є встановлення відповідного міжпарламентського аграрного діалогу з країнами-членами ЄС та Європейським Парламентом. Завдяки проведеним зустрічам з колегами з аграрних комітетів Парламентів країн Європейського Союзу було налагоджено експортний потенціал України в умовах війни, зокрема через порти Румунії. Відбувається комунікація з профільним Комітетом з питань сільського господарства та сільського розвитку Парламенту Європейського Союзу, адже підтримка українського аграрного сектору це й продовження безмитного режиму між Україною та ЄС.

У заході також взяли участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Оксана Осьмачко, керівник проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марія Ярошко, державний секретар парламенту у Федеральному міністерстві продовольства та сільського господарства Німеччини Офелія Нік, Посол Постійного представництва Федеративної Республіки Німеччина при організаціях ООН у Римі Андреас фон Брант, асоційований віце-президент Міжнародного фонду аграрного розвитку (IFAD), Департамент управління програмами Донал Браун, керівник проекту при Федеративному міністерстві продовольства та сільського господарства Німеччини, Відділ 625 «Східна Європа, Центральна та Східна Азія, розширення» Крістоф Конрад Гільген, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Інститут аграрної економіки НААН та інші.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 жовтня 2024 12:08
16 жовтня 2024 09:00
15 жовтня 2024 19:30
11 жовтня 2024 18:00
10 жовтня 2024 17:30
09 жовтня 2024 20:15
09 жовтня 2024 18:00
08 жовтня 2024 19:30
03 жовтня 2024 12:15
02 жовтня 2024 15:03