КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

    Протокол №   29

від 18   лютого   2016 р.

 

Засідання Комітету      

вул. Грушевського, 5, конференц-зала,

 14.00 год.                                                             

 

ГОЛОВУЄ:  Голова Комітету  Кутовий Т.В.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:  Бакуменко О.Б., Бриченко І.В., Бобов Г.Б., Вадатурський А.О., Давиденко В.М., Добкін Д.М.,Дідич В.В., Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кузьменко А.І., Кучер М.І., Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мушак О.П., Нестеренко В.Г., Негой Ф.Ф., Хлань С.В., Юрчишин П.В., Петьовка В.В., Омельянович Д.С.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Вітко А.Л., Кіт А.Б., Корнацький А.О., Мартиняк С.В., Мірошніченко І.В.

   Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М.,  заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А.,  головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів», II читання, (реєстр. № 2279 від 03.03.2015 ).

2. Про проект Закону України «Про віднесення земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності об'єднаних територіальних громад)»,  внесений народними депутатами України  Федоруком М. Т., Бойко О.П., Кулінічем О.І., Лунченком В.В.,  Бриченком І.В., Люшняком М.В., та ін.  (реєстр. № 3510 від 24.11.2015).

3.Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності на територіях об'єднаних територіальних громад та врегулювання інших земельних відносин», внесений народними депутатами України Амельченком В.В., Макаряном Б.Д., Ткачуком В.Г., Негоєм Ф.Ф., Вадатурським А.О., Івченком В.Є., та ін. (реєстр. № 3510-1 від 08.12.2015).

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо порядку розпорядження землями державної власності)», поданий народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б. (реєстр. № 1139 від 01.12.2014).

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин», поданий народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є., Бакуменком О.Б. та іншими (реєстр. № 1252 від 04.12.2014).

6 Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 122 Земельного кодексу України щодо питань надання права сільським, селищним, міським радам передавати земельні ділянки державної власності у власність або користування», поданий народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. № 1277 від 08.12.2014).

7. Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо децентралізації повноважень органів виконавчої влади в сфері земельних відносин)», поданий народним депутатом України Москаленком Я.М. (реєстр. № 1452 від 12.12.2014).

8 Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації в сфері земельних відносин», поданий народним депутатом України Нестеренком В.Г. (реєстр. № 2322 від 05.03.2015).

9. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації в сфері земельних відносин», поданий народними депутатами України Кривошеєю Г.Г., Константіновським В.Л. (реєстр. № 2322-1від 19.03.2015).

10. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі місцевого самоврядування при розпорядженні землями державної власності», поданий народними депутатами України Рудиком С.Я., Насаликом І.С. (реєстр. № 2338 від 05.03.2015).

11. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 123 Земельного кодексу України щодо обов’язкового погодження з органами місцевого самоврядування передання у користування або у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності», поданий народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. 3340 від 16.10.2015).

12. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських товаровиробників)»,  внесений народним депутатом України Міщенком С.Г. (реєстр. № 3748 від 04.01.2016). 

13. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства», поданий народними депутатами України Кужель О.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 3748-1 від 05.01.2016).

14. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення пільг для сільськогосподарських господарств», поданий народним депутатом України Яценком А.В. (реєстр. № 3748-2 від 15.01.2016).

15. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарських підприємств», поданий народним депутатом України Нестеренком В.Г. (реєстр. № 3749 від 04.01.2016).

16. Про проект Закону «Про внесення зміни до пункту 1 "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році (щодо спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства)», поданий народними депутатами України Бойком Ю.А., Іоффе Ю.Я., Долженковим О.В. (реєстр. №3792 від 21.01.2016).

17. Про проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгоспвиробників», поданий народними депутатами України Гудзенком В.І., Бакуменком О.Б., Лабазюком С.П., Юрчишиним П.В., Кучером М.І. та ін. (реєстр. №3851 від 29.01.2016).

18. Про проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгосптоваровиробників», поданий народними депутатами України Гудзенком В.І., Бакуменком О.Б., Лабазюком С.П., Біловолом О.М., Кучером М.І. та ін. (реєстр. № 3851-1 від 04.02.2016).

19. Про проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо встановлення до 2020 року мораторію на скасування спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільгоспідприємств)», поданий народним депутатом України Гарбузом Ю.Г. (реєстр. № 4003 від 03.02.2016)

20. Про Рішення щодо розгляду Єдиної комплексної стратегії та плану дій розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015-2020 роки.

 

1

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Коляди О.М. про підготовлений на повторне друге читання проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» (реєстр. № 2279 від 03.03.2015 ).

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти в другому читанні та в цілому як Закон».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22; «утрим.» - 3

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» (реєстр. № 2279)  прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

2.            Доповідачем з даного питання на сесії Верховної Ради України визначити народного депутата України – члена Комітету Кулініча О.І.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2-3

Розгляд питань про проект Закону України «Про віднесення земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності об'єднаних територіальних громад)»,  внесений народними депутатами України  Федоруком М. Т., Бойко О.П., Кулінічем О.І., Лунченком В.В.,  Бриченком І.В., Люшняком М.В., та ін.  (реєстр. № 3510 від 24.11.2015) та про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності на територіях об'єднаних територіальних громад та врегулювання інших земельних відносин», внесений народними депутатами України Амельченком В.В., Макаряном Б.Д., Ткачуком В.Г., Негоєм Ф.Ф., Вадатурським А.О., Івченком В.Є., та ін. (реєстр. № 3510-1 від 08.12.2015) перенесено.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Дерев’янка Ю.Б. про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо порядку розпорядження землями державної власності)», поданий народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б. (реєстр. № 1139 від 01.12.2014).

В інформації зазначалось, що у законопроекті пропонується уточнити склад органів виконавчої влади, через які держава набуває і реалізує право державної власності на землю, та коригуються повноваження цих органів з питань розпорядження землями державної власності. Відповідні зміни пропонується внести до Земельного кодексу України.

Питання обговорено.

5

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Івченка В.Є. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин», поданий народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є., Бакуменком О.Б. та іншими (реєстр. № 1252 від 04.12.2014).

В інформації зазначалось, що у проекті пропонується розширити повноваження органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин за рахунок обмеження відповідних повноважень органів виконавчої влади. Зокрема, пропонується надати сільським, селищними та  міським  радам   право  розпоряджатися    землями державної власності, провадити зміну цільового призначення  земельних ділянок приватної власності не тільки у межах населеного пункту, а й за його межами. Також у проекті коригуються повноваження у сфері земельних відносин обласних державних адміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, інших органів виконавчої  влади, уточнюється склад органів місцевого самоврядування, що уповноважені здійснювати самоврядний контроль. Відповідні зміни пропонується внести до Земельного кодексу України та законів України «Про місцеве самоврядування», «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», «Про фермерське господарство» та «Про охорону земель».

Питання обговорено.

 

6-7

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до статті 122 Земельного кодексу України щодо питань надання права сільським, селищним, міським радам передавати земельні ділянки державної власності у власність або користування», поданий народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. № 1277 від 08.12.2014)  та про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо децентралізації повноважень органів виконавчої влади в сфері земельних відносин)», поданий народним депутатом України Москаленком Я.М. (реєстр. № 1452 від 12.12.2014) перенесено.

 

8

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Нестеренка В.Г.  про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації в сфері земельних відносин», поданий народним депутатом України Нестеренком В.Г. (реєстр. № 2322 від 05.03.2015).

В інформації зазначалось, що положеннями законопроекту  пропонується внести зміни до Земельного кодексу  України та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності»,  згідно з якими сільським, селищним, міським радам надається право розпоряджатися землями за межами населених пунктів, уточнюється визначення складу земель державної власності та повноваження у даній сфері органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Питання обговорено.

 

9-10-11

Розгляд питань про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації в сфері земельних відносин», поданий народними депутатами України Кривошеєю Г.Г., Константіновським В.Л. (реєстр. № 2322-1від 19.03.2015), про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі місцевого самоврядування при розпорядженні землями державної власності», поданий народними депутатами України Рудиком С.Я., Насаликом І.С. (реєстр. № 2338 від 05.03.2015), про проект Закону України «Про внесення змін до статті 123 Земельного кодексу України щодо обов’язкового погодження з органами місцевого самоврядування передання у користування або у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності», поданий народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. 3340 від 16.10.2015), перенесено.

 

12-13-14-15-16-17-19

Інформація про проекти законів України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціального режиму оподаткування сільськогосподарських товаровиробників)»,  внесений народним депутатом України Міщенком С.Г. (реєстр. № 3748 від 04.01.2016), «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань оподаткування діяльності у сфері сільського господарства», поданий народними депутатами України Кужель О.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 3748-1 від 05.01.2016),  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення пільг для сільськогосподарських господарств», поданий народним депутатом України Яценком А.В. (реєстр. № 3748-2 від 15.01.2016), «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарських підприємств», поданий народним депутатом України Нестеренком В.Г. (реєстр. № 3749 від 04.01.2016), «Про внесення зміни до пункту 1 "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році (щодо спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства)», поданий народними депутатами України Бойком Ю.А., Іоффе Ю.Я., Долженковим О.В. (реєстр. №3792 від 21.01.2016), «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгоспвиробників», поданий народними депутатами України Гудзенком В.І., Бакуменком О.Б., Лабазюком С.П., Юрчишиним П.В., Кучером М.І. та ін. (реєстр. №3851 від 29.01.2016),  «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо встановлення до 2020 року мораторію на скасування спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільгоспідприємств)», поданий народним депутатом України Гарбузом Ю.Г. (реєстр. № 4003 від 03.02.2016), була заслухана і обговорена.

 

 

18

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Кучера М.І. про проект Закону України  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгосптоваровиробників», поданий народними депутатами України Гудзенком В.І., Бакуменком О.Б., Лабазюком С.П., Біловолом О.М., Кучером М.І. та ін. (реєстр. № 3851-1 від 04.02.2016).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується внести ряд змін до Податкового кодексу України, якими передбачається:

-         заборона скасування контролюючим органом сум податкового кредиту за формальними ознаками: податковий кредит може бути скасовано виключно у разі виявлення помилки в ІПН платника або у формуванні його по неоподаткованих операціях;

-         запровадження єдиного публічного Реєстру заяв на бюджетне відшкодування: оприлюднення інформації щодо стану відшкодування ПДВ в розрізі окремих платників податків та заявлених ними до відшкодування з бюджету сум ПДВ;

-         запровадження обов'язку відшкодування ПДВ виключно в порядку черговості надходження заяв.

-         відновлення до 1 січня 2018 року дії спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства у редакції статей 2001 (крім абзаців тринадцятого-п'ятнадцятого пункту 2001.2 цієї статті) та 209 цього Кодексу, що діяла станом на 31 грудня 2015 року.

-         незастосування до суб'єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства фінансових санкцій, передбачених цим Кодексом за допущення у період з 1 січня 2016 року до набрання чинності цим Законом помилок у податкових деклараціях, в яких відображаються результати діяльності в межах спеціального режиму оподаткування.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту Закону».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 25.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.       Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань
податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України
пропозицію про прийняття за основу проекту Закону
«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгосптоваровиробників», поданий народними депутатами України Гудзенком В.І., Бакуменком О.Б., Лабазюком С.П., Біловолом О.М., Кучером М.І. та ін. (реєстр. № 3851-1 від 04.02.2016).

2.       Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань

податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

20

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Кутового Т.В. про Рішення щодо розгляду Єдиної комплексної стратегії та плану дій розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015-2020 роки.

 

На голосування поставили пропозицію: «Взяти до відома проект Єдиної комплексної стратегії та плану дій розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015-2020 роки, направлений Міністерством аграрної політики та продовольства України; визнати за необхідне здійснити підготовку проекту Закону України про засади державної політики щодо розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні до 2020 року; запропонувати народним депутатам України - членам Комітету надати до 5 квітня 2016 року свої пропозиції до зазначеного проекту Закону; Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин забезпечити узагальнення наданих пропозицій та подання на розгляд Комітету відповідного проекту Закону України».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 25.

 

         За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.            Взяти до відома проект Єдиної комплексної стратегії та плану дій розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015-2020 роки, направлений Міністерством аграрної політики та продовольства України.

2.     Визнати за необхідне здійснити підготовку проекту Закону України про засади державної політики щодо розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні до 2020 року.

3.            Запропонувати народним депутатам України - членам Комітету надати до 5 квітня 2016 року свої пропозиції до зазначеного проекту Закону.

4.            Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин забезпечити узагальнення наданих пропозицій та подання на розгляд Комітету відповідного проекту Закону України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41