У Комітеті з питань аграрної та земельної політики 4 листопада відбувся круглий стіл на тему: «Світовий досвід фортифікації борошна та аналіз його можливого впровадження в Україні»

04 листопада 2021, 19:00

 

У засіданні круглого столу взяли участь: народний депутат України, голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Комітету з питань аграрної та земельної політики Юрчишин П.В., народний депутат України - Перший заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань національної та культурної пам'яті Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Констанкевич І.М., народний депутат України – член Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування  Вагнєр В.О., представники сфери охорони здоров’я, центральних органів виконавчої влади, галузевих асоціацій, а також громадських організації, - щодо необхідності фортифікації борошна фолієвою кислотою.

В обговорені брали участь дитячі лікарі: нейрохірург, педіатр, ортопед-травматолог, хірург, які вважають, що одна із причин високого рівня дитячої смертності – недостатня кількість фолієвої кислоти в організмі вагітної жінки.

Представники Національного університету ім. О.О. Богомольця, Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва, науково-дослідного інституту проблем військової медицини Української військово-медичної академії, Національного університету охорони здоров’я ім. П.Л. Шупіка,  центральних органів виконавчої влади та галузевих асоціацій зазначили, що це питання неодноразово порушувалось у нашій країні, але остаточного рішення прийнято не було.

Також, народним депутатом України Констанкевич І.М. було представлено проект Закону України «Про фортифікацію борошна» реєстр. № 5657, прийняття якого, на думку ініціаторів, дозволить поліпшити в цілому ситуацію в країні з дефіцитом вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів, зокрема, фолієвої кислоти.

Обговорюючи шляхи вирішення порушеної проблеми, учасники заходу звернули увагу на те, що навіть за наявності позитивного міжнародного досвіду, це важливе питання, з огляду на медичну та економічну доцільність запровадження в Україні фортифікації борошна фолієвою кислотою, потребує всебічного вивчення.