Тваринницька галузь відновлює довоєнне виробництво!
25 травня 2022, 15:28
Незважаючи на війну, український м’ясний сектор працює на максимальних потужностях на територіях, де це можливо. Купівельна активність споживачів перед Великоднем була прикладом безперебійної роботи тваринників.
Згідно аналізу ринкових експертів за останні три місяці загальні середні ціни на готову продукцію несуттєво збільшилися. Свинна лопатка подорожчала з 111,16 грн/кг до 118,44 грн/кг (на 7%), ошийок зріс у ціні з 150,39 грн/кг до 160,95 грн/кг (на 7%), грудинка подорожчала з 102,16 грн/кг до 117,45 (на 15%), фарш зміцнився в ціні з 79,00 грн/кг до 97,00 грн/кг (на 22%).
До травня цього року зовнішньоекономічна діяльність працювала наполовину своїх можливостей. Імпорт свинини за квітень місяць склав 2,37 тис. тонн, що на 59% більше ніж торік.
Через російську агресію Україна втратила традиційні шляхи експорту своєї продукції морським транспортом, що призвело до необхідності оновлення умов ввезення та транзиту українських товарів через територію ЄС. За результатами перемовин з Європейською Комісією та країнами-членами ЄС ці умови було оновлено. Зокрема, досягнуто домовленості щодо транзиту української продукції за допомогою паромного сполучення через румунський пункт пропуску Ісачеа-Орлівка. Також, сторони узгодили здійснення транзиту через ЄС м’яса свинини та яловичини, а також м’ясних продуктів та композитних продуктів з цих видів м’яса.
Один із провідних виробників курячого м'яса в Україні вже вийшов на 100% від довоєнних результатів експорту, у ваговому вимірюванні.
Разом з тим, покращується ситуація і на ринку молокопродуктів в Україні. Початок війни спричинив зупинку деяких молокопереробних підприємств, які опинилися на окупованих територіях Сумської, Чернігівської, Херсонської, Харківської та Миколаївської областей. У цих областях молочна галузь завжди була добре розвинена. Там було досить багато підприємств галузі, на яких перероблялися суттєві обсяги молока. Проте з початком бойових дій багато підприємств були змушені зупинитися.
В умовах війни активно відбувається відновлення роботи молокопереробних підприємств. І це відновлення сприяє загостренню конкуренції, яка знову вийшла на довоєнний рівень. Тому на ринку відсутні надлишки сирого молока. При цьому підприємства не використовують повною мірою наявні потужності переробки. Це стосується сироробних підприємств, підприємств з виробництва свіжої молочної продукції, молочних консервів.
Крім того, в силу налагодження виробниками нових ланцюгів продажів та експортних каналів збуту, відновлюється зовнішня торгівля молочними продуктами. Так, загальний експорт українських молочних продуктів за квітень склав 5630 тонн, що лише на 21% менше ніж в квітні 2021 році.
Водночас, завдяки активній роботі вітчизняних молокопереробних підприємств, відбувається активне заміщення імпорту. Так, за квітень загальний імпорт молочних продуктів склав 3326 тонн, це на 62% менше ніж в аналогічний період минулого року.