В Україні завершилась посівна воєнного часу

16 червня 2022, 14:33

 

В умовах воєнного стану українські аграрії завершили найважчу посівну кампанію за всю історію незалежності нашої держави.

Через війну вдалось засіяти лише три чверті орних земель України. Аграрії зіткнулись з нестачею палива, обстрілами, мінуванням території, проблемами з логістикою.

Саме тому успішне проведення весняно-польових робіт стало головним завданням для держави та українських аграріїв цього року. Так, у межах програми пільгових кредитів «5-7-9» для підтримки сільськогосподарських товаровиробників з метою проведення посівної банки видали 38,5 млрд грн. З них – 24 млрд грн за програмою державних портфельних гарантій.

За прогнозами Мінагрополітики в Україні має бути повне забезпечення внутрішнього споживання всіма ключовими с/г культурами на рівні 65 млн тонн зернових, зернобобових та олійних, у тому числі передбачається потенційний експорт в обсязі близько 30 млн.

Цього року відбулася певна реструктуризація змін із точки зору пріоритетності культур. На це вплинуло декілька факторів: собівартість витрат на гектар, можливість реалізації для внутрішніх потреб і те, яка врожайність продукції з гектара землі та її вартість за тонну.

Найбільша зміна в структурі посівів стосувалася пшениці, кукурудзи, соняшника і сої.

Так, якщо в 2021 році ярої пшениці було посіяно 42 тис. га, то цього року – майже 200 тис. га. По-перше, пшениця важлива для продовольчої безпеки, по-друге, вона менш вибаглива культура з точки зору інтенсивності, матеріальних ресурсів.

Соя – культура, що невибаглива до мінеральних добрив. Хоча її площа посівів і залишилася на рівні попереднього року – близько 1 250 га (торік – 1300 га), але в цьогорічній структурі посівів її обсяги збільшилися, оскільки в цілому скоротилися посівні площі.

Площі посівів під соняшник скоротилися у порівнянні з минулим роком, але несуттєво і зберегли високий показник у 4 млн 700 тис. га.

Відбулося скорочення посівів кукурудзи: цього року 4 млн 600 тис. проти 5 млн 500 тис. га торік, що пов’язано насамперед з тим, що кукурудза дає велику врожайність і складніша в логістиці.

В умовах війни аграрії опинилися в надскладних умовах. Водночас українці, одночасно відстоюючи суверенітет і цілісність України, продовжують закладати гарантії продовольчої безпеки в нашій державі та в усьому світі. І зараз головними стали питання збору врожаю, його зберігання та подальшої реалізації в умовах військової агресії росії.