Комітет з питань аграрної та земельної політики провів на Черкащині виїзні комітетські слухання на тему: «Стан галузі рибного господарства та етапи її реформування»

20 жовтня 2022, 20:30

 

Сьогодні, 20 жовтня 2022 року, відбулися слухання у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

У виїзних комітетських слуханнях, які відбулися на Черкащині, взяли участь заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Маргарита Шол, голова підкомітету з питань земельних відносин Артем Нагаєвський, народні депутати України Сергій Бунін, Валерій Стернійчук, Богдан Торохтій, Олег Арсенюк, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, заступник Голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Турченяк, т.в.о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Ігор Клименок, начальник управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Черкаській області Віктор Іванько, директор ТОВ «Рибтрейд», заступник директора ТОВ «Інститут іхтіології» Максим Драч.

З вітальним словом до учасників слухань звернувся Голова Комітету Олександр Гайду, який зазначив, що попри повномасштабну війну з росією питання забезпечення продовольчої безпеки країни є першочерговим, одним з напрямків якої є налагодження ефективного функціонування галузі рибного господарства.

Учасниками слухань було зазначено, що повномасштабна збройна агресія російської федерації призвела до ускладнення та здорожчання логістики; скорочення попиту та відповідно джерел збуту водних біоресурсів та продукції з них; загибелі риби, пошкодження ставків, гідротехнічних споруд та складських приміщень, виробничого обладнання, засобів рибальства та іншого майна; унеможливлення доступу до водойм та проведення технологічних операцій у зв'язку із замінюванням; відтоку працівників галузі рибного господарства.

Протягом 2022 року в наслідок військової агресії російської федерації проти України рівень промислового добування (вилову) зменшився майже на 73 % та склав 3,9 тис. тонн (14,3 тис. тонн у 2021 році).

Водночас учасниками комітетських слухань було відзначено, що в умовах війні необхідно вжити всіх необхідних заходів для забезпечення відновлення вітчизняної рибної галузі.

Народні депутати України зазначили, що законопроекти, спрямовані на розвиток рибного господарства, боротьбу з ННН-рибальством, пришвидшення інтеграції України з ринками країн ЄС та розвиток взаємної торгівлі сільськогосподарською продукцією, а також адаптації національного законодавства до європейських вимог, обов’язково будуть розглянуті Комітетом першочергово.

Під час візиту на Черкащину, народні депутати мали можливість ознайомитися з роботою місцевих рибних господарств. Так, державне підприємство «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб» займається розведенням, реалізацією товарної риби та зарибку. Це повносистемне господарство (починаючи від плідників, ікринок - до товарної риби), що будувалося з метою зариблення Кременчуцького водосховища дворічками рослиноїдних риб для боротьби з водоростями і поповненням рибних запасів.

Також учасники ознайомились з роботою ПП «Інститут з питань іхтіології» та ПрАТ «ім. Шевченка», яке являється дочірним підприємством ТОВ «Комбінат Черкаси», що займається розведенням, вирощуванням рослиноїдних і хижих порід риб. Загальна площа водного дзеркала на території підприємства становить 700 гектарів.

Учасниками було відзначено, що особливістю роботи цих підприємств є професіоналізм у керуванні та робота у сталому забезпеченні рибною продукцією внутрішнього ринку країни. Саме такі якості та напрями роботи у рибній галузі відіграють ключову роль у відновленні економіки України та забезпеченні продовольчої безпеки.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань рибного господарства і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.