Аграрії залучили понад 1 млрд грн. кредитів у межах програми «5-7-9»

29 листопада 2022, 19:30

Через війну та несприятливі погодні умови українські фермери зазнають значних збитків, змушені скорочувати посівні площі та зменшувати виробництво. Але держава залучає максимально можливі важелі та заходи для підтримки аграрного сектору та забезпечення сільгоспвиробників необхідними коштами та виробничими ресурсами, інформує Комітет з питань аграрної та земельної політики.

Так, за інформацією Мінагрополітики за минулий тиждень майже 400 аграріїв залучили 1 млрд 110 млн грн.

Найбільше кредитних коштів отримали сільгоспвиробники Київської області – 239,7 млн грн, Кіровоградської області – 138,5 млн, Одеської області – 100,5 млн грн., Вінницької області – 98,2 млн грн.

У цілому ж за 2022-й рік майже 35 тис. аграріїв залучили кредитів на суму 75 млрд грн.

Серед ТОП-5 регіонів за показником отриманих кредитів – Київщина (11,5 млрд грн), Вінниччина (7,7 млрд грн.), Кіровоградщина (7 млрд грн.), Дніпропетровщина (5,3 млрд грн.), Одещина (5 млрд грн.).

На сьогодні за Державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» Фонд розвитку підприємництва (ФРП) уклав угоди про співробітництво з 44 банками.

Нагадаємо, Уряд ухвалив рішення про надання фінансової підтримки мікро-, малому та середньому бізнесу на відновлення частково або повністю зруйнованих внаслідок бойових дій виробничих потужностей. Агропідприємства також можуть розраховувати на таку підтримку.

Підприємці зможуть отримати кредит на відновлення виробничих потужностей під 9% терміном до 5 років на суму до 60 млн грн (без урахування раніше виданих кредитів за програмами держпідтримки). Виконання зобов'язань за такими кредитами частково (до 80%) забезпечуватиметься державною гарантією.

Крім того, агровиробники зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів на онлайн-платформі Державний аграрний реєстр.