Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції обговорено під час слухань у Комітеті з питань аграрної та земельної політики

14 березня 2023, 20:30

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики 14 березня 2023 року під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду відбулись комітетські слухання на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції».

Під час слухань часниками було відзначено, що у зв’язку із здобуттям статусу країни – кандидата у члени ЄС Україна на порозі як нових викликів так і нових можливостей в сільському господарстві і не виключенням є виноградарська та виноробна галузь. Вимога щодо імплементації норм права ЄС в українське законодавство в галузі виноградарства та виноробства закріплена Угодою про асоціацію.

Поряд з цим, виноградарство та виноробство в Україні переживає не найкращі часи, особливо з початком військовї агресії росії. У виноградарстві продовжує спостерігатися чітка негативна тенденція до зменшення як площ виноградних насаджень (на 14,0 тис. га починаючи з 2014 року) так і валового виробництва винограду (на 171,5 тис. тонн). Також через військову агресію Росії площа виноградних насаджень зменшилась майже на третину.

Окрему увагу учасники слухань приділи основним проблемним питаннями, серед яких:

воєнний стан та окупація агресором значної частини територій України;

скорочення площ виноградників;

низькі закупівельні ціни на виноград технічних сортів, невиправдано низькі мінімальні роздрібні ціни на вина;

високе податкове навантаження на виноградарсько-виноробну галузь;

зменшення обсягів експорту вітчизняної виноробної продукції;

низький рівень мотивації на створення нових виноградників, скорочення обсягів виробництва садивного матеріалу винограду;

складність працевлаштування сезонних працівників для проведення технологічних операцій на виноградниках;

відсутність реєстру виробників винограду та вина і кадастру виноградників;

превалювання імпортної виноробної продукції над вітчизняною на українському ринку вин;

відсутність системного контролю за якістю та безпекою виноробної продукції.

З метою врегулювання зазначених питань та імплементації положень єврорегламентів в Уряді завершується розробка відповідного законопроекту.

За результатами комітетських слухань будуть підготовлені та ухвалені відповідні рекомендації.

Участь у заході взяли заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голови підкомітетів Маргарита Шол, Марина Нікітіна, Артем Нагаєвський, Олег Тарасов, Петро Юрчишин, Максим Гузенко, член Комітету Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, керівник операційного сектору сільського господарства, продовольчої безпеки та земельних ресурсів Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова, директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України Ірина Ковальова, представники Мінекономіки, Мінфіну, Державної податкової служби, керівники галузевих асоціацій, а також керівники виноградарських та виноробних господарств України.