Верховна Рада ухвалила Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури

21 березня 2023, 18:30

 

21 березня парламент ухвалив законопроект №7616, який реалізує так звану «рибну» реформу. "За" -  проголосував 271 народний депутат України.

У результаті її впровадження очікується зростання конкуренції, підвищення якості виловленої риби та збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Про це заявив Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

За його словами, рибна галузь давно потребувала змін. Адже за 30 років вилов риби скоротився у шість разів, при цьому зріс рівень незаконного вилову. За даними експертів, втрати місцевих бюджетів від незаконного видобутку риби близько 800 млн грн щорічно.

«Десятиліттями рибна галузь лишалася в тіні, а процеси забюрократизованими. Проблем в галузі додалося і через російську агресію. Впали виробничі потужності, постраждали рибні господарства, скоротились доходи у підприємців. Тому саме зараз - час стимулюватиме промислове рибальство та використовувати у повній мірі можливості водних ресурсів» - підкреслив Олександр Гайду.

Основні зміни, передбачені рибною реформою - це швидка видача дозвільних документів в електронному вигляді, створення Єдиної державної електронної системи управління рибною галуззю «Є-риба». Також встановлюються санітарні вимоги до рибоприймальних пунктів, посилиться контроль за виловом риби. Повноцінно запрацюють аукціони. Зараз електронні торги на промисловий вилов риби проводяться в рамках урядового експерименту, і показують досить успішні результати.

Так, станом на 20 березня проведено 255 аукціонів. У результаті орієнтовно за місяць понад 11 млн грн вже надійшло до місцевих бюджетів. Для порівняння: за увесь минулий рік сплата за промисловий вилов риби була меншою - 10 млн грн.

«Ми очікуємо, що в результаті реформи значно збільшаться надходження до місцевих бюджетів, зросте кількість нових користувачів водних біоресурсів.

У свою чергу українці отримають перевірену якісну рибу на столах. Адже рибоприймальні пункти фіксуватимуть якість та кількість виловленої риби. Крім того, на всі риболовні судна встановлять засоби дистанційного контролю. Ми зробили крок до посилення продовольчої безпеки в Україні та розвитку українського промислового рибальства», - зазначив Олександр Гайду.