Верховна Рада ухвалила за основу законопроект щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва

21 березня 2023, 21:45

 

21 березня 2023 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» (реєстр. № 8290 від 19.12.2022), поданий народними депутатами України Гайду О. В., Лабазюком С. П. та іншими народними депутатами України.

Основна мета законопроекту – забезпечення ефективного державного контролю у сфері безпечності та якості харчових продуктів, селекції с/г тварин, кормів, здоров’я та благополуччя тварин.

Документ містить важливі новації для споживачів, бізнесу та держави. Проектом Закону пропонується внести зміни до 11 законів України.

Низка норм цього проекту дозволить споживачам отримувати безпечну продукцію, зокрема, завдяки посиленню гігієнічних вимог та більш детального маркування. Передбачається також спрощення реєстрації кормів та можливість ввезення кормових добавок, зареєстрованих в ЄС без їх додаткової реєстрації в Україні.

Є у документі і євроінтеграційні норми, які сприяють виконанню міжнародних зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. Зокрема, передбачається забезпечення належної простежуваності харчових продуктів відповідно до вимог регламенту ЄС №178/2002 (оператори ринку мають забезпечити виконання вимог щодо простежуваності на всіх етапах виробництва й реалізації харчового продукту).

Крім того, законопроектом пропонується запровадити положення міжнародних стандартів ISO/TS 19657:2017 щодо критеріїв натуральних харчових інгредієнтів та ISO 23662:2021 щодо критеріїв для продуктів харчування та харчових інгредієнтів, придатних для вегетаріанців або веганів. Вищезазначені новації спрямовані на надання споживачам інформації про споживчі якості відповідних продуктів в доступній формі задля попередження введення їх в оману.