Олександр Гайду: "Шукаємо шляхи для продовження транзиту української продукції через Румунію"

17 травня 2023, 17:00

 

Підтримати українських фермерів та продовжити транзит української продукції через Румунію. До цього закликав народний депутат, голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час онлайн-зустрічі з Головою Комісії з питань сільського господарства Палати депутатів румунського парламенту Флоріном-Іонуцом Барбу та румунськими депутатами.

За словами Олександра Гайду, це важливо для збереження світової продовольчої безпеки. «Румунія - надійний друг та партнер України. Ми відчули це на собі, коли росія блокувала експорт морським шляхом. Тоді Румунія однією з перших допомогла у вивозі української сільськогосподарської продукції. І досі суходолом майже 80% української продукції транспортується транзитом саме через Румунію. Але війна в Україні триває, як і блокада росією морських шляхів. Тож нам потрібна підтримка в транзиті та подальшому експорті нашої продукції в країни, які цього потребують і далі», - зазначив Олександр Гайду.  

В той же час Голова Комісії з питань сільського господарства Палати депутатів Флорін-Іонуц Барбу заявив про готовність Румунії шукати рішення для продовження транзиту українського продовольства. В тому числі відкривати нові контрольно-пропускні пункти на кордоні обох країн.

«Дякуємо Румунії за підтримку. Будемо разом розвивати логістику, шукати нові ринки для реалізації української та румунської продукції. Сподіваємось на пришвидшення фітосанітарного контролю на митниці при транзиті українського збіжжя», - підсумував Олександр Гайду.