Протокол засідання Комітету № 134 від 08.11.2023

10 листопада 2023, 09:47

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

Протокол 134

8 листопада 2023 року

 

вул. Грушевського, 18/2, кімн. 12, 10 год. 00 хв.

 

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Столар В.М., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Торохтій Б.Г., Халімон П.В., Чорноморов А.О., Чернявський С.М., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 25

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Чайківський І.А., Гузенко М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Жидков О.Є., Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів з попередження нецільового використання земель Каховського водосховища, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 10135 від 09.10.2023) та про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання земель, яке займало Каховське водосховище, поданий народними депутатами України Торохтієм Б.Г., Бондаренком О.С., Буніним С.В. та іншими (реєстр. № 10135-1 від 25.10.2023)

2. Про схвалення Рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Стан та перспективи розвитку вітчизняної галузі хмелярства» (29 вересня 2023 року, Житомирська область)

3. Про схвалення Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Фінансова спроможність аграрних підприємств з окупованих та деокупованих територій, які працюють на підконтрольній Україні території: ключові проблеми» (18 жовтня 2023 року, м. Київ)

4. Про кадрове питання у секретаріаті Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики

5. Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо ліцензування експорту української аграрної продукції до країн сусідів

6. Презентація концепції взаємодії ДАР з електронною системою публічних закупівель (з метою сприяння збуту аграрної продукції вітчизняними виробниками на внутрішньому ринку)

7. Інформація Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо реалізації експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану (Постанова КМУ від 31.10.2023 № 1132)

8. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів з попередження нецільового використання земель Каховського водосховища, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 10135 від 09.10.2023) та про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання земель, яке займало Каховське водосховище, поданий народними депутатами України Торохтієм Б.Г., Бондаренком О.С., Буніним С.В. та іншими (реєстр. № 10135-1 від 25.10.2023).

ВИСТУПИЛИ: заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Шемелинець Л.М., яка доповіла по суті проекту Закону реєстр. № 10135, і  народний депутат України Торохтій Б.Г., який доповів по суті проекту Закону реєстр. № 10135-1.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

Доручити підкомітету з питань земельних відносин разом з Міністерством аграрної політики та продовольства України та секретаріатом Комітету, враховуючи положення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів з попередження нецільового використання земель Каховського водосховища (реєстр. № 10135) та проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання земель, яке займало Каховське водосховище (реєстр. № 10135-1), підготувати для розгляду на одному з наступних засідань Комітету доопрацьований проект Закону з цього питання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про схвалення Рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Стан та перспективи розвитку вітчизняної галузі хмелярства» (29 вересня 2023 року, Житомирська область).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Стан та перспективи розвитку вітчизняної галузі хмелярства».

2. Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Національній академії аграрних наук України та Житомирській обласній військовій адміністрації.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про схвалення Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Фінансова спроможність аграрних підприємств з окупованих та деокупованих територій, які працюють на підконтрольній Україні території: ключові проблеми» (18 жовтня 2023 року, м. Київ).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Фінансова спроможність аграрних підприємств з окупованих та деокупованих територій, які працюють на підконтрольній Україні території: ключові проблеми».

2. Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національному банку України, Міністерству аграрної політики та продовольства України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про кадрове питання у секретаріаті Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який у зв’язку з воєнним станом та на виконання статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо погодження кандидатури Чужмир Катерини Михайлівни для призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

ВИРІШИЛИ:

1. На підставі статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» підтримати кандидатуру Чужмир Катерини Михайлівни для призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

2. Погодити та направити відповідне подання з даного питання Керівнику Апарату Верховної Ради України Штучному В.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо ліцензування експорту української аграрної продукції до країн сусідів.

ВИСТУПИВ: народний депутат України Соломчук  Д.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати зазначене звернення.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Презентацію концепції взаємодії ДАР з електронною системою публічних закупівель (з метою сприяння збуту аграрної продукції вітчизняними виробниками на внутрішньому ринку).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Лабазюк С.П., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення до Прем'єр-міністра України щодо доручення Міністерству аграрної політики та продовольства України та Міністерству економіки України впровадження ініціативи механізму залучення сільгосптоваровиробників до публічних закупівель шляхом взаємодії Державного аграрного реєстру з електронною системою Прозоро.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо реалізації експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану (Постанова КМУ від 31.10.2023 № 1132)

ВИСТУПИВ: Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення до Кабінету Міністрів України з пропозиціями Комітету щодо реалізації експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану (Постанова КМУ від 31.10.2023 № 1132)

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25.

Рішення прийнято одноголосно.