На Вінниччині завершився сезон цукроваріння, обсяги виробництва найвищі за 5 років
16 січня 2024, 09:37
Попри всі труднощі, спричинені війною, рентабельність цукрового виробництва в Україні має позитивну динаміку, - інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
Так, за даними Вінницької обласної військової адміністрації на Вінниччині поточного виробничого сезону цукрозаводи виробили 442 тис. т цукру. Такий показник на 23% більше, ніж минулого року, а обсяги виробництва є найвищими за останні п’ять років. Станом на 12 січня 2024 року виробничий сезон завершили усі п’ять цукрових заводів.
Зазначається, у виробничому сезоні 2023/24 цукроварні області значно наростили обсяги переробки сировини та виробництво цукру. Так, ними перероблено понад 3,1 млн тонн цукрових буряків, що на 28% більше, ніж на відповідну дату минулого року.
Також, за даними карти «Врожай онлайн 2023», аграрії Вінниччини зібрали 2,48 млн т цукрових буряків, середня врожайність 45,6 т/га.
За деякими оцінками експертів наступного року посівні площі під цукровим буряком в Україні збільшаться на 10-20%, а виробництво цукру зросте до 2 млн тонн на рік. Наразі в Україні вже виробляють близько 1,8 млн т цукру, а внутрішнє споживання становить 900 тис. т.
Окрім цього, всупереч важким умовам військового часу Україна активно експортує цукор до ЄС і буде продовжувати наступного сезону, щоб покрити дефіцит на ринках деяких країн Європейського Союзу. Окрім того, український цукор цікавий і для світового ринку, де за прогнозами експертів відбудеться збільшення дефіцитного балансу цього продукту.