Житомирщина вирощує 75% хмелю в Україні
31 липня 2024, 14:01
Сфера хмелярства має відповідати
європейським стандартам, - повідомляє Комітет з питань аграрної та земельної
політики.
Так, за інформацією Житомирської обласної
військової адміністрації, хмелярство завжди було важливою галуззю
агропромислового комплексу, а Житомирщина залишається головним виробником хмелю
в Україні, займаючи 75% усіх площ хмеленасаджень країни. Вигідне географічне
розташування та сприятливі ґрунтово-кліматичні умови сприяють вирощуванню
високоякісного хмелю, що дозволяє регіону нарощувати експортний потенціал.
Протягом останніх років загальна площа під
насадженнями хмелю складала 0,3-0,4 тис. га, а валове виробництво хмелю
досягало 400 тонн із середньою урожайністю 14-16 ц/га. У 2022 році через воєнні
дії та складне фінансове становище виробництво знизилося до 200 тонн, але у
2023 році вже зібрано 390 тонн з середньою урожайністю 13,3 ц/га.
У 2024 році хміль вирощується в 13-ти
господарствах Бердичівського, Житомирського та Коростенського районів. Валове
виробництво у 2024 році очікується на рівні не менше ніж у 2023 році.
Для подальшого розвитку галузі та
приведення у відповідність продукції хмелярства до стандартів Європейського
Союзу у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики
готується до другого читання євроінтеграційний законопроект про хміль та
хмелепродукти (реєстр. № 9234-д).
Цей законопроект спрямований на приведення
у відповідність до стандартів Європейського Союзу основних принципів та вимог
до вирощування, виробництва, переробки, маркування, сертифікації хмелю та
хмелепродуктів, а також правових основ діяльності центральних органів
виконавчої влади, суб’єктів господарювання та порядку державного контролю у цій
галузі.