16 жовтня відзначають Всесвітній день продовольства

16 жовтня 2024, 09:00

 

16 жовтня 1945 року Генеральна Асамблея ООН заснувала Продовольчу та сільськогосподарську організацію (ФАО). Основним її завданням є позбавлення світу від голоду шляхом висвітлення проблем розвитку сільського господарства, яке спроможне покращити становище вразливих верств населення.

З метою поширення інформації щодо світової продовольчої кризи та посилення згуртованості міжнародної спільноти у боротьбі з нею, у 1979 році ФАО подала ідею встановити Всесвітній день продовольства (World Food Day), який вирішили відзначати щорічно в день заснування організації – 16 жовтня.

Понад 130 країн перебувають під опікою міжнародної організації, у складі якої нараховується 194 держави-учасниці.

Нестача продовольчих ресурсів внаслідок економічного спаду, політичних конфліктів та змін клімату призводить до збільшення масштабів голоду.

Тому, FAO розробляє програми, які сприяють підвищенню рівня продовольчої безпеки, що забезпечує надання допомоги регіонам, які знаходяться на межі голоду.

За даними ООН, близько 700 млн людей (9%) населення світу щодня живе у злиднях та з відчуттям голоду, а 2 млрд – страждає від недостатнього харчування.

Близько 380 млн людей, що голодують, проживає в Азії, а чверть мільярда людей потерпає від злиднів у Африці.

В результаті нерегулярного та неповноцінного харчування понад 140 млн дітей у перші п’ять років відстають у розвитку, з яких 3/4 малюків проживає у південних регіонах Азії та в Африці.

У 2021 році Україна увійшла до складу Комітету зі всесвітньої продовольчої безпеки ООН, який підпорядковується Генеральній Асамблеї ООН через економічну і соціальну Раду ООН і конференції Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Україна тривалий час позиціонується як гарант продовольчої безпеки в багатьох країнах світу завдяки традиційно потужному продовольчому експорту та стабільно входить до п’ятірки провідних світових експортерів зернових і зернобобових. Внесок України у світовий продовольчого ринку до незаконної та неспровокованої військової агресії росії у лютому 2022 році був еквівалентним забезпеченню харчуванням близько 400 млн осіб. Важливість ролі України особливо виявилася під час пандемії COVID-19, коли було зруйновано глобальні ланцюги постачання товарів. Україна продовжила виконувати свої зобов'язання та істотно сприяла продовольчій безпеці своїх партнерів на Близькому Сході, в Європі, Південно-Східній Азії та Північній Африці.

Мінімізація виявів глобальної продовольчої кризи залежить від постійного захисту та підтримки виробництва сільськогосподарської продукції в Україні в умовах воєнного стану. Це можливо досягнути, у тому числі, завдяки постійній співпраці з міжнародними й міжурядовими організаціями, зокрема ФАО, щодо трансформації продовольчих систем.