3 травня 2024 року у Комітеті з питань аграрної та земельної політики було проведено робочу нараду з представниками Міністерства цифрової трансформації України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру і операторів мобільного зв’язку щодо обговорення основних положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури, поданого Кабінетом Міністрів України (реєстр. №9549).

Учасниками наради було зазначено, що внаслідок військової агресії росії проти України новим викликом для держави та сфери електронних комунікацій стало збереження існуючих мереж Інтернету та відновлення зруйнованих.

Також, після деокупації населених пунктів руйнування мереж становило до 100%. Станом на 29 травня 2023 року на тимчасово окупованих територіях не працювали більше 2400 базових станцій, що знаходяться в межах населених пунктах.

Потреба постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг у відведенні нових земельних ділянок на деокупованих територіях полягає в тому, що деякі земельні ділянки непридатні для подальшого використання та багато базових станцій до окупації розміщувалися на територіях третіх осіб, з якими на сьогодні неможливо відновити правовідносин оренди/суборенди.

Тому, в ході робочої наради було акцентовано, що даний законопроект спрямований на спрощення процедури отримання постачальниками електронних комунікаційних послуг та/або мереж права на користування земельними ділянками для розгортання та експлуатації електронних комунікаційних мереж та/або інфраструктури для забезпечення покриття населення України зв’язком четвертого покоління та мобільним високошвидкісним Інтернетом.

Учасники обговорили головні положення законопроекту, зокрема про:

внесення змін до деяких законодавчих актів, що регулюють земельні відносини щодо скорочення строків розгляду клопотань постачальників електронних комунікаційних послуг та/або мереж щодо відведення земельних ділянок, передачі їх в оренду, розробки і затвердження нормативної грошової оцінки земельних ділянок й прийняття рішень за результатами розгляду таких клопотань, а також скорочення строку оприлюднення проектів таких рішень;

запровадження механізму отримання земельних ділянок постачальниками електронних комунікаційних послуг та/або мереж на праві земельного сервітуту;

впровадження розмежування об’єктів будівництва електронних комунікаційних мереж і тимчасових технічних засобів та/або споруд інфраструктури електронних комунікаційних мереж з метою прискорення процесу розгортання і експлуатації електронних комунікаційних мереж та/або інфраструктури.

За результатами зустрічі домовились про подальшу співпрацю при опрацюванні даного законопроекту.

У нараді взяли участь Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, народний депутат України - член Комітету Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, представники Міністерства цифрової трансформації України, радник Віце-прем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Денис Позняков, член НКЕК Вікторія Трощенко, в.о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко та представники операторів мобільного зв’язку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 травня 2024 16:23
09 травня 2024 10:38
08 травня 2024 16:40
07 травня 2024 16:30
04 травня 2024 10:56
03 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
01 травня 2024 19:30
30 квітня 2024 11:02
29 квітня 2024 17:00