14 травня 2024 року у Верховній Раді України в межах альянсу «Люблінський трикутник» відбулась тристороння зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду та народних депутатів України – членів Комітету, Голови Комітету з економіки Сейму Литовської Республіки Казіса Старкявічюса та представників Литовського Сейму і в режимі відеоконференції Голови Комітету з питань сільського господарства та розвитку села Сейму Республіки Польща Мирослава Малішевського та представників Польського Сейму.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що формат взаємодії між Україною, Литвою та Польщею в межах альянсу «Люблінський трикутник» з 2020 року заклав новий рівень міжнародної співпраці та став інструментом для налагодження більш тісніших контактів з Європейським Союзом та загальноєвропейськими структурами.

Основною метою тристоронньої співпраці України, Литви та Польщі, зокрема є зміцнення діалогу, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО, і спільна протидія російській агресії в Україні.

Зокрема, дискусійними питаннями були подальші кроки політичної співпраці України, Литви та Польщі в рамках Люблінського трикутника, вступу України до Європейського Союзу та посилення спільної економічної протидії росії.

Під час зустрічі обговорили пропозиції, спрямовані на зменшення напруги на україно-польському кордоні та забезпечення безперешкодного транзиту через країни Європейського Союзу та експорту української агропродовольчої продукції до ЄС.

Особлива увага учасниками зустрічі була приділена дискусії щодо заборони транзиту та імпорту аграрної продукції з росії та білорусії до країн Європейського Союзу. В цьому ракурсі важливим є питання інтервенційних закупівель української агропродукції для стабілізації цін на ринку ЄС. Україна готова замінити усі позиції російських чи білоруських агропродовольчих товарів, маючи для цього відповідний потенціал та позитивні показники зростання переробки.

Під час зустрічі представниками трьох сторін були обговорені положення проекту спільної декларації, зокрема її подальше доопрацювання в частині блокування доступу росії до передових агротехнологій та технік.

Литовські та польські колеги запевнили у незмінній подальшій підтримці територіальної цілісності і суверенітету України та у підтримці в протидії російській агресії.

За результати зустрічі Голова Комітету з питань сільського господарства та розвитку села Сейму Республіки Польща Мирослав Малішевський висловив пропозицію провести наступну тристоронню зустріч голів комітетів у Польщі наприкінці червня цього року з метою підписання спільної декларації.

У зустрічі взяли участь заступник Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, Секретар Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, народний депутат України – член Комітету Сергій Лабазюк, т.в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, голова громадської спілки «Всеукраїнська аграрна рада» Андрій Дикун, директор «Всеукраїнського аграрного форуму» Марія Дідух, члени Комітету з економіки Сейму Литовської Республіки Міндаугас Скрітулскас, Йонас Пінскус, Вікторас Фьодоровас, член Комітету у справах села Сейму Литовської Республіки Кестутіс Мажейка, радник Комітету у справах села Сейму Литовської Республіки Роландас Юкнявічюс, в.о. Посла Литовської Республіки в Україні Ґедрюс Граніцкас, Комерційний аташе в Україні Посольства Литовської Республіки в Україні Томас Матулявічюс, голова Литовської сільськогосподарської ради Ігнас Гофманас.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 липня 2024 15:58
23 липня 2024 15:55
22 липня 2024 14:49
18 липня 2024 15:23
17 липня 2024 19:45
16 липня 2024 18:00
15 липня 2024 18:15
12 липня 2024 11:59
11 липня 2024 15:49
10 липня 2024 10:53