Комітет з питань аграрної та земельної політики провів онлайн зустріч з колегами з Сейму Республіки Польщі

19 травня 2023, 22:15

 

18 травня 2023 року в режимі відеоконференції відбулась зустріч народних депутатів України - членів Комітету з питань аграрної та земельної політики з депутатами Комітету сільського господарства та сільського розвитку Сейму Республіки Польщі.

У заході взяли участь Голова Комітету Олександр Гайду, народні депутати України - члени Комітету Марина Нікітіна, Андрій Богданець, Дмитро Соломчук, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич та керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець.

В ході зустрічі обговорили гострі питання, які надважливі для подальшого експорту аграрної продукції України. Зокрема, щодо збереження темпів транзиту української сільськогосподарської продукції через держави-члени ЄС до третіх країн.

Народними депутатами-членами Комітету було зазначено, що в умовах періодичного блокування з боку росії «зернового коридору» морем, для України є актуальним прийняття взаємовигідних рішень щодо врегулювання технічних аспектів транзиту української сільськогосподарської продукції через сусідні країни, зокрема Польщу.

На тлі загальної позитивної тенденції щодо підтримки України, загострились проблеми транзиту аграрної продукції між Україною та сусідніми державами-членами ЄС.

Зокрема, Польща першою вирішила обмежити кордон для багатьох продовольчих товарів з України, надавши лише змогу для транзитних перевезень. Ситуацію погіршило те, що за прикладом Польщі пішли деякі інші країни-члени ЄС: Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія. Такі заходи болюче вдарили по аграрному сектору України в умовах повномасштабної агресії рашистів.

5 травня Єврокомісія надіслала до держав-членів ЄС роз’яснення до статті 1 Регламенту Європейської Комісії 2023/903 від 2 травня цього року про запровадження профілактичних заходів щодо окремих товарів походженням з України.

Зазначене рішення Європейської Комісії має сприяти безперешкодному та безперебійному експорту сільськогосподарської продукції з України через п’ять держав-членів ЄС до інших держав ЄС та третіх країн.

Також члени Комітету акцентували увагу, що українським аграріям, які кожного дня, попри, обстріли та заміновані поля, продовжують робити свою справу, необхідно вже зараз розуміти, що відбудеться після 5 червня.

Народні депутати України закликали польських колег утриматися від продовження будь-яких обмежень щодо транзиту аграрної продукції з України.