Затверджено рішенням Комітету

від 27 липня 2023 року (протокол № 129)

 

ЗВІТ

про роботу Комітету Верховної Ради України

з питань аграрної та земельної політики за період роботи дев’ятої сесії

Верховної Ради України дев’ятого скликання

(лютий-липень 2023 року)

 

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» діяльність Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики (далі – Комітет) протягом дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання була спрямована на здійснення законопроектної роботи, підготовку й попередній розгляд питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання організаційної та контрольної функцій Комітету.

Протягом дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання до Комітету надійшло 17 законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначений головним, та 25 законопроектів, до яких Комітет має подати свої пропозиції.

На розгляді в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання знаходилося 91 законодавчий акт, щодо яких Комітет визначений головним.

Законопроектна робота Комітету

Основні зусилля Комітету протягом дев’ятої сесії дев’ятого скликання були спрямовані на виконання законопроектної функції Комітету. За результатами розгляду Верховною Радою України за період роботи дев’ятої сесії дев’ятого скликання прийнято в цілому 5 Законів України, з них один євроінтеграційний, з опрацювання яких Комітет визначено головним:

1. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури (реєстр. № 7616), № 2989-ІХ від 21.03.2023.

2. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві (реєстр. № 9240), № 3061-ІХ від 02.05.2023.

3. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки (реєстр. № 7532), № 3065-ІХ від 02.05.2023.

4. Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва (реєстр. № 8290), № 3221-ІХ від 30.06.2023.

5. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки (реєстр. № 7588), № 3272-ІХ від 27.07.2023.

За поданням Комітету протягом звітної сесії Верховною Радою України прийнято у першому читанні:

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва (реєстр. № 8290 від 19.12.2022). Законопроект розроблено з метою удосконалення чинного законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, кормів, здоров’я та благополуччя тварин і його гармонізації із законодавством Європейського Союзу;

- проект Закону про об’єднання сільськогосподарських товаровиробників (реєстр. № 8149 від 24.10.2022). Законопроект розроблено з метою виконання євроінтеграційних зобов’язань Україні в частині визначення правових та організаційних засад визнання державою об’єднань сільськогосподарських товаровиробників (організацій виробників, асоціацій організацій виробників та міжгалузевих організацій), надання таким об’єднанням статусу репрезентативних, створення умов для саморегулювання такими об’єднаннями сільськогосподарської діяльності їх членів, а також умов для делегування репрезентативним об’єднанням сільськогосподарських товаровиробників окремих повноважень органів державної влади з регулювання сільськогосподарської діяльності;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. № 7577 від 21.07.2022). Законопроектом передбачається запровадження ефективної моделі управління меліоративною інфраструктурою державної власності через залучення водокористувачів; збільшення площ земель, на яких застосовується гідротехнічна меліорація; зменшення собівартості поливу та осушення земельних ділянок; мінімізацію ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону; мінімізацію ризиків деградації ґрунтів та децентралізацію управління водогосподарським комплексом; забезпечення прозорості фінансово-господарської діяльності операторів об’єктів меліоративних систем державної власності та дієвих ринкових стимулів раціонального водокористування;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану (реєстр. № 8025 від 13.09.2022). Законопроект розроблено з метою запровадження спеціальних механізмів державної підтримки сільгоспвиробників, страхувальників та виробників техніки для максимально оперативного переналаштування аграрної галузі для роботи у воєнних умовах;

- проект Закону про державне регулювання сфери захисту рослин (реєстр. № 8340 від 09.01.2023). Законопроектом запроваджується системний і комплексний перегляд та створення в Україні однакового із Європейським Союзом режиму державного регулювання у сферах захисту рослин, обігу і застосування засобів захисту рослин, а також здійснення державного контролю та інших офіційних заходів у зазначених сферах за рахунок імплементації у законодавство України актів права Європейського Союзу.

Комітетом підготовлені і очікують розгляду Верховною Радою України наступні проекти законів:

- проект Закону про виноград та продукти виноградарства (реєстр. № 9139 від 22.03.2023). Законопроект є євроінтеграційним та розроблено з метою приведення у відповідність норм законодавства у галузі виноградарства та виноробства з вимогами міжнародних правил щодо ведення виноградарства та виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання і захисту географічних зазначень вин, ароматизованих винних продуктів, контролю у сфері виноградарства та виноробства, а також створення сприятливих умов щодо розвитку суб’єктів господарювання всіх форм власності та виробництва високоякісної продукції, зокрема, з особливими властивостями, що обумовлені природними умовами та людським фактором території походження.

Загалом, спочатку роботи Верховної Ради України 9 скликання та станом на 27 липня 2023 року очікують розгляду в першому читанні – 12 законопроектів поданих Комітетом на розгляд Верховної Ради України (реєстр. №№ 3516, 4592, 5039, 5237, 5587, 6096, 6289, 8042, 8051, 8119, 8225, 9139).

Готуються до розгляду на засіданні Комітету:

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України (реєстр. № 8366 від 17.01.2023). Законопроектом вносяться зміни до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, якими передбачається відновити право безоплатної приватизаціїземельних ділянок державної та комунальної власності для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або втратили житло, включене до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд;

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України (реєстр. № 8366-1 від 23.01.2023). Законопроектом передбачається відновлення права приватизації земельних ділянок для громадян, які відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визнаються учасниками бойових дій та для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або втратили житло під час дії воєнного стану на території України, – для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд;

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо додаткового забезпечення підтримки виробників сільськогосподарської продукції (реєстр. № 8411 від 01.02.2023). Законопроект розроблено з метою забезпечення продовження діяльності виробників сільскогосподарської продукції шляхом закупівлі у них сільськогосподарської продукції для державних та місцевих потреб; виготовлення сільскогосподарської продукції; задоволення потреб у сільскогосподарській продукції; зайнятість відповідної категорії населення та підвищення (поліпшення) економічного стану держави;

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо вилучення земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, які не використовуються за призначенням, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів, виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (реєстр. № 9086 від 06.03.2023). Метою законопроекту є запровадження механізму вилучення у державних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій отримані у постійне користування земельні ділянки, які не використовуються за цільовим призначенням, визначеним у частині першій цієї статті, протягом одного року (і більше), або неефективно використовуються, і передавати такі земельні ділянки (або їх частину) та передати вилучені земельні ділянки у постійне користування громадам, до території яких вони відносяться (або з якими межують), для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчих об’єктів, реабілітаційно-спортивних центрів та супутньої інфраструктури, а також для виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд);

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу Украі?ни щодо вилучення земель, які не використовуються за призначенням державними сільськогосподарськими підприємствами установами, організаціями, що не здійснюють свою господарську діяльність в установленому порядку, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчоі? інфраструктури, реабілітаціи?них центрів, виділення земельних ділянок учасникам бои?ових діи? (реєстр. № 9086-1 від 20.03.2023). Необхідність розробки альтернативного законопроекту пов’язана з тим, що основним законопроектом пропонується надати право лише Кабінету Міністрів України вилучати земельні ділянки у державних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, які отримані у постійне користування та не використовуються за цільовим призначенням протягом одного року. Положення основного проекту Закону потребують доопрацювання та не враховують положення статті 122 Земельного кодексу, яка розмежовує повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність чи користування;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення використання земель оборони (реєстр. № 9217 від 18.04.2023). Законопроектом передбачається унормувати питання використання земель оборони в господарських цілях і встановити порядок: проведення земельних торгів та укладення договору оренди землі; передачі земельних ділянок в оренду для сільськогосподарського використання; формування розміру орендної плати за земельну ділянку та порядок її використання;

- проект Закону про хміль та хмелепродукти (реєстр. № 9234 від 24.04.2023). Законопроект розроблений з метою приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва хмелю та хмелепродуктів, відповідно до положень регламентів ЄС та Європейського парламенту, що сприятиме ефективному розвитку галузі хмелярства, виходу вітчизняної хмелепродукції на сучасний рівень за показниками якості, спрощення ведення підприємництва за рахунок удосконалення існуючих правових норм, які регулюють правовідносини у галузі хмелярства;

- проект Закону про особливості вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі (реєстр. № 9234-1 від 08.05.2023). Проєкт розроблений з метою визначення основних принципів та вимог до вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі, правових основ діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання та напрямів державної політики у сфері вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі;

- проект Закону про внесення змін до частини четвертої статті 116 Земельного кодексу України щодо окремих питань безоплатної передачі земельних ділянок у власність громадян (реєстр. № 9291 від 12.05.2023). Метою законопроекту є уникнення можливості неоднозначного правозастосування частини четвертої статті 116 Земельного кодексу України та більш чіткого законодавчого забезпечення права громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок.

Засідання Комітету

З метою реалізації поставлених завдань Комітетом з питань аграрної та земельної політики впродовж дев’ятої сесії дев’ятого скликання було організовано і проведено 15 засідань Комітету (з них 9 у режимі відеоконференції).

На цих засіданнях розглянуто і обговорено 62 питань, в тому числі законопроектів, з них: 12 законопроектів з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначений головним, 10 законопроектів з підготовки яких Комітет визначено співвиконавцем, а також 24 питань стосувалося організації роботи Комітету, 7 питань – контрольної роботи Комітету.

Для забезпечення основних напрямів діяльності у Комітеті, організовано і проведено низку засідань підкомітетів:

- з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі;

- з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами.

- з питань земельних відносин;

- з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу;

- з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції.

08 лютого 2023 року відбулось засідання підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі щодо обговорення проекту Закону про забезпечення електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (реєстр. № 8286) та проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (реєстр. № 8287).

15 лютого 2023 року у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення ZOOM відбулось засідання підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції, на якому було презентовано основні положення проекту Закону про державне регулювання сфери захисту рослин (реєстр. № 8340).

20 лютого 2023 року у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення ZOOM за участі Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцького Т.М. відбулось засідання підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами на якому було презентовано та обговорено основні положення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва (реєстр. № 8290).

27 квітня 2023 року у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення ZOOM відбулось засідання підкомітету з питань земельних відносин щодо розгляду та обговорення проектів Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві (реєстр. № 9240) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки, друге читання (реєстр. № 7532).

20 червня 2023 року відбулось засідання підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі стосовно врегулювання окремих спірних питань щодо страхування сільськогосподарської продукції та об’єктів її зберігання, розширення компетенції Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, а також заборони збільшення тарифів на залізничному транспорті та напрацюванню низки пропозицій до редакції проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану (реєстр. № 8025).

21 липня 2023 року відбулось спільне засідання підкомітетів з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі та з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу щодо розгляду та обговорення окремих положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою створення умов для залучення коштів на агровиробництво (реєстр. № 9352).

В рамках реалізації організаційної та контрольної функції Комітетом було заслухано:

- інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства України про продовження дії урядової програми «Доступні кредити 5-7-9%» для сільськогосподарських товаровиробників, як інструмент забезпечення весняно-польових робіт у 2023 році;

- презентацію Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського щодо дорожньої карти відновлення і розвитку молочної галузі;

- інформацію Державного агентства водних ресурсів України та Державного агентства меліорації та рибного господарства України щодо актуальних питань здійснення зрошення та осушення у 2023 році;

- інформацію Держпродспоживслужби про вжиті заходи для своєчасного виконання Плану із створення та облаштування призначених прикордонних інспекційних постів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2021 р. № 1574-р.;

- презентацію Міністерства аграрної політики та продовольства України основних положень проекту Закону про виноград та продукти виноградарства (реєстр. № 9139).

- інформацію щодо результатів діяльності Держгеокадастру (стосовно реалізації державної політики у сфері національної інфраструктури геопросторових даних, земельних відносин, землеустрою, Державного земельного кадастру, державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності тощо) та стратегічні напрямки розвитку Держгеокадастру на 2023 рік;

- презентацію Міністерства аграрної політики та продовольства України основних положень проектів законів про хміль та хмелепродукти (реєстр. № 9234), та про особливості вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі, поданий народними депутатами України Нікітіною, Лабазюком, Тимофійчуком та іншими (реєстр. № 9234-1);

- інформацію Держпродспоживслужби про проблемні питання, які виникають під час видачі фітосанітарних сертифікатів на сільгосппродукцію, роботу регіональних лабораторій та доцільність внесення змін в наявне законодавче регулювання зазначених питань.

«Круглі столи», засідання робочих груп, робочі зустрічі, Парламентські та комітетські слухання, наради

07 лютого 2023 року за ініціативи народного депутата України - члена Комітету Сергія Лабазюка та під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду проведено комітетські слухання на тему: «Особливості підтримки сільськогосподарських товаровиробників в умовах воєнного стану».

Участь у заході взяли народні депутати України - члени Комітету, Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін, представники Світового банку, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні, посольства США, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, представники провідних профільних асоціацій та фермери.

Міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським було зазначено, що у 2023 році передбачається запровадження нових програм підтримки сільгосптоваровиробників, зокрема агрокредитування від Європейського інвестиційного банку. Крім цього, будуть виділені кошти на стимулювання енергетичної автономності агропідприємств на основі використання альтернативних джерел енергії, зокрема виробництва біометану та біоетанолу, а також для підтримки агропереробки. Учасниками слухань було звернуто увагу на необхідності вирішення нагальних проблемних питань, зокрема необхідності невідкладної підтримки галузі тваринництва, розмінування територій та підтримки сільгосптоваровиробників, які працюють на землях, що перебували під тимчасовою окупацією.

14 березня 2023 року під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду відбулись комітетські слухання на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції».

Участь у заході взяли заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голови підкомітетів Маргарита Шол, Марина Нікітіна, Артем Нагаєвський, Олег Тарасов, Петро Юрчишин, Максим Гузенко, член Комітету Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, керівник операційного сектору сільського господарства, продовольчої безпеки та земельних ресурсів Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова, директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України Ірина Ковальова, представники Мінекономіки, Мінфіну, Державної податкової служби, керівники галузевих асоціацій, а також керівники виноградарських та виноробних господарств України.

Під час слухань часниками було відзначено, що у зв’язку із здобуттям статусу країни – кандидата у члени ЄС Україна на порозі як нових викликів так і нових можливостей в сільському господарстві і не виключенням є виноградарська та виноробна галузь. Вимога щодо імплементації норм права ЄС в українське законодавство в галузі виноградарства та виноробства закріплена Угодою про асоціацію.

Поряд з цим, виноградарство та виноробство в Україні переживає не найкращі часи, особливо з початком військовї агресії росії. У виноградарстві продовжує спостерігатися чітка негативна тенденція до зменшення як площ виноградних насаджень (на 14,0 тис. га починаючи з 2014 року) так і валового виробництва винограду (на 171,5 тис. тонн). Також через військову агресію Росії площа виноградних насаджень зменшилась майже на третину.

Окрему увагу учасники слухань приділи основним проблемним питаннями, серед яких:

воєнний стан та окупація агресором значної частини територій України;

скорочення площ виноградників;

низькі закупівельні ціни на виноград технічних сортів, невиправдано низькі мінімальні роздрібні ціни на вина;

високе податкове навантаження на виноградарсько-виноробну галузь;

зменшення обсягів експорту вітчизняної виноробної продукції;

низький рівень мотивації на створення нових виноградників, скорочення обсягів виробництва садивного матеріалу винограду;

складність працевлаштування сезонних працівників для проведення технологічних операцій на виноградниках;

відсутність реєстру виробників винограду та вина і кадастру виноградників;

превалювання імпортної виноробної продукції над вітчизняною на українському ринку вин;

відсутність системного контролю за якістю та безпекою виноробної продукції.

З метою врегулювання зазначених питань та імплементації положень єврорегламентів в Уряді завершується розробка відповідного законопроекту.

30 березня 2023 року у м. Вознесенськ Миколаївської області під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду відбулись комітетські слухання на тему: «Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану».

У комітетських слуханнях взяли участь голови підкомітетів Артем Чорноморов, Маргарита Шол, члени Комітету Тетяна Грищенко, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало та представники галузевих інститутів НААНУ, ректори аграрних вищих навчальних закладів Півдня України, представники Миколаївської обласної військової адміністрації, місцеві фермери.

Учасниками слухань зазначено, що на строки та якість проведення комплексу весняно-польових робіт будуть впливати реальний стан агропідприємств, їх близькість до лінії фронту, рівень забезпечення матеріально-технічними ресурсами та персоналом (мобілізація), а також погодно-кліматичні умови під час вегетації сільськогосподарських рослин.

При цьому, на окремих площах зазначені виклики вимагатимуть від аграріїв нестандартних підходів з надаванням переваги менш затратним культурам та їх вирощуванню за технологіями, які передбачають економію палива, зменшення затрат на обробіток ґрунту та догляд за посівами тощо. Водночас головною проблемою для аграріїв залишаються заміновані поля.

4 травня 2023 року за ініціативою Комітету з питань аграрної та земельної політики під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду відбулись спільні з Комітетом з питань енергетики та житлово-комунальних послуг слухання на тему: «Розвиток виробництва альтернативних джерел енергії, а саме - біометану, водню, інших синтетичних газів та біоетанолу».

Участь у заході взяли голови двох Комітетів Олександр Гайду та Андрій Герус, Секретар Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, голови підкомітетів Артем Чорноморов, Артем Нагаєвський, Олег Тарасов, члени Комітету Сергій Лабазюк, Богдан Торохтій, Тетяна Грищенко, Олександр Салійчук, голова підкомітету Андрій Жупанин та інші члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, керівники секретаріатів комітетів Олександр Старинець та Олег Дудкін, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, заступник Міністра енергетики Юлія Підкоморна, заступник начальника Енергетичної митниці Микола Сергієнко, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Валерій Тарасюк, представники Мінекономіки та Мінфіну, в.о. директора зі стратегії та розвитку бізнесу «Групи Нафтогаз» - начальник Департаменту стратегії та розвитку бізнесу Валерія Орєшко, директор ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Дмитро Липпа, Голова Правління ГС «Біоенергетична Асоціація України» Георгій Гелетуха та інші керівники профільних установ та енергетичних асоціацій.

Під час слухань учасниками було відзначено, що внаслідок повномасштабної агресії росії в Україні промисловість і аграрний сектор функціонують в умовах безпрецедентних викликів, пов’язаних з браком фінансових ресурсів, обмеженістю виробничих та експортних спроможностей, високими цінами на енергоносії, ускладнено доступ підприємств до ресурсів і сировини, ринків збуту.

Учасниками слухань було обговорено ряд проблемних питань щодо:

спрощення підключення виробників біометану (інших газів) до систем транспортування;

правового регулювання діяльності учасників митного оформлення при реалізації альтернативних джерел;

найрезультативніші види (механізми) підтримки агровиробників-виробників альтернативних джерел енергії тощо;

сприяння залученню обов’язкової частки біоетанолу у паливі моторному;

запуск повноцінного реєстру виробників біометану.

Використання біоенергетичного потенціалу аграрного сектору дасть змогу частково замістити традиційні види енергії альтернативними як на національному, так і на місцевому рівнях споживання, зміцнить енергетичну стійкість країни та знизить критичну залежність від імпортованих енергоносіїв.

19 липня 2023 року, в рамках Другого Меліоративного Форуму Комітет з питань аграрної та земельної політики спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) провів виїзні комітетські слухання на тему: «Актуальні питання управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності».

У комітетських слуханнях взяли участь заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Тетяна Грищенко, Валерій Стернійчук, Анатолій Урбанський, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, Перший заступник голови Одеської ОВА Борис Волошенков, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Державного агентства меліорації та рибного господарств, Державного агентства водних ресурсів, Всеукраїнської аграрної ради, директор Програми USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО Ксенія Сидоркіна, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, представники Запорізької та Миколаївської ОВА, голова правління ОВК «Вода життя» Михайлина Капаруліна, голова ОВК «Перша» Ніколай Налбалдян, директор Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, доктор наук Раїса Вожегова.

В ході виступів було висвітлено питання реформи гідротехнічної меліорації, яка розпочалася в 2022 році з прийняттям закону про організації водокористувачів та покликана на вирішення питань відновлення та модернізації меліоративних систем, залучення зовнішніх інвестицій та зміну підходів в управління зрошувальними та осушувальними системами через створення державних операторів меліоративних систем.

20 липня 2023 року в рамках Другого Меліоративного Форуму Комітет з питань аграрної та земельної політики спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) провів виїзні комітетські слухання на Одещині на тему: «Рибна галузь: простежуваність «від вилову до споживання»».

У комітетських слуханнях взяли участь заступник голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Тетяна Грищенко, Валерій Стернійчук, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, т.в.о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Ігор Клименок, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, представники Державного агентства меліорації та рибного господарств України, керівник групи з розвитку продуктивності і доступу до ринків Програми USAID АГРО Владислав Карпенко, директор Всеукраїнської федерації роботодавців рибної галузі України Олександр Шлапак та представники рибної галузі Одещини.

В ході виступів було висвітлено питання реформи рибного господарства, яке виступає важливим елементом продовольчої безпеки України та світу в цілому, особливо під час, коли Україна йде курсом євроінтеграції та протистоїть ворожій агресії рф.

Під час комітетських слухань було обговорено стан та наступні етапи реалізації реформи рибної галузі в Україні.

За результатами проведених слухань, Комітетом в установленому законодавством порядку підготовлено відповідні Рекомендації, які схвалені рішеннями Комітету.

8 лютого 2023 року у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики було проведено круглий стіл на тему: «Відображення відомостей про земельні ділянки та території, на яких наявні вибухонебезпечні предмети у Державному земельному кадастрі та містобудівному кадастрі».

У заході взяли участь народні депутати України - члени Комітету з питань аграрної та земельної політики, представники Міністерства оборони, Міністерства аграрної політики та продовольства, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Офісу реформ Кабінету Міністрів, працівники секретаріату Комітету.

Під час круглого столу було обговорено проблеми використання власниками та користувачам земельних ділянок, пошкоджених внаслідок бойових дій, а також території забруднених вибухонебезпечними предметами.

17 лютого 2023 року під головуванням голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артема Чорноморова в режимі відеоконференції було проведено черговий круглий стіл, на якому було обговорено питання відображення відомостей про земельні ділянки та території, на яких наявні вибухонебезпечні предмети у Державному земельному кадастрі та містобудівному кадастрі.

У заході взяли участь представники Комітету з питань аграрної та земельної політики, Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства оборони, Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики та продовольства, Державної податкової служби,  Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Офісу реформ Кабінету Міністрів.

Під час заходу було розглянуто питання звільненні від обов'язкових платежів за використання таких земельних ділянок до відповідних бюджетів власники та користувачі земельних ділянок які розташовані на територіях де ведуться або велися бойові дії засмічених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

6 березня 2023 року в Одеському державному аграрному університеті відбувся круглий стіл на тему: «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану».

В роботі круглого столу взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко, голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голови підкомітетів Комітету Артем Чорноморов та Артем Нагаєвський, член Комітету Володимир Тимофійчук, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова, ректор Одеського державного аграрного університету Михайло Брошков, директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України Ірина Ковальова, керівники галузевих асоціацій, а також керівники виноградарських та виноробних господарств півдня України.

Учасники круглого столу обговорили основні проблеми розвитку виноградарства та виноробства Півдня України в умовах воєнного стану та необхідність внесення змін до законодавчих та нормативно-правових актів з метою адаптації вимог Європейського Союзу в цій галузі.

Круглий стіл було проведено в рамках підготовки до комітетських слухань на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції».

15 березня 2023 року відбувся круглий стіл на тему: «Законодавче забезпечення державного регулювання в сфері обігу та поводження з генетично модифікованими організмами».

У засіданні круглого столу взяли участь: народні депутати України - члени Комітету з питань аграрної та земельної політики, представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної екологічної інспекції України, профільних громадських організації.

Під час круглого столу були обговорені напрацьовані робочою групою положення проекту Закону про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки (реєстр. №5839, ІІ читання).

Відповідні напрацювання були підготовлені з урахуванням пропозицій, наданих за результатами круглого столу 16 січня 2023 року, та зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України.

20 липня 2023 року на базі промислово-торгівельної компанії «Шабо» на Одещині Комітет з питань аграрної та земельної політики провів круглий стіл на тему: «Актуальні питання розвитку галузі виноробства: законодавчі та практичні аспекти».

Участь у заході взяли Голова Комітету Олександр Гайду, заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Тетяна Грищенко, Валерій Стернійчук, Богдан Торохтій, Ігор Марчук, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер, голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України Ірина Ковальова, директор ТОВ ПТК «Шабо» Юрій Шелехов, співзасновник ТОВ «Шампань України» Ігнат Братінов.

Учасники заходу обговорили проблемні питання галузі виноградарства та виноробства на шляху вступу України до Європейського Союзу.

17 лютого 2023 року за підтримки громадської спілки «Всеукраїнська аграрна рада» на Черкащині відбулось обговорення актуальних питань сільського господарства в умовах війни в Україні.

У зустрічі з сільськогосподарськими товаровиробниками взяли участь Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, а також Секретар Комітету Іван Чайківський.

Під час заходу, зокрема, були обговорені питання нової процедури бронювання військовозобов’язаних та пов’язаних з цим проблеми; звільнення окупованих та прифронтових територій від сплати єдиного податку 4 групи; кредитів 5-7-9 та державних гарантій під кредити у 2023 році; декриміналізації господарської діяльності на окупованих територіях; виділення державної підтримки на розмінування територій. Крім того, окрему увагу аграрії зосередили на питанні продовження зернової угоди, що вкрай необхідно для світової продовольчої безпеки.

10 травня 2023 року у Комітеті з питань аграрної та земельної політики під головуванням голови підкомітету з питань земельних відносин Артема Нагаєвського відбулось засідання робочої групи щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

Народні депутати України - члени Комітету звернули увагу на необхідність тісної комунікації з Міжвідомчою робочою групою з питань гуманітарного розмінування та Національним органом з питань протимінної діяльності.

Процес гуманітарного розмінування в Україні відбувається занадто повільно. Це обумовлено великою територією земель, які заміновані та обмеженими ресурсами. Адже сапер вручну очищає 15-20 кв. м на добу, а техніка для розмінування - 6 кв. км. І при цьому зберігається максимальна безпечність для саперів. Тому наявність спецтехніки допоможе значно розширити спроможності гуманітарного розмінування сільськогосподарських земель. Для цього необхідна підтримка міжнародних партнерів.

Також члени Комітету обговорили необхідність нормативно-правового врегулювання проблемних питань щодо залучення неурядових операторів протимінної діяльності до виконання заходів з розмінування, а також інших питань.

6 червня 2023 року проведено робочу нараду щодо обговорення з профільними асоціаціями та організаціями проекту Закону України «Про об’єднання сільськогосподарських товаровиробників» (реєстр. № 8149)/

22 червня 2023 року на засіданні робочої групи з питань напрацювання законодавчих змін щодо окремих питань використання земель на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи під головуванням народного депутата України - члена Комітету Сергія Буніна обговорили питання про стан земель на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, їх кількісні та якісні характеристики після 37 років з часу Чорнобильської катастрофи тощо.

Участь у засіданні робочої групи взяли: народний депутат України - член Комітету Тетяна Грищенко, народний депутат Андрій Пузійчук, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Національної академії аграрних наук України, Національної медичної академії наук України, Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології НУБіП України, Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» та представники місцевого самоврядування Київської, Чернігівської та Житомирської областей.

Учасниками засідання було зазначено, що Чорнобильська катастрофа створила на значній території України надзвичайно небезпечну для здоров’я людей і навколишнього природного середовища радіаційну обстановку. Україну оголошено зоною екологічної катастрофи. Усунення наслідків цієї катастрофи залежить від законодавчого визначення правового режиму різних за ступенем радіоактивного забруднення територій і заходів щодо його забезпечення.

Також в ході засідання робочої групи учасники обговорили проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан» (реєстр. № 6476 від 28.12.2021), який було розроблено на виконання Указу Президента України від 10 липня 2019 р. № 512 «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Також, Комітетом протягом звітного періоду проводилися засідання робочих груп при Комітеті з питань аграрної та земельної політики щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів та щодо опрацювання положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки, друге читання (реєстр. № 7588).

За результатами напрацювань робочих груп, круглих столів та робочих нарад, у секретаріаті Комітету узагальнено відповідні матеріали для використання у практичній роботі Комітету, у тому числі, для підготовки проектів актів парламенту України, внесення законодавчих пропозицій (поправок) від суб’єктів права законодавчої ініціативи стосовно законопроектів, що готуються до розгляду в другому читанні.

З перших днів повномасштабної війни пліч опліч з Україною стоять її міжнародні партнери. Сьогодні їх підтримка має особливе значення для України, оскільки кошти надані нашими міжнародними партнерами спрямовуються на мінімізацію впливу економічних і фінансових загроз, а також на підтримку інфраструктури, енергетичного та аграрного секторів, соціальної системи та охорони здоров’я.

З метою підтримки тісної комунікації з міжнародними партнерами щодо забезпечення українських фермерських господарств за коштами міжнародної технічної допомоги, налагодження нових логістичних маршрутів, вдосконалення законодавчого забезпечення інтеграції вітчизняного агросектору у європейський та світовий простір Комітетом з питань аграрної та земельної політики проведено за звітній період ряд зустрічей з представниками європейських парламентів, а саме:

03 лютого 2023 під головуванням голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду проведено онлайн - зустрічі депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Португальською Республікою щодо підтримки українських фермерів та посприяти у збільшенні експорту української продукції.

Голова групи дружби «Португалія-Україна» Діогу Леяу та парламентарі Португалії Рікарду Лейте та Кріштіна Мендеш заявили про готовність їхньої країни допомогти в аграрній сфері та євроінтеграції. Зокрема, поділяться досвідом, аби Україна швидше змогла стати членом ЄС.

16 лютого 2023 року відбулась ознайомча зустріч з Головою Комітету сільського господарства та навколишнього середовища Національної ради Словацької Республіки Ярославом Карахутою.

Обговорено питання:

1. Продовольча безпека України та країн ЄС, бачення парламентарів Словаччини.

2. Логістика української аграрної продукції, проблеми та шляхи їх вирішення. Збільшення пропускної спроможності прикордонного пункту перетину Ужгород-Вишнє Нємецьке.

3. Ветеринарні/фітосанітарні питання експорту української агарної продукції під час митного проходження на кордоні, зокрема зі Словацькою Республікою.

4. У Словаччини знаходиться чи не найбільший завод з виробництва вагонів-зерновозів. Чи є можливість збільшити кількість таких вагонів для перевезення зернових до ЄС та зменшити вартість логістики.

5. Інвестиційні проекти для відновлення агропромислового комплексу України у післявоєнний період.

6. Налагодження співробітництва між Комітетами.

15 березня 2023 року відбулась зустріч з Головою Комітету Педру ду Карму та членами Комітету з питань сільського та рибного господарства Асамблеї Республіки Португалія.

Обговорено питання:

1. Продовольча безпека України та країн ЄС, бачення парламентарів Португалії.

2. Логістика української аграрної продукції, проблеми та шляхи їх вирішення. Зокрема роботу «зернового коридору» та розширення роботи ініціативи «Шляхи солідарності».

3. Підтримка українських аграріїв в умовах війни тощо.

4. Налагодження співробітництва між Комітетами

6 квітня 2023 року відбулась зустріч з представниками Комітету з питань сільського господарства, природи та якості харчових продуктів Палати представників Генеральних штатів Королівства Нідерландів.

Обговорено питання:

1. Допомога Нідерландів у розмінуванні земель в Україні.

2. Продовольча безпека України та країн ЄС.

3. Підтримка аграріїв: закупівля насіння та обладнання для українського сільського господарства.

4. Досвід Нідерландів для України у подальшому реформуванні управління зрошувальними та дренажними системами.

5. Логістика української аграрної продукції, проблеми та шляхи їх вирішення.

6. Налагодження співробітництва між Комітетами.

Члени Комітету з сільського господарства парламенту Нідерландів заявили про готовність підтримувати українських аграріїв. Зокрема, у вже закладеному пакеті допомоги у 180 млн євро Україні - 10 мільйонів євро підуть на розмінування сільськогосподарських земель, а 40 мільйонів євро - на закупівлю насіння та обладнання для українського сільського господарства.

6 квітня 2023 року відбулась зустріч з представниками Комісії сільського господарства та харчової промисловості Парламенту Республіки Молдова.

Обговорено питання:

1. Логістика української аграрної продукції до країн ЄС, збільшення експорту агропродукції залізницею.

2. Підтримка українських аграріїв в умовах воєнного стану.

3. Налагодження співробітництва між Комітетами.

12 квітня 2023 року відбулось перше міжкомітетське засідання Європарламенту та Верховної Ради України з метою започаткування двосторонньої співпраці між комітетами двох парламентських установ.

Голова Комітету О. Гайду закликав до продовження спрощеного режиму експорту українських с/г товарів

17 травень 2023 року відбулась робоча зустріч з Головою Комісії з питань сільського господарства Палати депутатів Флоріном-Іонуцом Барбу та депутатами Парламенту Румунії.

Обговорено питання:

1. Логістика української аграрної продукції до країн ЄС: продовження транзиту української продукції через Румунію, відкриття нових контрольно-пропускних пунктів на кордоні обох країн, пришвидшення фітосанітарного контролю на митниці.

2. Підтримка українських аграріїв в умовах воєнного стану.

3. Налагодження співробітництва між Комітетами.

17 травня 2023 року відбулась робоча зустріч з Головою Комітету сільського господарства та навколишнього середовища Національної ради Словацької Республіки Ярославом Карахутою.

Обговорено питання експорту та транзиту української аграрної продукції через країни ЄС та до третіх країн світу.

18 травня 2023 року відбулась робоча зустріч з депутатами Комітету сільського господарства та сільського розвитку Сейму Республіки Польща.

У заході взяли участь Голова Комітету Олександр Гайду, народні депутати України - члени Комітету Марина Нікітіна, Андрій Богданець, Дмитро Соломчук, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич та керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець.

Обговорено питання логістики української аграрної продукції: збереження темпів транзиту української сільськогосподарської продукції через держави-члени ЄС до третіх країн, врегулювання технічних аспектів транзиту української сільськогосподарської продукції через сусідні країни, зняття тимчасового обмеження експорту окремих товарів українського походження до сусідніх країн (Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини) тощо.

24 травня 2023 року відбулась робоча зустріч з депутатами Комітету сільського господарства Сейму Республіки Литва.

У заході взяли участь Голова Комітету Олександр Гайду, народні депутати України - члени Комітету Марина Нікітіна, Сергій Бунін, Дмитро Соломчук та керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець.

Обговорено питання:

1. Логістика української аграрної продукції до країн ЄС: сприяння  Литви у збереженні темпів експорту та української аграрної продукції та відмінити обмеження на рівні країн-сусідів.

2. Підтримка українських аграріїв в умовах воєнного стану.

3. Досвід Литви у сфері імплементації аграрного законодавства ЄС (в сфері ветеринарії, безпечності харчових продуктів, розвитку фермерства тощо).

4. Налагодження співпраці між Комітетами в контексті отримання та застосування досвіду Литви в процесі законодавчої євроінтеграції та підготовки України до участі у спільній європейській аграрній політиці.

Голова Комітету сільського господарства Сейму Республіки Литва Вікторас Пранцкетіс запевнив українських колег у повній всебічній підтримці України, а також у подальшій співпраці між комітетами та парламентами.

Прийом громадян

Особистий прийом громадян народними депутатами України в адміністративних будинках Верховної Ради України на період дії встановленого в Україні карантину та воєнного стану призупинено.

Опрацювання вхідної кореспонденції

За період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання у Комітет надійшло і опрацьовано 1586 листів, звернень, заяв, скарг та інших матеріалів від народних депутатів України, органів державної влади, громадських організацій та громадян.

За результатами розгляду та з метою реагування на порушення законності звернення, скарги, заяви і матеріали до них скеровувалися для відповідного реагування в межах, встановлених законами, органам державної влади та місцевого самоврядування.

Секретаріатом Комітету постійно здійснюється організаційно-інформаційне та консультативно-методичне забезпечення діяльності Комітету, проводиться робота з інформаційного наповнення веб-сайту Комітету з метою оприлюднення стенограм, протоколів та аудіозаписів усіх його засідань.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

10 січня 2024 11:15
28 липня 2023 14:38
25 січня 2023 10:43
30 серпня 2022 18:15
26 січня 2022 18:45
19 липня 2021 15:33
18 лютого 2021 12:24
15 липня 2020 18:00
15 січня 2020 18:00
02 липня 2019 18:00