КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

                                                                                    

 

 

Протокол №3

 

23  грудня  2014  року

 

 

Засідання Комітету

адреса: вул. Грушевського, 5, конференц-зал, 16:00 год.

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бриченко І.В.,   Вадатурський А.О.,  Давиденко В.М.,  Дідич В.В., Заболотний Г.М.,   Івченко В.Є.,   Кіт А.Б.,   Козаченко Л.П.,   Корнацький А.О., Кузьменко А.І.,  Кулініч О.І.,  Лабазюк С.П.,  Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мірошниченко І.В.,  Мушак О.П.,  Нестеренко В.Г.,  Хлань С.В.,  Юрчишин П.В.

 

ВІДСУТНІ:  Бобов Г.Б.,  Вітко А.Л., Дмитренко О.М., Добкін Д.М., Кучер М.І., Мартиняк С.В., Негой Ф.Ф., Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

 

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Хоменко О.М., заступники завідувача секретаріату Комітету Ванівський Б.С., Самсоненко В.В., головні консультанти Величко В.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Коляда О.М., Усата Р.Ю., Чернишенко І.І., старший консультант Боремська З.В., консультант Корякіна І.І., спеціаліст І категорії Кантур С.В.

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.    Заслуховування Міністра аграрної політики та продовольства України

2.    Про пропозиції народних депутатів України до законів України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1000 від 12.12.2014 р.) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1578 від 22.12.2014 р.)

3.    Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 50 Закону України «Про землеустрій» щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок, внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. № 1280 від 08.12.2014 р.)

4.    Про проекти законів України «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України» (щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю. (реєстр. №1025 від 27.11.2014 р.) та «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою», внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. №1025-1 від 08.12.2014 р.)

5.    Про проекти законів України «Про внесення зміни до пункту 1 розділу XI "Прикінцеві положення" Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою», внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 1499 від 17.12.2014 р.) та «Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою)», внесений народними депутатами України Кутовим Т.М., Продан О.П. (реєстр. № 1499-1 від 18.12.2014 р.)

6.    Про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 17-2 Закону  України  «Про  державну  підтримку  сільського  господарства України»  (щодо потужностей тваринницьких ферм та комплексів), внесений  Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1548 від 22.12.2014 р.)

7.    Про обрання голів підкомітетів та затвердження персонального складу підкомітетів

8.    Про ініціювання проведення парламентських слухань на тему: «Про стан інфраструктури меліоративних систем та її окремих об’єктів в Україні»

 

 

1

 

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин заслухали інформацію Міністра аграрної політики та продовольства України Павленка О.М.

2

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Мушака О.П. про пропозиції народних депутатів України до законів України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1000 від 12.12.2014 р.) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1578 від 22.12.2014 р.)

В інформації зазначалось, що найбільш негативні наслідки для АПК в цілому має пропозиція Кабміну щодо відшкодовувати ПДВ при експорті лише сільськогосподарським підприємствам-виробникам. До даної пропозиції було зауважено наступне: дія даної норми несправедливо дискримінує малих аграріїв порівняно з великими; нівелює ефект від дії податкових пільг та фактично запроваджує мито на експорт зерна для малих та середніх господарств; матиме відчутні негативні соціально-економічні наслідки для економіки в цілому.

Оскільки аграрна галузь складає значний валютний потенціал України, є необхідність стимулювання експортерів зернових та технічних культ, у тому числі надаючи їм право на відшкодування ПДВ, тому пропозиція щодо невідшкодування ПДВ експортерам зернових та технічних культур до 1 січня 2017 року підлягає виключенню.

Мушак О.П. висловив наступні заходи щодо залучення додаткових коштів до Державного бюджету України, а саме:

– підвищення фіксованого сільськогосподарського податку. Значна девальвація гривні може призвести до переоцінки вартості землі, що є базою оподаткування при сплаті фіксованого сільськогосподарського податку. Більше того, девальвація була значно більшою, ніж очікуваний рівень інфляції та індексації вартості землі. Таким чином, існують підстави для збільшення самої ставки ФСП.

– обмеження витрат державного бюджету на НААН. В 2012-2013 роках році на потреби НААН було надано близько 0,7 млрд. грн. З 2000 по 2012 роки реальні бюджетні витрати зважені на індекс інфляції на потреби НААН виросли на 67%. На власній науковій діяльності НААН у 2012 році заробило всього 112 млн. грн., тобто лише 15% від загального обсягу власних витрат, що підкреслює низький попит на наукові розробки Академії з боку аграріїв.

– продаж неефективних державних підприємств. Значну економічну активність (дохід більше 500 тис. грн.) в 2012 році проявили 113 підприємств у підпорядкуванні МінАПК (за виключенням АРК Крим). Так, при загальному обсягу власного капіталу розміром 3 млрд. грн., чистий прибуток підприємств склав всього 0,1 млрд. грн. Тобто дохідність розміщених в аграрні підприємства ресурсів складає 3%, при цьому вартість запозичень на внутрішньому ринку перевищує 20%. На нашу думку, продаж активів державних підприємств, що підпорядковуються МінАПК («Укрспирт», «Украгролізинг», «ДПЗКУ» та ін.), може принести державному бюджету понад 10 млрд. грн.

– оптимальне використання земельних ресурсів. Найбільшим активом у розпорядженні держави є сільськогосподарські землі державної власності. Так, у відання Держземагенства перебуває біля 10,5 млн. га сільськогосподарських земель, що дорівнює загальній площі Болгарії. Враховуючи поточну ринкову ціну на землю цього ж призначення в Росії, вартість державних сільськогосподарських земель становить не менше 150 млрд. грн.

Він також зазначив, що на сьогоднішній день процес оренди землі є непрозорим і корумпованим. За оцінками, Уряд України може генерувати щонайменше 2 млрд. грн. додаткових доходів, якщо оптимізує процедури оренди сільськогосподарських земель державної власності.

 

В обговоренні питання взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Корнацький А.О., Бакуменко О.Б., Івченко В.Є., Козаченко Л.П.

Народний депутат України – член Комітету Вадатурський А.О. висловив окрему думку стосовно необхідності скасувати відшкодування ПДВ для всіх експортерів зернових та технічних культур, що дозволить уникнути корупційної складової в цьому питанні.

 

На голосування поставили проект рішення Комітету в підготовленій редакції.

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 20; «проти - «1».

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1.              Зберегти спеціальний режим оподаткування, як це передбачено Коаліційною угодою.

2.              Ввести в дію режим відшкодування податку на додану вартість при експорті сільськогосподарської продукції, відповідно до статті 197.21 Податкового кодексу України з 1 січня 2015 року.

3.              Погодитись із пропозицією Уряду щодо підвищення ставки фіксованого сільськогосподарського податку.

4.              Запропонувати під час розгляду зазначеного законопроекту, як альтернативне джерело наповнення Державного бюджету України, збільшення податку на землю.

5.              Довести позицію Комітету під час розгляду законопроекту Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

6.              Доручити Голові Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Кутовому Т.В., довести позицію Комітету із зазначених питань під час розгляду законопроекту на сесії Верховної Ради України.

Рішення прийнято.

3

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Ничипоренка В.М. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 50 Закону України «Про землеустрій» щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок, внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. № 1280 від 08.12.2014 р.)

В інформації зазначалось, що основним завданням даного законопроекту є удосконалення процедури оформлення права власності та користування земельними ділянками. Таке удосконалення, своєю чергою, дозволить людині безперешкодно оформляти правовстановлюючі документи, на земельну ділянку на якій розташоване незареєстроване нерухоме майно. Тобто, буде усунута правова колізія, яка зараз, взагалі, з однієї сторони, не дає можливості людині оформляти правовстановлюючі документи на земельні ділянки на яких розташована неоформлена нерухомість та з іншої сторони, не дає можливості оформляти правовстановлюючі документи на нерухоме майно під яким розташовані неоформлені земельні ділянки.

 

В обговоренні питання взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Корнацький А.О., Кіт А.Б., Івченко В.Є., Хлань С.В., Бриченко І.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу та в цілому, як Закон України»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19; «утрим.» - 2

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 50 Закону України «Про землеустрій» щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок, внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М., реєстр. № 1280 від 08.12.2014 р., прийняти за основу та в цілому, як Закон України.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято.

 

 

4

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Ничипоренка В.М. про проекти законів України «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України» (щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю. (реєстр. №1025 від 27.11.2014 р.) та «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою», внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М. (реєстр. №1025-1 від 08.12.2014 р.)

В інформації зазначалось, що обидва законопроекти є ідентичними по змісту та по суті. Законопроектами пропонується доповнити статтю 186-1 Земельного кодексу України новою частиною, та встановити, що у висновку про відмову погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, органами виконавчої влади, які здійснюють його погодження, має бути надано вичерпний перелік недоліків проекту землеустрою та розумний строк для усунення таких недоліків. Також пропонується заборонити цим органам повторно відмовляти у погодженні таких проектів у разі, якщо усі зауваження, висловлені у їх попередньому висновку, були усунені, та пропонується заборонити висувати додаткові зауваження до проекту у разі, якщо такі зауваження не були висунені у попередньому висновку.

 

В обговоренні питання взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Корнацький А.О., Івченко В.Є.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України» (щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю., реєстр. № 1025 від 27.11.2014 р., відхилити.

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою», внесений народним депутатом України Ничипоренком В.М., реєстр. № 1025-1 від 08.12.2014 р., прийняти за основу.

3. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України – Голови Комітету Кутового Т.В. про проекти законів України «Про внесення зміни до пункту 1 розділу XI "Прикінцеві положення" Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою», внесений народним депутатом України Капліним С.М. (реєстр. № 1499 від 17.12.2014 р.) та «Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою)», внесений народними депутатами України Кутовим Т.М., Продан О.П. (реєстр. № 1499-1 від 18.12.2014 р.)

В інформації зазначалось, що законопроект реєстр. № 1499 підготовлено з метою відтермінування введення в дію заборони реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою. Для цього пропонується внести зміну до пункту 1 розділу ХІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів", відповідно до якої частина друга статті 33 та частина перша статті 35 цього Закону набиратимуть чинності не з 1 січня 2015 року, а з 1 січня 2017 року.

Законопроект реєстр. № 1499-1 спрямований на узгодження положень ст. 35 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» з питань обігу продуктів на агропродовольчих ринках з відповідними положеннями ст. 36 нової редакції цього Закону, визначеної пунктом 11 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» від 22.07.2014 р. №1602-VII. Законопроектом реєстр. № 1499-1 пропонується викласти ст. 35 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» у редакції ст. 36 нового Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Запропонована законопроектом редакція ст. 35 чинного закону передбачає можливість продажу на ринку відповідних категорій продукції домашнього виробництва та подвірного забою за умови, що така продукція отримала висновок інспектора та акредитованої лабораторії про придатність до споживання, що знаходиться на ринку.

 

В обговоренні питання взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Корнацький А.О., Козаченко Л.П.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення зміни до пункту 1 розділу XI "Прикінцеві положення" Закону України  «Про  безпечність  та  якість  харчових продуктів» щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою», внесений народним депутатом України Капліним С.М., реєстр. № 1499 від 17.12.2014 р., відхилити.

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою)», внесений народними депутатами України Кутовим Т.М., Продан О.П., реєстр. № 1499-1 від 18.12.2014 р., прийняти за основу.

3. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Кутового Т.В. про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 17-2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо потужностей тваринницьких ферм та комплексів), внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1548 від 22.12.2014 р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується здійснення державної підтримки середніх та дрібних сільськогосподарських товаровиробників шляхом зняття обмежень щодо потужностей тваринницьких ферм та комплексів, які можуть отримати часткове відшкодування вартості будівництва та при їх реконструкції. Також до переліку об’єктів, вартість яких може бути частково відшкодована, додано доїльні зали та створені на кооперативних засадах м’ясопереробні пункти.

 

В обговоренні питання взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Бакуменко О.Б., Корнацький А.О., Козаченко Л.П.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 18; «проти» - 1; «утрим.» - 1

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 17-2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо потужностей тваринницьких ферм та комплексів), внесений Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 1548 від 22.12.2014 р., прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято.

 

 

7

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Кутового Т.В. про обрання голів підкомітетів та затвердження персонального складу підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

І. Обрати головами підкомітетів наступних осіб:

 

1.    КОРНАЦЬКИЙ Аркадій Олексійович – голова підкомітету з питань земельних відносин;

 

2.    ДІДИЧ Валентин Володимирович – голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі;

 

3.    ХЛАНЬ Сергій Володимирович – голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі;

 

4.    ВІТКО Артем Леонідович – голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти;

 

5.    КОЗАЧЕНКО Леонід Петрович – голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі;

 

6.    ЮРЧИШИН Петро Васильович – голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами.

 

ІІ. Затвердити персональний склад підкомітетів згідно додатку.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Хланя С.В. про ініціювання проведення парламентських слухань на тему: «Про стан інфраструктури меліоративних систем та її окремих об’єктів в Україні»

 

За результатом розгляду одноголосно вирішили провести комітетські слухання на тему: «Про стан інфраструктури меліоративних систем та її окремих об’єктів в Україні»

 

 

 

 

Голова Комітету                                                              Т. КУТОВИЙ

 

 

 

Секретар Комітету                                                         В. ЛУНЧЕНКО

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“І сесія 8 скликання”

02 березня 2015 16:46
02 березня 2015 16:46
02 березня 2015 16:46
02 березня 2015 16:45