КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

   

Протокол 103

30 вересня 2022 року

 

12 год. 00 хв., у режимі відеоконференції

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Івченко В.Є., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Чайківський І.А.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Боремська З.В., Коляда О.М., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про пропозиції Комітету до проекту Закону про Державний бюджет України на 2023 рік, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 8000 від 14.09.2022).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, друге читання (реєстр. № 7636 від 05.08.2022).

3. Про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Стан та перспективи розвитку аграрного сектору в Поліській зоні в умовах воєнного стану» (22 вересня 2022 року, м. Житомир).

4. Різне

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про обрання в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Чайківського І.А. обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Кучера М.І.

ВИРІШИЛИ:

Обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Кучера М.І.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Герасимов А.В., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції Комітету до проекту Закону про Державний бюджет України на 2023 рік, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 8000 від 14.09.2022).

ВИСТУПИЛИ: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., заступник Міністра фінансів України Кава О.С., заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Кашталян Т.М., Т.в.о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Клименок І.М.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Герасимов А.В., Лабазюк С.П.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про Державний бюджет України на 2023 рік (реєстр. № 8000) з урахуванням висловлених пропозиції та змін. Відповідні зміни внести у додаток № 3 та додаток № 4 проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

2. Рішення Комітету з даного питання з додатками надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, друге читання (реєстр. № 7636 від 05.08.2022).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народний депутат України Янченко Г.І., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

За результатами обговорення, головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. поставив на голосування пропозицію щодо виключення з Земельного кодексу України та Законів України: «Про місцеве самоврядування України», «Про державний земельний кадастр», «Про контроль за використанням та охороною земель», «Про охорону земель», «Про землеустрій», «Про оцінку земель» поняття «відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15; «утрим.» - 2.

Рішення прийнято.

Продовження обговорення: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати порівняльну таблицю, підготовлену до другого читання до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, друге читання (реєстр. № 7636) з пропозиціями, внесеними від Комітету, та редакційними уточненнями її положень.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект в другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Стан та перспективи розвитку аграрного сектору в Поліській зоні в умовах воєнного стану» (22 вересня 2022 року, м. Житомир).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Стан та перспективи розвитку аграрного сектору в Поліській зоні в умовах воєнного стану».

2. Направити їх Голові Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15.

Рішення прийнято.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку