КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

   

Протокол 104

6 жовтня 2022 року

 

вул. Садова, 3а, к. № 330, 15 год. 30 хв.

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Кучер М.І., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Торохтій Б.Г., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М.,  Чорноморов А.О., Шол М.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Герасимов А.В., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Чайківський І.А., Юрчишин П.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступники керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., Рудень О.В., головні консультанти Боремська З.В., Корякіна І.І.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про географічні зазначення спиртних напоїв, друге читання (реєстр. № 6480 від 28.12.2021).

2. Повернення до розгляду проекту Закону України про внесення змін до законів України "Про охорону прав на сорти рослин" та "Про насіння і садивний матеріал", друге читання (реєстр.№ 3680-д від 16.07.2021).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану, поданий народними депутатами України Лабазюком С.П., Гайду О.В., Чайківським І.А. та іншими (реєстр. № 8025 від 13.09.2022).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, поданий народними депутатами України Гайду О.В., Чорноморовим А.О., Нікітіною М.В. та іншими (реєстр. № 8051 від 19.09.2022).

5. Презентація проекту Закону про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом  генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки (реєстр. № 5839): осучаснення регулювання у сфері ГМО.

6. Про законодавче забезпечення надання державної допомоги агропідприємствам у формі грантів на створення або розвиток бізнесу.

7. Різне

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про обрання в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Чайківського І.А. обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Лабазюка С.П.

ВИРІШИЛИ:

Обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Лабазюка С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про географічні зазначення спиртних напоїв, друге читання (реєстр. № 6480 від 28.12.2021).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Лабазюк С.П., Торохтій Б.Г., перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М.

За результатами обговорення головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В. поставив на голосування поправку, якою встановлюється перехідний період для виробників спиртних напоїв та які для виготовлення «бренді» використовують сировину, витримка якої відбувається в металевих ємностях емальованих чи з нержавіючої сталі з використанням дубової клепки.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16; «утрим.» - 2; «проти» - 0.

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати порівняльну таблицю, підготовлену до другого читання проекту Закону про географічні зазначення спиртних напоїв (реєстр. № 6480) з пропозиціями, внесеними від Комітету, та редакційними уточненнями її положень. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект в другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, з необхідним техніко юридичним доопрацюванням.

2. Направити після завершення процедур, передбачених частиною другою статті 117 Регламенту Верховної Ради України, законопроект реєстр. № 6480 для проведення додаткової експертизи стосовно його відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу до Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу та до Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про повернення до розгляду проекту Закону України про внесення змін до законів України "Про охорону прав на сорти рослин" та "Про насіння і садивний матеріал", друге читання (реєстр.№ 3680-д від 16.07.2021).

ВИСТУПИВ: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Переглянути рішення Комітету від 30 серпня 2022 року (протокол № 100).

2. Підтримати додаткові поправки Комітету до законопроекту 3680-д з дорученням секретаріату Комітету внести відповідні зміни до порівняльної таблиці та порівняльну таблицю, підготовлену до другого читання до проекту Закону про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал», друге читання (реєстр. № 3680-д) з пропозиціями, внесеними від Комітету, та редакційними уточненнями її положень. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, з необхідним техніко юридичним доопрацюванням.

3. Направити після завершення процедур, передбачених частиною другою статті 117 Регламенту Верховної Ради України, законопроект реєстр. № 3680-д для проведення додаткової експертизи стосовно його відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу до Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу та до Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18.

Рішення прийнято.

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану, поданий народними депутатами України Лабазюком С.П., Гайду О.В., Чайківським І.А. та іншими (реєстр. № 8025 від 13.09.2022).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Лабазюк С.П., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

1. Відповідно до частини 3 статті 93 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати включити до порядку денного восьмої сесії дев’ятого скликання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану (реєстр. № 8025).

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, поданий народними депутатами України Гайду О.В., Чорноморовим А.О., Нікітіною М.В. та іншими (реєстр. № 8051 від 19.09.2022).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: народний депутат України – член Комітету Бунін С.В., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

ВИРІШИЛИ:

1. Відповідно до частини 3 статті 93 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати включити до порядку денного восьмої сесії дев’ятого скликання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників (реєстр. № 8051).

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу з необхідністю його доопрацювання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Презентацію проекту Закону про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом  генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки (реєстр. № 5839): осучаснення регулювання у сфері ГМО.

ВИСТУПИВ: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., радник Міністра Кабінету Міністрів України Глущенко С.П., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

Презентацію розглянуто.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про законодавче забезпечення надання державної допомоги агропідприємствам у формі грантів на створення або розвиток бізнесу.

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., перший заступник Міністра економіки України Кудін Д.І., директор Департаменту видатків виробничої сфери Міністерства фінансів України Наврата А.І.

Інформацію заслухано та взято до відома.

 

7. В різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність направлення звернення до Міністерства економіки України щодо перевірки підприємств, які можуть використовуватись як потужності зі зберігання і перевалки сільськогосподарської продукції, стосовно їх використання за призначенням (видами діяльності), стану їх матеріально-технічної бази, надання оцінки ефективності їх діяльності та оцінки ефективності управлінського персоналу.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку