ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 152

 

                                                                                               19 червня 2024 року

                                                                        вул. Грушевського, 18/2, кімн. 12

                                                                     14 год. 10 хв.

 

 

Головував: Голова Комітету Гайду О.В.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Стернійчук В.О., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Торохтій Б.Г., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чорноморов А.О., Чернявський С.М., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Петьовка В.В., Рудик С.Я., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Гаркавенко Ю.М., головні консультанти Боремська З.В., Жидков О.Є., Коляда О.М., Корякіна І.І., Чужмир К.М.,Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Інформація Міністерства економіки України про стан гуманітарного розмінування земель

2. Про проект Закону про Державний аграрний реєстр, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр.№ 11063 від 04.03.2024)

Про проект Закону про Державний аграрний реєстр, поданий народними депутатами України Грищенко Т.М., Чорноморовим А.О. та іншими (реєстр.№ 11063-1 від 18.03.2024)

Про проект Закону про Державний аграрний реєстр (доопрацьований Комітетом)

3. Різне

 

СЛУХАЛИ: Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Гайду О.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття додаткового порядку денного поточного засідання Комітету з питанням: «Про перегляд рішення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики від 17 червня 2024 року (протокол 151) щодо пропозицій Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв)» (№ 3725-ІХ від 22.05.2024)».

ВИРІШИЛИ: затвердити додатковий порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про перегляд рішення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики від 17 червня 2024 року (протокол 151) щодо пропозицій Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв)» (№ 3725-ІХ від 22.05.2024).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Гайду О.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: народний депутат України – член Комітету Герасимов А.В., В.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., керівник сектераріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Старинець О.Г., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Переглянути рішення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики від 17 червня 2024 року (протокол 151) щодо пропозицій Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв)» (№ 3725-ІХ від 22.05.2024);

2. Підтримати порівняльну таблицю з пропозиціями Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв)» (№ 3725-ІХ від 22.05.2024);

3. Рекомендувати Верховній Раді Україні:

прийняти в цілому з урахуванням пропозицій Президента України Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв)» (№ 3725-ІХ від 22.05.2024);

доручити Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України здійснити редакційне та техніко-юридичне доопрацювання тексту Закону, у тому числі в частині зміни нумерації частин статті 172, якою передбачається доповнити Земельний кодекс України; а також структурних елементів Закону (у тому числі положень розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону щодо набрання чинності зазначеними структурними елементами).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22.

2. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства економіки України про стан гуманітарного розмінування земель.

ВИСТУПИВ: заступник Міністра економіки України Безкаравайний І.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Герасимов А.В., Соломчук Д.В., Торохтій Б.Г.

Інформацію заслухано і взято до відома.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про Державний аграрний реєстр, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр.№ 11063 від 04.03.2024), про проект Закону про Державний аграрний реєстр, поданий народними депутатами України Грищенко Т.М., Чорноморовим А.О. та іншими (реєстр.№ 11063-1 від 18.03.2024), про проект Закону про Державний аграрний реєстр (доопрацьований Комітетом).

ВИСТУПИВ: В.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Башлик Д.О.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати редакцію доопрацьованого у Комітеті проекту Закону про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр», доручити народним депутатам України – членам Комітету, відповідно до частини другої статті 110 Регламент Верховної Ради України, оформити та в установленому порядку зареєструвати цей проект і внести його на розгляд Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України:

2.1 Проекти Законів про Державний аграрний реєстр (реєстр. №№ 11063, 11063-1), і доопрацьований Комітетом проект Закону про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр» включити до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

2.2. Проект Закону про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр» за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про регламент Верховної Ради України”, прийняти за основу зі скороченим терміном підготовки до другого читання.

2.3. Проект Закону про Державний аграрний реєстр, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр.№ 11063), відхилити.

2.4. Проект Закону про Державний аграрний реєстр, поданий народними депутатами України Грищенко Т.М. та іншими (реєстр.№ 11063-1), відхилити.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку