КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 35

20 травня 2020 року

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14 год. 30 хв.

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Матусевич О.Б., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Христенко Ф.В., Чайківський І.А. Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Мейдич О.Л., Колихаєв І.В., Івченко В.Є., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Столар В.М.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти Шумейко С.Г., Гаркавенко Ю.М., Коляда О.М., Чернишенко І.І., Боремська З.В., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель, друге читання, реєстр. № 2280 від 17.10.2019.

2. Про проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, поданий народними депутатами України Чернявським С.М., Чорноморовим А.О., Гайду О.В. та іншими, реєстр. № 3318 від 09.04.2020.

3. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель, друге читання, реєстр. № 2280 від 17.10.2019.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету ознайомитись із презентацією «Про внесення змін і доповнень до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо просторового планування та управління землями територіальних громад», яку було розроблено за дорученням Голови Комітету старшим проектним менеджером Офісу реформ Кабінету Міністрів України Мартином А.Г., та перейти до обговорення дискусійних питань, які були визначені під час розгляду та обговорення поданих до законопроекту поправок і пропозицій на минулих засіданнях Комітету (протокол № 30 від 24.04.2020, протокол № 31 від 30.04.2020, протокол № 32 від 07.05.2020).

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т, секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Нікітіна М.В., Соломчук Д.В., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б., старший проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Мартин А.Г., начальник головного управління культурної спадщини Директорату культурної спадщини Міністерства культури України Нечипоренко Ю.В.

За результатами обговорення та враховуючи обговорення цього питання на засіданнях Комітету з питань аграрної та земельної політики, які були проведені 24.04, 30.04, 07.05.2020 р.,

ВИРІШИЛИ:

1. Доповнити проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель (реєстр. № 2280),  при доопрацюванні до другого читання наступними положеннями, що передбачають:

утворення громадами власних органів містобудування та архітектури, які зможуть встановлювати містобудівні умови та обмеження на всій території громади;

зміну цільового призначення землекористувачем земельних ділянок державної та комунальної власності у разі наявності будівлі, що перебуває у приватній власності землекористувача, а також у разі зміни цільового призначення земельних ділянок двох категорій, - земель житлової та громадської забудови та земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення;

коригування функціональних зон, встановлених старими генеральними планами населених пунктів, за допомогою детальних планів території, за виключенням території парків, скверів, лісів та прибережних захисних смуг;

створення органами містобудування та архітектури служби замовника містобудівної документації;

зміну цільового призначення особливо цінних земель для розміщення об’єктів промисловості;

збереження існуючого порядку визначення зон охорони пам’яток культурної спадщини (за відповідною науково-проектною документацією);

уповноваження Кабінету Міністрів України затверджувати порядок використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування розроблення комплексних планів;

встановлення перехідного періоду, протягом якого затвердження містобудівної документації, розроблення якої вже почалося до набрання чинності законом, здійснюється без дотримання встановлених цим законом вимог до її складу і змісту;

доповнення переліку вихідних даних, які зобов’язані отримувати розробники містобудівної документації даними про: об’єкти всесвітньої спадщини, їх території та буферні зони; пам’ятки культурної спадщини, в тому числі археологічні, їх території та зони охорони; межі та режими використання  історичних ареалів населених місць;  історико-культурні заповідники, історико-культурні заповідні території та їх зони охорони;  охоронювані археологічні території.

2. Внести до порівняльної таблиці поправку № 21 (народного депутата України Сольського М.Т.) про врегулювання питання використання земель для сінокосіння, випасання худоби та заборони розорювання пасовищ та рекомендувати Верховній Раді України на пленарному засіданні визначитися щодо зазначеної поправки.

3. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель (реєстр. № 2280 від 17.10.2019), в другому читанні та в цілому як Закон України з техніко-юридичним опрацюванням.

4. Доповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, поданий народними депутатами України Чернявським С.М., Чорноморовим А.О., Гайду О.В. та іншими, реєстр. № 3318 від 09.04.2020.

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., координатор комітету виробників ветеринарних препаратів Європейської Бізнес Асоціації Кирилюк Д.О.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, поданий народними депутатами України Чернявським С.М., Чорноморовим А.О., Гайду О.В. та іншими (реєстр. № 3318 від 09.04.2020), прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. В різному

За ініціативою голови підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданця А.В., головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію розглянути на наступному засіданні Комітету питання про поточний стан та плани роботи ПАТ «Аграрний фонд» і запросити доповісти по даному питанню в. о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Банчука Б.М.

В обговоренні взяв участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку