КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                                           

  

 

Протокол 42

30 вересня 2020 року

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14 год. 30 хв.

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 21

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Грищенко Т.М., Колихаєв І.В., Лабазюк С.П., Мейдич О.Л., Петьовка В.В., Столар В.М., Тарасов О.С., Христенко Ф.В., Чайківський І.А.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г., головні консультанти Боремська З.В., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Коляда О.М., Корякіна І.І., Шумейко С.Г., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про пропозиції Комітету до проекту Закону про Державний бюджет України на 2021 рік, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4000 від 14.09.2020).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції, друге читання (реєстр. № 3295 від 30.03.2020).

3. Про проект Закону про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів, поданий народними депутатами України Сольським М.Т., Нагаєвським А.С., Нікітіною М.В. та іншими (доопрацьований) (реєстр. № 3672 від 02.09.2020).

4. Про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, друге читання (реєстр. № 2194 від 01.10.2019).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3987 від 14.08.2020).

6. Про проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, друге читання (реєстр. № 3318 від 09.04.2020).

7. Про стан інвентаризації земель сільськогосподарського призначення в Україні.

8. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на жовтень 2020 року.

9. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про визначення народного депутата України – члена Комітету для підрахунку голосів на засіданні Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який зазначив, що через відсутність Секретаря Комітету на засіданні необхідно визначити народного депутата України – члена Комітету, який буде здійснювати підрахунок голосів під час голосування на даному засіданні відповідно до частини 3 статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

Сольський М.Т. запропонував проголосувати за Кучера М.І.

ВИРІШИЛИ:

Схвалити кандидатуру народного депутата України – члена Комітету Кучера М.І. вести підрахунок голосів на даному засіданні Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету з урахуванням пропозицій перенести розгляд питань про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, друге читання (реєстр. № 2194 від 01.10.2019) та про стан інвентаризації земель сільськогосподарського призначення в України на наступне засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції Комітету до проекту Закону про Державний бюджет України на 2021 рік, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4000 від 14.09.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який проінформував стосовно пропозицій щодо бюджетного фінансування агропромислової галузі у 2021 році, які підготовлені з урахуванням гарантування захисту вітчизняних сільгосптоваровиробників та збереження рівня зайнятості сільського населення.

Також по суті питання доповіли заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М. та директор департаменту Міністерства фінансів України Наврата А.І.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутись до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету стосовно врахування поправок та пропозицій народних депутатів – членів Комітету до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

2. Звернутись до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінету Міністрів України і Міністерства фінансів України щодо виконання пункту 42 розділу VI Бюджетного кодексу України та забезпечити виділення бюджетних коштів на державну підтримку сільськогосподарських товаровиробників в розмірі 1 % випуску продукції у сільському господарстві.

3. Під час доопрацювання до другого читання Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України, реєстр. № 4100 від 15.09.2020, поданий Кабінетом Міністрів України, внести пропозицію викласти пункт 42 розділу VI Бюджетного кодексу України в наступній редакції: «42. Установити, що щорічний обсяг коштів Державного бюджету України, які спрямовуються на державну підтримку сільськогосподарських товаровиробників, становить не менше 1 відсотка випуску продукції у сільському господарстві».

4. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету при доопрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» підвищити обсяг бюджетних призначень за наступними програмами:

1)       Бюджетну програму КПКВК 1200000 «Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України» за загальним фондом збільшити до загальної суми 19483086,9 тис. грн, одночасно збільшивши видатки розвитку до суми 11346727,9 тис. грн.;

2)       Бюджетну програму КПКВК 1201150 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за загальним фондом збільшити до загальної суми 8400000,0 тис. гривень за наступними напрямами державної фінансової підтримки:

1). Фінансова підтримка заходів в АПК (страхування та кредитування) – 2,25 млрд. грн., з них:

- фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів – 1081,0 млн. грн.;

- здешевлення страхових платежів (премій) за договорами страхування сільськогосподарських культур від ризиків загибелі – 672,0 млн. грн;

- фінансова підтримка громадян для закупівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення шляхом здешевлення кредитів – 500,0 млн. грн.;

2). Підтримка виробництва нішевих культур (гречка, просо, овес, жито за умови збуту врожаю до отримання підтримки) – 295 млн. грн.

3). Підтримка фермерства– 727 млн. грн., з них:

- фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – 38,0 млн. грн.;

- часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами – 10,0 млн. грн.;

- бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь новоствореним фермерським господарствам – 29,0 млн. грн.;

- спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного напрямку продуктивності – 96,0 млн. грн.;

- безвідсоткові кредити у розмірі до 1 млн. грн. на 1 фермерське господарство до 5 років – 478,0 млн. грн.;

- доплата на користь застрахованих осіб – членів/голів СФГ єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 48,0 млн. грн.;

- державна підтримка розвитку органічного виробництва – 29,0 млн. грн.;

4). Підтримка садівництва, виноградарства, хмелярства – 414 млн. грн., з них:

- на садивний матеріал, шпалери, краплинне зрошення – 207,0 млн. грн.;

- на холодильники, первинну переробку, обладнання – 207,0 млн. грн.;

5). Виробництво картоплі - 160 млн. грн. з них:

- насінництво – 10,0 млн. грн.;

- зрошення – 10,0 млн. грн.;

- картоплесховища – 100,0 млн. грн.;

- обладнання – 20,0 млн. грн.;

- переробку – 20,0 млн. грн.

6). Підтримка тваринництва – 3,63 млрд. грн. з яких:

- ВРХ, свині, вівці, кози, переробка, а також будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів і підприємств з виробництва кормів та кормових сумішей (розмір відшкодування до 30 %) – 1148,0 млн. грн.;

- часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів для подальшого відтворення племінних тварин – 335,0 млн. грн.;

- дотація на одну голову тварини – 1694,0 млн. грн.;

- дотація на бджолину сім’ю та ідентифіковані тварини (на 1 ярку, вівцематку, кізку та козематку старше 1 року) – 287,0 млн. грн.;

- здешевлення ідентифікації тварин та дотація за утримання маточного поголів’я с/г тварин зникаючих та локальних порід – 172,0 млн. грн.

7). Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, придбаних за власні або кредитні кошти – 957 млн. грн.

5. Передбачити у проекті Закону про Державний бюджет України на 2021 рік видатки для надання державних гарантій на будівництво та відновлення внутрішньогосподарських меліоративних систем.

6. Виділення видатків та їх збільшення за вказаними вище напрямками пропонуємо здійснити за рахунок надходжень від приватизації підприємств агропромислового комплексу (зокрема за рахунок приватизації підприємств спиртової галузі), ліквідації публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» і Державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд».

7. Надіслати рішення до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Кучер М.І. стосовно підтримки пропозиції заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенка С.М. щодо підвищення обсягів бюджетного фінансування Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ВИРІШИЛИ:

1. Бюджетну програму КПКВК 1209030 «Організація та регулювання діяльності установ системи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» за загальним фондом збільшити до загальної суми 2 618 132,4 тис. грн., одночасно збільшивши видатки споживання до суми 2 618 132,4 тис. грн. (оплата праці до суми 2 080 650,5 тис. грн).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

2. Бюджетну програму КПКВК 1209610 «Заходи з будівництва інспекційних постів та покращення доступу сільськогосподарських МСП до експортних ринків» за загальним фондом збільшити до суми 223 498,4 тис. грн.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16; «проти» - 0; «утрим.» - 3.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції, друге читання (реєстр. № 3295 від 30.03.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті законопроекту.

В обговоренні взяли участь: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції (реєстр. № 3295), прийняти в другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету.

2. Доповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів, поданий народними депутатами України Сольським М.Т., Нагаєвським А.С., Нікітіною М.В. та іншими, доопрацьований (реєстр. № 3672 від 02.09.2020).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті законопроекту.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів (реєстр. № 3672 доопр.), прийняти за основу та в цілому як Закон.

2. Доповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 20; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

4. Розгляд питання про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, друге читання (реєстр. № 2194 від 01.10.2019) перенесено на наступне засідання Комітету.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3987 від 14.08.2020).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., народний депутат України – член Комітету Герасимов А.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України (реєстр. № 3987), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 20; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, друге читання (реєстр. № 3318 від 09.04.2020)

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народний депутат України – член Комітету Чорноморов А.О., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М., експерт Світового банку Лапа В.І., голова Громадської Ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Башинський В.В.

Питання заслухано та обговорено. Подальший розгляд питання перенесено на наступне засідання Комітету.

 

7. Розгляд питання про стан інвентаризації земель сільськогосподарського призначення в Україні перенесено на наступне засідання Комітету.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на жовтень 2020 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на жовтень 2020 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на жовтень 2020 року:

 

з/п

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.

Середа, 7 жовтня

 

11 год. 00 хв.

2.

Четвер, 15 жовтня

 

11 год. 00 хв.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21 «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

9. В Різному

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Чорноморов А.О. з пропозицією підтримати звернення від Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. щодо врегулювання кадрового питання стосовно призначення керівника Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ВИРІШИЛИ: підтримати звернення від Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. щодо врегулювання кадрового питання стосовно призначення керівника Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Богданець А.В. з пропозицією доручити голові робочої групи, створеної при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики з питань розробки пропозицій Комітету щодо поетапної приватизації спиртової галузі, змінити персональний склад робочої групи до 7 жовтня.

ВИРІШИЛИ: підтримати пропозицію доручити голові робочої групи, створеної при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики з питань розробки пропозицій Комітету щодо поетапної приватизації спиртової галузі, змінити персональний склад робочої групи до 7 жовтня.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Кучер М.І. з пропозицією підтримати проект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України», реєстр. № 2289.

Інформацію заслухано і обговорено.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку