КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 8                                                                                             

30 жовтня 2019 року

вул. Грушевського, 5, конференц-зала, 15 год. 00 хв.

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Колихаєв І.В., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Матусевич О.Б., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Христенко Ф.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 30

Відсутній народний депутат України – член Комітету Столар В.М.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату       Старинець О.Г., головні консультанти Гаркавенко Ю.М., Чернишенко І.І., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., Коляда О.М., Боремська З.В., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр. С.В.

Список запрошених додається.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, поданий народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Сольським М.Т., Нагаєвським А.С. та іншими (реєстр. № 2194 від 01.10.2019);

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони, поданий народними депутатами України Підласою Р.А., Мовчаном О.В., Сольським М.Т., Заблоцьким М.Б. та іншими (реєстр. № 2195 від 01.10.2019);

3. Про проект Закону про сільськогосподарську кооперацію, друге читання (реєстр. № 0856 від 29.08.2019);

4. Про проект Закону про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок, друге читання (реєстр. № 0855 від 29.08.2019);

5. Різне

 

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за затвердження регламенту (доповідь – до 2 хвилин, запитання і відповіді – до 1 хвилини) на поточне засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити регламент (доповідь – до 2 хвилин, запитання і відповіді – до 1 хвилини) на поточне засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 30; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Костюк Д.С., Лабазюк С.П., Тарасов О.С., уповноважений Президента України із земельних питань Лещенко Р.М., директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» Дідух М.І., Голова ГС «Аграрний союз України» Новіков Г.В., генеральний директор УКАБ Сластьон Р.М., заступник Голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Соколов М.Ю., президент ВГО «УАК» Козаченко Л.П., президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Стрижак М.І., директор асоціації «Виноградарі та винороби України» Пономарьов В.М., Голова Асоціації тваринників України Паламар І.О., Голова ГС «Асоціація селян та сільськогосподарських виробників» Клеванський В.Г., генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Кучеренко В.М., модератор платформи асоціації об’єднаних територіальних громад Кабан О.М., Голова ВГО «Парламент України» Вретік О.С., народний депутат України ІІІ, IV та VII скликань Тягнибок О.Я., директор з юридичних питань агрохолдингу «Астарта-Київ» Тімакіна Л.В., народний депутат України VII скликання Швайка І.О., Голова ГО «ФОК «Кремінь-АТО» Полюхович С.В., фермер Стахів О.В., Голова ради громадської організації «Спілка учасників АТО м. Хмільника та Хмільницького району» Ковальський В.Д., народні депутати України Савчук О.В., Королевська Н.Ю., народний депутат України VII і VIII скликань Головко М.Й., Голова правління ГО «Українські студенти за свободу» Лубкін Д.Д., президент Асоціації «Союз птахівників України» Бакуменко О.Б.

Під час обговорення була внесена пропозиція щодо перегляду рішення Комітету від 18.10.2019 (протокол № 7) про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за перегляд рішення Комітету від 18.10.2019 (протокол № 7) про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

ВИРІШИЛИ:

Переглянути рішення Комітету від 18.10.2019 (протокол № 7) про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 7; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення не прийнято.

 

Продовження обговорення.

 

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Не голосували: 6

Рішення прийнято.

 

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. запропонував народним депутатам – членам Комітету першим розглянути питання «Про проект Закону про сільськогосподарську кооперацію, друге читання (реєстр. № 0856 від 29.08.2019)».

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про доопрацьований до другого читання проект Закону про сільськогосподарську кооперацію (реєстр. № 0856 від 29.08.2019).

ВИСТУПИВ: Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Комітету Тарасов О.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: помічник-консультант народного депутата України Мастило А.Я., Голова ГС «Асоціація селян та сільськогосподарських виробників» Клеванський В.Г., консультант об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар» Безус Р.М., заступник Голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Соколов М.Ю., заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ходаківська О.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначено голову підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасова О.С.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Не голосували: 6

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, поданий народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Сольським М.Т., Нагаєвським А.С. та іншими (реєстр. № 2194 від 01.10.2019).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Заблоцький М.Б., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Краснолуцький О.В., експерт з правового регулювання земельних відносин, член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., Голова Асоціації тваринників України Паламар І.О., член правління громадської організації «Дніпропетровська обласна спілка воїнів АТО» Байдачний В.С., аналітик по земельним питанням Асоціації міст України Медвецька Т.В., президент Асоціації «Союз птахівників України» Бакуменко О.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194 від 01.10.2019) прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Не голосували: 8

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони, поданий народними депутатами України Підласою Р.А., Мовчаном О.В., Сольським М.Т., Заблоцьким М.Б. та іншими (реєстр. № 2195 від 01.10.2019).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Мовчан О.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони (реєстр. № 2195 від 01.10.2019) прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0

Не голосували: 9

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про доопрацьований до другого читання проект Закону про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок (реєстр. № 0855 від 29.08.2019).

ВИСТУПИВ: Голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету Нагаєвский А.С., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» (реєстр. № 0855) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

2. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Не голосували: 8

Рішення прийнято.

 

5. В різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. щодо включення до Порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проекту Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (реєстр. № 2289 від 18.10.2018 р.) та проекту Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель» (реєстр. № 2280 від 17.10.2019 р.).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який поінформував по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати звернення

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Не голосували: 8

Рішення прийнято.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку