КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 17

18 грудня 2019 року

вул. Грушевського, 5, зала нарад № 1,

09 год. 00 хв.

                            

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Колихаєв І.В., Костюк Д.С., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Матусевич О.Б., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Христенко Ф.В. Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Богданець А.В., Грищенко Т.М., Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Столар В.М., Чайківський І.А., Чернявський С.М.

 

У засіданні Комітету взяли участь: Голова Верховної Ради України Разумков Д.О., Перший заступник Голови Верховної Ради України Стефанчук Р.О., заступник Голови Верховної Ради України Кондратюк О.К., Голови, співголови депутатських фракцій та груп та народні депутати IX скликання: Арахамія Д.Г., Тимошенко Ю.В., Рабінович В.З., Батенко Т.І., Рахманін С.І., Королевська Н.Ю., Корнієнко О.С.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Боремська З.В., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

Про порядок розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, друге читання (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

 

СЛУХАЛИ: Пропозицію щодо необхідності обговорення подальшої роботи над проектом Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, друге читання (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

ВИСТУПИЛИ:

Голова Верховної Ради України Разумков Д.О. зазначив, що Комітет на своїх засіданнях, які мають відбуватись в обмеженому доступі, повинен розглянути всі поправки і пропозиції, подані до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, друге читання (реєстр. № 2178-10). Також він зауважив, що зазначений законопроект буде розглядатися Верховною Радою України після того, як Комітет опрацює його згідно Регламенту Верховної Ради України.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Стефанчук Р.О. зауважив, що період обговорень пройшов: відбулись засідання Комітету, парламентські слухання. На часі - період прийняття рішення. Потрібно створити умови для роботи Комітету, який несе відповідальність за якісний проект Закону.

Голова Комітету Сольський М.Т. повідомив, що рішення про закриті засідання Комітету щодо розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, друге читання (реєстр. № 2178-10) було прийнято на засіданні Комітету 12 грудня 2019 року, за це рішення проголосувала більшість народних депутатів України – членів Комітету. Тому засідання будуть проходити в режимі з обмеженим доступом, але із залученням народних депутатів України IX скликання, працівників секретаріату Комітету, представників акредитованих журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, запрошених експертів.

Голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В. звернувся до Голови Верховної Ради України щодо забезпечення конструктивної роботи над законопроектом на засіданнях Комітету.

Голова депутатської фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» у Верховній Раді України дев'ятого скликання Тимошенко Ю.В. звернула увагу на те, що сьогодні розглядаються закони, які не сприймаються в суспільстві, тому буде звернення до Конституційного Суду щодо законопроекту реєстр. № 2178-10. Також Тимошенко Ю.В. зазначила що аграрні асоціації, а саме: Всеукраїнська аграрна рада, Асоціація фермерів і приватних землевласників України, Аграрний Союз України, повинні брати участь у розгляді даного законопроекту на засіданнях Комітету.

Співголова депутатської фракції політичної партії «Європейська солідарність» Герасимов А.В. наголосив, що засідання Комітету повинні відбуватись відкрито, конструктивно і згідно Регламенту Верховної Ради України.

Голова депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» Арахамія Д.Г. запропонував представникам асоціацій звернутись до народних депутатів України, щоб вони представляли їх інтереси на засіданні Комітету при розгляді законопроекту реєстр. № 2178-10. Також він висловився за створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо подій, які відбувалися під стінами парламенту 17 грудня 2019 року.

Співголова депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді України Батенко Т.І. підтримав створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо подій, які відбувалися під стінами парламенту 17 грудня 2019 року. Також він зауважив, що засідання Комітету мають бути відкритими, розгляд поправок і пропозицій, поданих до законопроекту реєстр. № 2178-10, має відбуватись згідно Регламенту Верховної Ради України.

Голова Політичної Партії «ГОЛОС» у Верховній Раді України дев'ятого скликання Рахманін С.І. зауважив, що розгляд даного законопроекту повинен відбуватись з дотриманням норм чинного законодавства. Також він наголосив на необхідності відкритого режиму засідань Комітету щодо розгляду даного питання та необхідності відтермінування розгляду законопроекту реєстр. № 2178-10 у сесійній залі Верховної Ради України до кінця року для належного його опрацювання.

Народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є. висловився за скасування рішення Комітету про проведення засідань щодо розгляду зазначеного проекту Закону у закритому режимі і запропонував запросити на засідання Комітету аграрні асоціації. Також він звернувся до Голови Верховної Ради України з проханням надати доручення Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики щодо розгляду питання стосовно наявності конфлікту інтересів у Голови Комітету Сольського М.Т.

Народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В. зауважив, що Комітетом потрібно затвердити представників асоціацій та власників паїв, яких запрошувати на засідання Комітету при розгляді законопроекту реєстр. № 2178-10.

Співголова депутатської фракції політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» у Верховній Раді України Рабінович В.З. запропонував поставити на голосування пропозицію про залучення представників аграрних асоціацій на засідання Комітету.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку