КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

Протокол 14            

13 грудня 2019 року

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

08 год. 00 хв.

                            

       Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Колихаєв І.В., Костюк Д.С., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Матусевич О.Б., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 23

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Мейдич О.Л., Богданець А.В., Грищенко Т.М., Петьовка В.В., Соломчук Д.В., Столар В.М., Халімон П.В., Христенко Ф.В.

 

У засіданні Комітету взяли участь: Перший заступник Голови Верховної Ради України Стефанчук Р.О., співголова депутатської фракції політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» у Верховній Раді України Рабінович В.З., народні депутати України IX скликання: Заблоцький М.Б., Іванов В.І., Клименко Ю.Л., Лукашев О.А., Мотовиловець А.В., Павліш П.В., Приходько Н.І., Плачкова Т.М., Савчук О.В., Торохтій Б.Г., Цимбалюк М.М., Шуфрич Н.І.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти Гаркавенко Ю.М., Шумейко С.Г., Коляда О.М., Жидков О.Є., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр. С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, друге читання (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

 

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. за результатами проведеної наради у Голови Верховної Ради України за участі голів (співголів) депутатських фракцій та груп, вніс на розгляд присутніх пропозицію щодо проведення поточного засідання Комітету без голосувань з метою надання можливості висловлення думок щодо подальшої роботи над проектом Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, друге читання (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019).

ВИСТУПИЛИ:

Перший заступник Голови Верховної Ради України Стефанчук Р.О. закликав народних депутатів України всі спірні питання вирішувати шляхом конструктивної дискусії та професійного спілкування. Наголосив на тому, що повинні бути чіткі і зрозумілі правила для громадян України щодо ринку землі, щоб вони могли в повній мірі реалізувати свої  права як власники. Відповідно, роботу Комітету потрібно організувати так, щоб напрацювати і запропонувати суспільству достойну модель ринку землі.

Народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є. зауважив, що було порушення Регламенту Верховної Ради України щодо скликання засідання Комітету. Він наголосив на тому, що потрібно дотримуватися чинного законодавства під час проведення засідань Комітету та під час голосувань: всі поправки і пропозиції, подані до законопроекту реєстр. № 2178-10 повинні бути розглянуті і поставлені на голосування, має бути поіменне голосування і відкриті засідання Комітету, щоб не було соціальної напруги.

Співголова депутатської фракції політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» у Верховній Раді України Рабінович В.З. зазначив, що продаж землі йде всупереч чинному законодавству України.

Народний депутат України Заблоцький М.Б. зауважив, що в Україні є багато асоціацій аграрного спрямування і слушно було б почути саме ті, які представляють інтереси землевласників.

Народний депутат України Павліш П.В. зазначив, що ринок землі потрібен. Дві проблеми, які є в законопроекті: продаж землі іноземцям, кількість землі в одні руки. Тому до законопроекту подані поправки та пропозиції, щоб узгодити ці питання.

Народний депутат України Мотовиловець А.В. наголосив, що потрібно повернути людям право розпоряджатися власною землею, власним майном. Потрібно виконати програму Президента.

Народний депутат України Цимбалюк М.М. наголосив на дотриманні норм Регламенту Верховної Ради України при проведенні засідань Комітету. Також він зазначив, що спільно з фермерами Львівщини, Тернопільщини, Волині підготовлено більше 40 поправок, які він має право як автор доповісти на засіданні Комітету.

Голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д. С. наголосив на необхідності починати працювати над законопроектом.

Народний депутат України Савчук О.В. запропонувала поставити на голосування питання щодо скасування закритих засідань Комітету.

Народний депутат України Шуфрич Н.І. наголосив на тому, що робота в Комітеті з питань аграрної та земельної політики повинна керуватися Регламентом Верховної Ради України. На засіданні мають бути присутні люди, які на собі потім відчують наслідки прийнятого Закону. Також ним було зазначено, що в умовах, коли в країні глибока внутрішня криза, коли  вартість землі мізерна, не на часі продаж землі. Потрібно, насамперед, створити умови, щоб люди продавали свої паї по високій ціні.

Народний депутат України – член Комітету Нікітіна М.В. зауважила, що  пайщики мають право самі вирішувати, що їм робити із своєю власністю, в умовах мораторію ціна на землю ніколи не зросте.

Народний депутат України – член Комітету Кучер М.І. наголосив, що не потрібно боротися з агрохолдингами, потрібно розібратися з державними землями, розпаювати землі.

Голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В. зауважив, що потрібно не забувати, що суспільству потрібні закони, по яким вони будуть жити і працювати. Наразі немає механізму продажу землі, інвентаризації земель, банку землі. Необхідно вести дискусії і працювати згідно Регламенту Верховної Ради України.

Секретар Комітету Чайківський І.А. зауважив, що у аграріїв понад 20 років не було підтримки від держави, тому сьогодні потрібно їх захистити. Щоб була висока ціна на землю, економіка держави має зрости в десятки разів.

Народний депутат України Клименко Ю.Л. наголосила на тому, що розвиток сільських територій, ринок землі – це частина великої політики. Повинні бути програмні підтримки.

Народний депутат України – член Комітету Герасимов А.В. зауважив, що пропозиції і поправки до зазначеного законопроекту від політичної партії «Європейська Солідарність» зменшують кількість гектарів землі в одні руки і забороняють зміну цільового призначення сільськогосподарської землі після її купівлі.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку