КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

                                                                           

 

Протокол № 59

від 5 вересня 2017  року

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14.00 год.

                                                       

   

Головував: заступник Голови Комітету Бакуменко О.Б.

Присутні: народні депутати України члени Комітету: Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Давиденко В.М., Дідич В.В., Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Мартиняк С.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Нестеренко В.Г., Юрчишин П.В., Хлань С.В.      

Всього присутніх: 20

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Бобов Г.Б.,      Добкін Д.М., Єдаков Я.Ю., Корнацький А.О., Кіт А.Б., Кузьменко А.І., Лунченко В.В., Негой Ф.Ф., Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.       Питання «Рейдерство в аграрному секторі. Діяльність органів державної влади по запобіганню захоплення аграрних підприємств».

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний і регламент проведення засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні заступник Голови Комітету  Бакуменко О.Б. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного і регламенту проведення засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний і регламент проведення засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 20; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію щодо питання «Рейдерство в аграрному секторі. Діяльність органів державної влади по запобіганню захоплення аграрних підприємств».

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Бакуменко О.Б., який доповів по суті даного питання та запропонував перейти до обговорення.

В обговоренні взяли участь: віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Кириченко Л.П., генеральний директор ТОВ НВА «Перлина Поділля» Іващук С.П., голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Гайворонський А.І., директор ТОВ «НИВА-2010» (Кіровоградська область, с. Бережинка) Трибиненко М.П.,  перший віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Шеремета В.В., голова громадської спілки «Аграрний союз України» Новіков Г.В., Міністр юстиції України Петренко П.Д., перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Мартинюк М.П., заступник начальника управління Генеральної прокуратури України Балита Р.І., радник Міністра внутрішніх справ з аграрних питань
Апостол М.В., експерт з питань управління земельними ресурсами проекту USАID «Підтримка аграрного сільського розвитку» Кубах С.М., народні депутати України – члени Комітету: Івченко В.Є., Мірошніченко І.В.,
Люшняк М.В., Хлань С.В., Нестеренко В.Г.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати висловлені під час обговорення на засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин пропозиції представників центральних органів виконавчої влади, профільних аграрних асоціацій та громадських організацій, фермерських господарств, суб’єктів господарювання щодо необхідності запровадження ефективних механізмів, спрямованих на захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки.

2. Утворити робочу групу при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин з розробки проекту Закону України щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств
в аграрному секторі економіки (далі – робоча група) за участі народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, профільних аграрних громадських організацій та асоціацій, фахівців у сфері регулювання земельних відносин.

3. Обрати головою робочої групи народного депутата України – заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

4. Секретаріату Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у тижневий строк узагальнити пропозиції щодо персонального складу робочої групи, вжити заходів для організаційно-інформаційного забезпечення діяльності членів робочої групи.

5. Уповноважити заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, голову робочої групи Бакуменка О.Б. затвердити персональний склад робочої групи.

6. Рекомендувати Міністерству аграрної політики та продовольства України, Міністерству юстиції України, Міністерству внутрішніх справ України, Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру, профільним аграрним громадським організаціям та асоціаціям, фахівцям у сфері регулювання земельних відносин, які включені до складу робочої групи, у тижневий строк подати до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин пропозиції до проекту Закону України щодо внесення необхідних змін до законодавчих актів України в частині посилення захисту прав власників та орендарів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню та захопленню підприємств в аграрному секторі економіки, для подальшого опрацювання та узагальнення робочою групою.

7. Робочій групі на основі поданих пропозицій розробити відповідний проект Закону України, який повинен містити, зокрема, правову норму щодо обов’язковості перенесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей Державного земельного кадастру (Державного реєстру земель) про державну реєстрацію прав на землю, яка була проведена
до 2013 року, з метою внесення цього законопроекту народними депутатами України – членами Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин до Верховної Ради України.

8. Рекомендувати Кабінету Міністрів України забезпечити систематичне надання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин оперативної інформації про проведену роботу керівниками оперативних штабів для мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів, дієвого сприяння захисту їх майнових прав та вжиття превентивних заходів протидії ймовірним рейдерським атакам (далі – оперативні штаби), а також надання повного звіту про результати роботи зазначених оперативних штабів за період жнив та інформацію про ситуацію із зазначеного питання у регіонах, отриманих від голів обласних державних адміністрацій.

9. Рекомендувати Генеральній прокуратурі України, Міністерству внутрішніх справ України та Національній поліції України:

1) вжити необхідних заходів, спрямованих на проведення швидкого, повного та неупередженого розслідування у рамках кримінальних проваджень усіх фактів порушень майнових прав власників та орендарів земельних ділянок, майнових прав законних власників підприємств на території України;

2) починаючи з 6 жовтня 2017 року щомісячно інформувати Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин про стан досудового розслідування, кількість відкритих кримінальних проваджень, кількість переданих до суду обвинувальних актів із зазначенням назв підприємств, фізичних осіб, що постраждали від протиправних посягань на їх власність;

3) у термін до 6 жовтня 2017 року провести службові розслідування на підставі заяв потерпілих громадян, депутатських звернень відносно працівників органів прокуратури, поліції, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, які підозрюються у пособництві протиправному поглинанню і захопленню підприємств та/або співпраці зі злочинцями. На час проведення службового розслідування відсторонити підозрюваних осіб від виконання своїх посадових обов’язків. За результатами службових розслідувань вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності у встановленому законодавством порядку. Поінформувати Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин про результати службових розслідувань.

10. Рекомендувати Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі вжити заходів для передачі кримінальних проваджень з розслідування фактів протиправного поглинання і захоплення підприємств (стаття 206-2 Кримінального кодексу України) за підслідністю до Національного антикорупційного бюро України.

11. Рекомендувати Міністерству юстиції України провести службові розслідування відносно державних реєстраторів, членів Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України, які своїми неправомірними діями, злочинною бездіяльністю сприяли порушенню майнових прав власників та орендарів земельних ділянок, майнових прав законних власників підприємств на території України. На час проведення службових розслідувань відсторонити підозрюваних осіб від виконання своїх посадових обов’язків. За результатами службових розслідувань вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності у встановленому законодавством порядку. Поінформувати Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин про результати службових розслідувань.

12. Звернутись до Верховного Суду України з проханням забезпечити здійснення аналізу судової статистики та узагальнення судової практики щодо питань захисту прав власників та орендарів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, запобігання протиправному поглинанню і захопленню сільськогосподарських підприємств.

13. Рекомендувати:

1) прокуратурам областей, Головним управлінням Національної поліції України в областях взяти на особистий контроль кримінальні провадження, порушені внаслідок резонансних подій навколо незаконного заволодіння сільськогосподарськими землями, захоплення (поглинання) підприємств в аграрному секторі економіки та забезпечити їх розслідування згідно з чинним законодавством;

2) обласним державним адміністраціям:

заслухати інформацію відповідних прокурорів та керівників Головних управлінь Національної поліції України в областях про стан захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, захоплення (поглинання) підприємств в аграрному секторі економіки;

забезпечити співпрацю з громадськістю шляхом включення її представників до відповідних оперативних штабів,  утворених при обласних державних адміністраціях для боротьби з аграрним рейдерством.

14. Рекомендувати Міністру юстиції України, Міністру внутрішніх справ України, Генеральному прокурору України, Голові Національної поліції України, головам обласних державних адміністрацій про вжитті заходи щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному захопленню (поглинанню) підприємств в аграрному секторі економіки поінформувати Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 20; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 


 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку