КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

      

                                Протокол №  21

     

                                3    листопада     2015  

 

                                Засідання Комітету     

                                вул. Грушевського, 5, конференц-зала, 14.00 год.                                                             

 

ГОЛОВУЄ:  Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету:  Бакуменко О.Б., Бобов Г.Б., Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Козаченко Л.П., Кузьменко А.І., Кіт А.Б., Кулініч О.І., Лунченко В.В., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Петьовка В.В., Хлань С.В., Юрчишин П.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Вітко А.Л., Давиденко В.М., Дідич В.В., Добкін Д.М., Корнацький А.О., Кучер М.І., Мартиняк С.В., Омельянович Д.С.

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М.,  заступник завідувача секретаріату Данченко А.А., головні консультанти: Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.     Про проект Закону України «Про внесення змін до cтатті 15 Закону України "Про оренду землі" (щодо індексації орендної плати за    земельні ділянки)», внесений народним депутатом України Вадатурським А.О., (реєстр. № 2083а від 16.06.2015р.);    

2.     Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатної передачі музеям земельних ділянок у користування», внесений народними депутатами України Рабіновичем В.З., Томенком М.В.,  Мураєвим Є.В., Висоцьким С.В., та ін., (реєстр. № 2732 від 24.04.2015 р.);

3.     Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення умов оформлення оренди земельних ділянок)», внесений народними депутатами України Довбенком М.В., Матвієнком А.С., Козаченком Л.П., Демчаком Р.Є., (реєстр. № 2137а від 22.06.2015 р.);      

4.     Про проект Закону України «Про приватну ветеринарну практику»,  внесений  народними депутатами України  Бакуменком О.Б.,  Кучером М.В., Юрчишиним П.В., Лунченком В.В., (реєстр. № 2273а від 03.07.2015 р.);

5.     Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих  актів України (щодо скасування плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)», внесений народними депутатами України Міщенком С.Г., Развадовським В.Й., (реєстр. № 1051 від 27.11.2014р.);

6.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" (щодо забезпечення прав працівників радгоспів, що приватизуються, на земельні частки (паї)», внесений народними депутатами України Балогою В.І., Петьовкою В.В., (реєстр. № 2279а від 03.07.2015 р.);

7.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо надання земельних ділянок державної чи комунальної власності у користування)», внесений народним депутатом України Ліньком Д.В., (реєстр. № 2411 від 18.03.2015 р.);

8.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (щодо виробництва ветеринарної продукції та ліцензування діяльності з особливо небезпечними хімічними речовинами)», внесений  народними депутатами України   Бакуменком О.Б.,  Рибаком І.В., Юрчишиним П.В., (реєстр. № 2284а від 03.07.2015р.)

 

1

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Вадатурського А.О. про проект Закону України «Про внесення змін до cтатті 15 Закону України "Про оренду землі" (щодо індексації орендної плати за    земельні ділянки)», внесений  народним депутатом України Вадатурським А.О., (реєстр. № 2083а від 16.06.2015р.).

В інформації зазначалось, що проектом пропонується внести зміни до статті 15 Закону України «Про оренду землі», згідно з якими до умов договору оренди має включатися умова про перегляд орендної плати у випадку зміни нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Крім цього, у випадку непроведення індексації такої оцінки орендна плата має переглядатися щороку не пізніше 31 січня, виходячи із динаміки коливання курсу гривні по відношенню до основних іноземних валют за попередній рік. На думку доповідача,  прийняття проекту сприятиме відновленню соціальної справедливості та недопущенню зубожіння населення в сільській місцевості.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. висловилася за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Заболотний Г.М., Лабазюк С.П., Люшняк М.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 20, «утрим.» - 2

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.          Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України ««Про внесення змін до cтатті 15 Закону України "Про оренду землі" (щодо індексації орендної плати за земельні ділянки)», внесений  народним депутатом України Вадатурським А.О., (реєстр. № 2083а від 16.06.2015р.) відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Коляди О.М. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатної передачі музеям земельних ділянок у користування», внесений народними депутатами України Рабіновичем В.З., Томенком М.В.,  Мураєвим Є.В., Висоцьким С.В., та ін., (реєстр. № 2732 від 24.04.2015 р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується надавати у постійне користування земельні ділянки з земель державної та комунальної власності юридичним особам будь-якої форми власності – засновникам музею для створення і його діяльності поза аукціоном та звільнити музеї від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Діючими положеннями статті 92 Земельного Кодексу України встановлено, що земельні ділянки на праві постійного користування надаються підприємствам, установам та організаціям, що належать до державної та комунальної власності, тобто державні та комунальні музеї з статусом юридичної особи вже мають право отримувати відповідні земельні ділянки на праві постійного користування. Внесеними змінами пропонується надавати земельні ділянки із земель державної або комунальної власності поза аукціоном також приватним юридичним особам засновникам музею для створення і діяльності музею. Також пропонується звільняти їх від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.

Доповідач зауважив, що надання необгрунтованих преференцій для створення приватних музеїв в складний  для держави час  в частині  надання  земельних  ділянок  поза аукціонами та звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва зменшить надходження до бюджетів.

Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловився за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Хлань С.В., Лабазюк С.П.

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 20, «утрим.» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.   Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатної передачі музеям земельних ділянок у користування», внесений народними депутатами України Рабіновичем В.З., Томенком М.В.,  Мураєвим Є.В., Висоцьким С.В., та ін., (реєстр. № 2732 від 24.04.2015 р.), відхилити.

2.                                                          Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Кутового Т.В.

 Рішення прийнято.

 

3

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Коляди О.М. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення умов оформлення оренди земельних ділянок)», внесений народними депутатами України Довбенком М.В., Матвієнком А.С., Козаченком Л.П., Демчаком Р.Є., (реєстр. № 2137а від 22.06.2015 р).  

В інформації зазначалось, що даним законопроектом вносяться зміни до Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі", якими  пропонується надавати за рішенням органу місцевого самоврядування в оренду поза аукціонами земельні ділянки під проектними польовими дорогами орендарям оточуючих земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території відповідного органу місцевого самоврядування та запровадити укладання багатосторонніх договорів оренди земельних ділянок.

Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловився за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Хлань С.В., Лабазюк С.П.

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення умов оформлення оренди земельних ділянок)», внесений народними депутатами України Довбенком М.В., Матвієнком А.С., Козаченком Л.П., Демчаком Р.Є., (реєстр. № 2137а від 22.06.2015 р), відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Кутового Т.В.

 Рішення прийнято одноголосно.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Бакуменка О.Б. про проект Закону України «Про приватну ветеринарну практику»,  внесений  народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кучером М.В., Юрчишиним П.В., Лунченком В.В., (реєстр. № 2273а від 03.07.2015 р.)

 Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. висловилася на підтримку даного законопроекту.

      В інформації зазначалось, що з огляду на досвід розвинених європейських країн потрібно сприяти реформуванню ветеринарної служби України з метою поступового переведення лікувальної роботи в компетенцію ліцензованих приватних практикуючих лікарів. Для цього необхідно установити єдину саморегулюючу систему діяльності практикуючих ветеринарних лікарів (понад 20 тисяч фахівців) встановлення єдиних етичних та кваліфікаційних норм і правил, у тому числі обов'язкове підвищення кваліфікації, відповідальність за контроль якості, надаваних ветеринарних послуг і професійне поводження ветеринарних лікарів.

Зазначений законопроект визначає правові та організаційні основи приватної ветеринарної практики на території України, регулює питання взаємодії приватних лікарів ветеринарної медицини із представниками державних органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. У ньому встановлюються принципи та види такої діяльності; порядок створення та повноваження Палати приватної ветеринарної медицини як професійного самоврядного об’єднання приватних ветеринарів, повноваження виконавчих комітетів Палати - адміністративного, дисциплінарного та кваліфікаційного; професійні та соціальні права та обов’язки приватного ветеринара; порядок видачі, призупинення та анулювання свідоцтва про право на заняття приватною ветеринарною практикою, його реєстрації; засади притягнення до дисциплінарної відповідальності приватного ветеринара та його заохочення тощо.

 

         В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Хлань С.В., Люшняк М.В., Заболотний Г.М., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Рудь О.І. - Голова Асоціації спеціалістів ветеринарної медицини України

           На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України  даний законопроект прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21, «проти» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про приватну ветеринарну практику» (реєстр. № 2273а), внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кучером М.І., Юрчишиним П.В., Лунченком В.В за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин  Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

 

5

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Коляди О.М. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих  актів України (щодо скасування плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)», внесений народними депутатами України Міщенком С.Г., Развадовським В.Й., (реєстр. № 1051 від 27.11.2014р.)

В інформації зазначалось наступне. Даним проектом Закону пропонується встановити, що розроблення та затвердження порядку безоплатної передачі земельних ділянок громадянам здійснюється Кабінетом Міністрів України. Також пропонується визначити, що відповідна документація із землеустрою розробляється державними підприємствами, які визначаються Кабінетом Міністрів України за рахунок коштів Державного бюджету, без стягнення плати з громадян.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є.. Заболотний Г.М., Бакуменко О.Б.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скасування плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення) (реєстр. № і 051) відхилити.

2.               Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні
Верховної Ради України визначено Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Петьовки В.В.   про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" (щодо забезпечення прав працівників радгоспів, що приватизуються, на земельні частки (паї)», внесений народними депутатами України Балогою В.І., Петьовкою В.В., (реєстр. № 2279а від 03.07.2015 р.)

В інформації зазначалось, що законопроект покликаний сприяти подальшому реформуванню державних сільськогосподарських підприємств на засадах приватної власності на землю та майно шляхом забезпечення всім членам колективних сільськогосподарських підприємств права вільного виходу з цих підприємств із земельними частками (паями) і майновими паями» та створення на їх основі суб'єктів господарювання, заснованих на приватній власності.

З цією метою, законопроектом пропонується доповнити статтю 5 Закону України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» новою частиною, згідно з якою «сільськогосподарські угіддя, що належать радгоспам та іншим сільськогосподарським підприємствам, включаючи багаторічні насадження, не входять до вартості майна, що приватизується, а підлягають розпаюванню». Крім цього, стаття 6 зазначеного Закону також доповнюється новою частиною, у якій визначаються особи, яким надається право на земельну ділянку (пай), що належали відповідним сільськогосподарським підприємствам, та те, що порядок розпаювання таких сільськогосподарських угідь визначається Кабінетом Міністрів України.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися за направлення даного законопроекту на доопрацювання.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  направити на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» (щодо забезпечення прав працівників радгоспів, що приватизуються, на земельні частки (паї)», реєстр. № 2279а, повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Тараса Вікторовича

Рішення прийнято одноголосно.

 

7

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Чернишенко І.І.  про  проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо надання земельних ділянок державної чи комунальної власності у користування)», внесений народним депутатом України Ліньком Д.В., (реєстр. № 2411 від 18.03.2015 р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом вносяться уточнення і доповнення до Земельного кодексу України щодо надання земельних ділянок державної або комунальної власності без права передачі цих земель у приватну власність. Законопроектом передбачено, що переважним правом на отримання таких земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства матимуть особи, що проживають на території відповідної сільської, селищної, міської ради. Також, законопроектом встановлюється, що перехід у власність замкнених земельних ділянок лісогосподарського призначення (загальною площею до 5 га) у складі селянських, фермерських та інших господарств може відбуватися лише на платній основі, тим самим виключаючи можливість корупційної складової.

Законопроектом передбачається надання в оренду земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами та іншими захисними насадженнями землекористувачам, які використовують прилеглі земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (на термін договору оренди) та комунальним підприємствам для ведення лісового господарства.

Також  проектом  встановлюється, що земельна ділянка може бути

надана в користування лише після встановлення меж ділянки за матеріалами інвентаризації земель.

Проте, слід зазначити, що запропоновані зміни не узгоджуються з чинними положеннями Земельного кодексу України, Законами України «Про землеустрій», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Крім того, земельним законодавством не встановлено обмежень для громадян щодо набуття права власності на земельні ділянки за основним місцем проживання, а отже запропонована норма щодо надання переважного права на отримання земельних ділянок в користування особам, що проживають на території відповідної сільської, селищної, міської ради суперечать положенням статті 24 Конституції України, якою регламентовано, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом..

Чинною редакцією статті 57 Кодексу регулюється використання земель лісогосподарського призначення.

Відповідно до частини другої статті 22 Земельного кодексу України полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження належать до земель сільськогосподарського призначення.

Таким чином, запропоновані зміни (доповнення ст. 57 новим пунктом), згідно з якими земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами та іншими захисними насадженнями можуть надаватись у користування власникам землі та іншим землекористувачам, які використовують прилеглі земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (на термін договору оренди прилеглої земельної ділянки) та комунальним підприємствам для ведення лісового господарства, не є предметом регулювання статті 57 Кодексу, до якої вони вносяться.

Також запропоновані положення частково дублюють положення частини першої згаданої статті, якою вже передбачена можливість надання земельних ділянок лісогосподарського призначення комунальним підприємствам.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету  Мірошніченко І.В., Івченко В.Є.,  Люшняк М.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21, «проти» -1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування) (реєстр. № 2411), внесений народним депутатом України Ліньком Д.В.), відхилити.

2.       Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

8

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Бакуменка О.Б. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (щодо виробництва ветеринарної продукції та ліцензування діяльності з особливо небезпечними хімічними речовинами)», внесений  народними депутатами України Бакуменком О.Б., Рибаком І.В., Юрчишиним П.В., (реєстр. № 2284а від 03.07.2015р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується включити до переліку обов'язкових видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, діяльність з виробництва ветеринарних препаратів, їх оптовою та роздрібною торгівлею, а також виробництвом особливо небезпечних хімічних речовин за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, а також вилучити з переліку діяльності, що ліцензується, діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами.

Запропоновані зміни знімають всі законодавчі неузгодженості, звужують обсяг ліцензійних видів діяльності в сфері обігу особливо небезпечних речовин, що в свою чергу спростить для суб'єктів господарювання умови здійснення їх діяльності в сфері ліцензування.

Законопроектом також пропонується відновити ліцензування виробництва ветеринарних препаратів, скасовану в 2015 році. Виробництво ветеринарних препаратів, є потенційно небезпечною діяльністю для людей та довкілля, тому повинно підпадати під ліцензування, що відповідає міжнародним нормам, зокрема вимогам Європейського Союзу. Наявність ліцензії у виробника та дистриб'ютора ветпрепаратів є обов'язковим для всіх виробників фармацевтичних виробів в Європейському співтоваристві, незалежно від того, де реалізується продукція - на території Співтовариства, чи за його межами.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21; «утрим.» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.    Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва внести на розгляд Верховної РадиУкраїни пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності"(щодо виробництва ветеринарної продукції та ліцензування діяльності зособливо небезпечними хімічними речовинами), реєстр. № 2284а, поданий народними депутатами України Бакуменком О.Б., Рибаком І.П. таЮрчишиним П.В.

2.  Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва.

Рішення прийнято.

 

 

Голова Комітету                                            Т. КУТОВИЙ

 

Секретар Комітету                                        В. ЛУНЧЕНКО
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“III сесія 8 скликання”

04 травня 2016 12:28
04 травня 2016 12:21
29 березня 2016 12:16
29 березня 2016 12:12
29 березня 2016 12:11
29 березня 2016 12:10
02 березня 2016 15:11
02 березня 2016 15:04
02 березня 2016 14:58