КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

      

Протокол №  25

     

 8    грудня     2015  

 

Засідання Комітету     

вул. Грушевського, 5, конференц-зала,

 14.00 год.                                                             

 

ГОЛОВУЄ:  Голова Комітету  Кутовий Т.В.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:  Бакуменко О.Б., Бриченко І.В., Бобов Г.Б., Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Дідич В.В., Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кузьменко А.І., Кіт А.Б., Кучер М.І., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Нестеренко В.Г., Негой Ф.Ф., Хлань С.В., Юрчишин П.В., Петьовка В.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Давиденко В.М., Добкін Д.М., Козаченко Л.П., Корнацький А.О., Лунченко В.В., Мартиняк С.В., Омельянович Д.С.

   Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М.,  заступник завідувача секретаріату Данченко А.А., головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі», внесений народними депутатами України  Мушаком О.П., Бакуменком О.Б.,  Кучером М. І., Кулінічем О.І.,  Лабазюком С.П., Мірошніченком І.В., Івченком В.Є., Кривенком В.В., Опанасенком О.В.,    Козаченком Л.П., Хланєм С.В., II читання (реєстр. № 2558а від 31.08.2015р.).

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів»,  внесений народними депутатами України Кучером М.І., Бакуменком О.Б., Юрчишиним П.В., Давиденком В.М., Козаченком Л.П., Лунченком В.В., Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Івченком В.Є., II читання (реєстр. № 2279 від 03.03.2015 р.).

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Юрчишиним П.В., Івченком В.Є., Давиденком В.М., Бакуменком О.Б.,  Заболотним Г.М., повторне II читання (реєстр. № 1599 від 23.12.2014 р.).

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3565 від 01.12.2015 р.).

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками», внесений народними депутатами України Хланєм С.В., Гордєєвим А.А. (реєстр. № 3157 від 21.09.2015 р.).

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання застосування сівозміни у сільському господарстві», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є., Бакуменком О.Б., Мірошніченком І.В. (реєстр. № 1253 від 04.12.2014).

7. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для наповнення бюджетів усіх рівнів сільськогосподарськими товаровиробниками», поданий народним депутатом України Кривохатьком В.В. (реєстр. № 3012 від 02.09.2015).

8. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування мінімального строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства», поданий народним депутатом України Мельничуком І.І. (реєстр. № 3020 від 03.09.2015).

9. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" (щодо уточнення деяких термінів та понять)», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3383 від 30.10.2015).

10. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особисте селянське господарство" щодо розвитку сільського зеленого туризму», внесений народними депутатами України Брензовичем В.І., Чижмарем Ю.В., Бриченком І.В., та ін. (реєстр. № 2232а від 02.07.2015).

11. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливості справляння земельного податку», внесений народним депутатом України Курячим М.П. (реєстр. № 1609 від 24.12.2014).

12. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розширення переліку сільськогосподарських товарів та операцій з ними», внесений народним депутатом України Заболотним Г.М., (реєстр. № 1612 від 24.12.2014)

13. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів)», внесений народними депутатами України Колєсніковим Д.М., Павловим К.Ю., Шпеновим Д.Ю., (реєстр. № 1708 від 13.01.2015)

14. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони використання генетично модифікованих організмів», внесений народними депутатами України Люшняком М.В., Кутовим Т.В., Котом А.Б., Рибаком І.П. та ін. (реєстр. № 3446 від 10.11.2015).

 

1

 

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Жидкова О.Є. про підготовлений до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі», внесений народними депутатами України  Мушаком О.П., Бакуменком О.Б.,  Кучером М. І., Кулінічем О.І.,  Лабазюком С.П., Мірошніченком І.В., Івченком В.Є., Кривенком В.В., Опанасенком О.В.,    Козаченком Л.П., Хланєм С.В., II читання  (реєстр. № 2558а від 31.08.2015р.)

В інформації зазначалось, що проектом   пропонується переглянути окремі процедури та дозволи в агропромисловому комплексі, регуляторні механізми яких застаріли, дублюють одна одну або не відповідають міжнародним зобов'язанням України та скасувати або обмежити дію 22 дозвільних процедур і вимог щодо здійснення господарської діяльності, а також обмежити повноваження окремих державних органів щодо функцій державного контролю.

До другого читання до Комітету надійшло 40 пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, з них враховано 30 (включаючи частково), відхилено 10 поправок. Відхилені   пропозиції   суперечать   концепції   прийнятого   за   основу законопроекту,    чим    створюються    перешкоди    на    шляху    дерегуляції сільському господарстві держави.

 

 

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти в другому читанні та в цілому як Закон».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22, «утрим.» -1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» (реєстр. № 2558а) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

2.               Доповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Коляди О.М. про доопрацьований до II читання за скороченою процедурою проект Закону України   «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів»,  внесений народними депутатами України Кучером М.І., Бакуменком О.Б., Юрчишиним П.В., Давиденком В.М., Козаченком Л.П., Лунченком В.В., Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Івченком В.Є.  (реєстр. № 2279 від 03.03.2015 р.)

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися на підтримку даного законопроекту.

  

 На голосування поставили пропозицію: «Доповнити Розділ II «Прикінцеві положення» новою частиною такого змісту: «Рішення відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про надання фізичним та юридичним особам дозволів розроблення документації із землеустрою, прийняті в установленому порядку згідно із статтями 118, 123 Земельного Кодексу України до дня прийняття Верховною Радою України цього Закону, є дійсними, а передача у власність та користування земельних ділянок згідно таких рішень у випадках, встановлених положеннями частини другої статті 134 Земельного кодексу України в редакції, яка діяла до набрання чинності цим Законом, здійснюється без проведення земельних торгів. Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований з врахуванням пропозицій та поправок суб'єктів права законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів (реєстр. № 2279) прийняти в другому читанні та в цілому як Закон».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Доповнити Розділ II «Прикінцеві положення» новою частиною такого змісту: «Рішення відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про надання фізичним та юридичним особам дозволів розроблення документації із землеустрою, прийняті в установленому порядку згідно із статтями 118, 123 Земельного Кодексу України до дня прийняття Верховною Радою України цього Закону, є дійсними, а передача у власність та користування земельних ділянок згідно таких рішень у випадках, встановлених положеннями частини другої статті 134 Земельного кодексу України в редакції, яка діяла до набрання чинності цим Законом, здійснюється без проведення земельних торгів».

2. Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований з врахуванням пропозицій та поправок суб'єктів права законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів (реєстр. № 2279) прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.

3. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

 Рішення прийнято одноголосно.

 

3

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Юрчишиним П.В., Івченком В.Є., Давиденком В.М., Бакуменком О.Б.,  Заболотним Г.М., повторне II читання (реєстр. № 1599 від 23.12.2014 р.) перенесено.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Рутицької В.В. про проект Закону України ««Про внесення змін до деяких законів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3565 від 01.12.2015 р.)

В інформації зазначалось, що проектом пропонується вилучити з статті 10 Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» та із пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» положення про фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин із Державного бюджету України. У разі прийняття змін, в бюджеті не будуть передбачатися кошти на фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин, а тільки кошти на відшкодування витрат на оплату цих послуг, здійснених фізичними особами-власниками таких тварин. Здійснення робіт щодо ідентифікації та реєстрації тварин забезпечуватиме державне підприємство "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин", яке працює на госпрозрахункових засадах.

Крім того, розрахунок потреби в коштах на фінансування зазначеної системи неможливий у зв'язку з відсутністю законодавчого визначення терміна «система ідентифікації та реєстрації тварин» і самого переліку потреб для її функціонування.

Прийняття зазначеного законопроекту забезпечить зменшення видатків з державного бюджету, що є економічно доцільним та не вплине на реалізацію процесу ідентифікації та реєстрації тварин.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету    Люшняк М.В., Кучер М.І., Івченко В.Є., Бакуменко О.Б.

           На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект прийняти за основу та в цілому».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22, «проти» -1

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» (реєстр. № 3565), внесений Кабінетом Міністрів України за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

2.             Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

5

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Хланя С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками», внесений народними депутатами України Хланєм С.В., Гордєєвим А.А. (реєстр. № 3157 від 21.09.2015 р.).

В інформації зазначалось, що у проекті пропонується уточнити окремі положення Водного кодексу України  та Земельного кодексу України, якими регулюється оренда водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками, а також надати додатковий захист  сільсгосптоваровиробникам, фермерським господарствам, фізичним особам-підприємцям, які використовують зрошувальне землеробство. Прийняття проекту забезпечить вдосконалення захисту прав вітчизняних сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність у сфері сільськогосподарського виробництва, організацію ефективного сільськогосподарського виробництва на максимальній території земель сільськогосподарського призначення України,  підтримку аграрної галузі України – лідера у отриманні доходів від експортних операцій в Україні, а також гарантуватиме стабільність надходжень до Державного бюджету України від економічної діяльності сільгосптоваровиробників України, збереження та створення робочих місць у аграрній галузі.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися за направлення даного законопроекту на доопрацювання.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету    Бриченко І.В., Мушак О.П.

         На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект направити на доопрацювання».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.     Рекомендувати Верховній Раді України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками», внесений народними депутатами України Хланєм С.В., Гордєєвим А.А. (реєстр. № 3157 від 21.09.2015 р.), направити на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

2.            Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Івченка В.Є. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання застосування сівозміни у сільському господарстві», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є., Бакуменком О.Б., Мірошніченком І.В., (реєстр. № 1253 від 04.12.2014р.).

В інформації зазначалось,  що положення законопроекту передбачають внесення змін до Земельного кодексу України та законів України «Про землеустрій» та «Про охорону земель, якими доповнюються існуючі правові норми щодо розробки проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.

Зокрема, проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь пропонується замінити на проекти «внутрігосподарського землеустрою сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств». Також перелік документації із землеустрою пропонується доповнити «технічною документацією із землеустрою щодо визначення (проектування) землекористування сільськогосподарських підприємств (фермерських господарств)». У статті 186 Земельного кодексу України передбачається новий порядок розгляду і затвердження зазначених проектів. Внесено відповідні зміни до статей 52 Закону України «Про землеустрій» та статті 33-1 Закону України «Про охорону земель».

Під час обговорення було зазначено, що  з часу внесення законопроекту до Верховної Ради України відбулись зміни у чинному земельному законодавстві. Зокрема, набрали чинності такі Закони України, як «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою». Відповідно до прийнятих положень зазначених законів було внесено зміни до Земельного кодексу України та законів України «Про землеустрій», «Про охорону земель» та ін.

Зокрема, частину 4 ст. 22 Земельного кодексу України було вилучено, змінився порядок погодження і затвердження документації із землеустрою, а саме: проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, не підлягають погодженню і затверджуються замовниками таких проектів. Також у ст. 25 Закону України «Про землеустрій» визначено вичерпний перелік видів документації із землеустрою, внесено зміни і до ст. 52 зазначеного Закону. Крім того, вилучено ст. 33-1 Закону України «Про охорону земель», до якої автори законопроекту пропонують зміни.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання застосування сівозміни у сільському господарстві (реєстр. № 1253), поданий народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є. та ін., відхилити.

2.          Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

7

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Кривохатька В.В. «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для наповнення бюджетів усіх рівнів сільськогосподарськими товаровиробниками», поданий народним депутатом України Кривохатьком В.В. (реєстр. № 3012 від 02.09.2015р.)

В інформації зазначалось, що проектом пропонується надати сільським, селищним, міським радам повноваження щодо погодження договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, укладених з метою ведення товарного сільськогосподарського виробництва, їх обліку та реєстрацію у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а також встановити адміністративну відповідальність за здійснення товарного сільськогосподарського виробництва на приватній земельній ділянці сільськогосподарського призначення суб’єктом підприємницької  діяльності без офіційного оформлення права користування або без погодження договору оренди органом місцевого самоврядування.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В. та перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. висловилися за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Заболотний Г.М., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Кучер М.І., Івченко В.Є., Нестеренко В.Г.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 20, «утрим.» - 3

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.    Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для наповнення бюджетів усіх рівнів      сільськогосподарськими оваровиробниками (реєстр. № 3012) відхилити.

2.  Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні
Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

8

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету  Коляди О.М. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування мінімального строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства», поданий народним депутатом України Мельничуком І.І. (реєстр. № 3020 від 03.09.2015р.).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується скасувати норму щодо якої строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути меншим як 7 років.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» № 191-VІІІ від 12.02.2015р. було встановлено мінімальний строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства  7 років. Необхідність законодавчого закріплення мінімального строку договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення обумовлювались тим, що договори оренди земельних ділянок укладаються для вирощування сільськогосподарських культур. Для їх найбільшої врожайності та раціонального використання і захисту ґрунтів, збереження та підвищення їхньої родючості використовують    сівозміни.    Так    історично

склалося, що для українського землеробства є найбільш характерною саме семипільна сівозміна, відповідно строк оренди земельної ділянки має бути 7 років.

Перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. висловилася за відхилення даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування мінімального строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства (реєстр. № 3020) відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

9

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицької В.В. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" (щодо уточнення деяких термінів та понять), внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 3383 від 30.10.2015р.).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується у тексті Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» замінити слова «риба та інші водні живі ресурси» і слово «риба» в усіх відмінках на «водні біоресурси», а також слова «центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання та відтворення водних живих ресурсів» на «центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства».

Внесення змін необхідне для приведення Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» у відповідність до Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів». Запропоновані зміни спрямовані на усунення суперечностей у використанні термінів у зазначених законах та забезпечення однозначності розуміння і використання визначень, що стосуються водних біоресурсів.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету  Мушак О.П., Нестеренко В.Г.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу і в цілому як закон»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (щодо уточнення деяких термінів та понять), реєстр. № 3383, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон.

2.       Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Тараса Вікторовича.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Брензовича В.І. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особисте селянське господарство" щодо розвитку сільського зеленого туризму», внесений народними депутатами України Брензовичем В.І., Чижмарем Ю.В., Бриченком І.В. та ін. (реєстр. № 2232а від 02.07.2015р.).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту  є юридичне визначення поняття сільського зеленого туризму і тим самим чітке розмежування підприємницької та непідприємницької діяльності в сфері туристичної діяльності, що здійснюється в сільській місцевості, а також забезпечення державної підтримки цієї форми діяльності сільських мешканців шляхом організації для них фахової підготовки та перепідготовки членів особистого селянського господарства у сфері сільського зеленого туризму.

Проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про особисте селянське господарство», доповнивши частину першу статті 7 підпунктом шістнадцятим такого змісту: «добровільно надавати за плату або безоплатно послуги у сфері сільського зеленого туризму, а саме послуги з розміщення (проживання) не більше ніж на 10 місць, харчування, а також організації дозвілля й заходів, пов'язаних із використанням майна особистого селянського господарства, місцевими звичаями і традиціями гостинності».

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Рутицька В.В.   висловилася на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Бриченко І.В., Івченко В.Є., Нестеренко В.Г.,  Люшняк М.В.

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21, «проти» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.        Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму», внесений народними депутатами України Брензовичем В.І., Чижмарем Ю.В., Кіссе А.І., Бриченком І.В., реєстр. № 2232а від 02.07.2015 р., прийняти за основу.

2.        Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Кутового Т.В.

Рішення прийнято.

 

11

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Гаркавенка Ю.М. про проект Закону України ««Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливості справляння земельного податку», внесений народним депутатом України Курячим М.П. (реєстр. № 1609 від 24.12.2014р.)

В інформації зазначалось, що даним законопроектом  передбачається продовжити до 1 січня 2018 року дію пункту 1 підрозділу 6 розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України, відповідно до якого суб'єкти космічної діяльності, які отримали ліцензію на право створення космічної техніки та беруть участь у реалізації ратифікованих Верховною Радою України міжнародних договорів України з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки (включаючи агрегати, системи та їх комплектуючі для космічних комплексів, космічних ракетоносіїв, космічних апаратів та наземних сегментів космічних систем), були звільнені від сплати земельного податку за земельні ділянки виробничого призначення протягом дії цих угод, зокрема Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2013-2017 роки.

Доповідач зауважив, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71-VIII внесено зміни до пункту 1 підрозділу 6 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, відповідно до яких протягом дії ратифікованих Верховною Радою України міжнародних договорів (угод) України з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки, але не пізніше 1 січня 2018 року, резиденти  суб'єкти космічної діяльності, які отримали ліцензію на право її здійснення та беруть участь у реалізації таких договорів (угод), за земельні ділянки виробничого призначення згідно з переліком, який затверджується Кабінетом Міністрів України, звільняються від сплати земельного податку. Таким чином, підняте у законопроекті питання вже врегульовано законодавством.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.    Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливості справляння земельного податку, реєстр. № 1609, поданий народним депутатом України Курячим М.П.

2.  Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

12

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Гаркавенка Ю.М. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розширення переліку сільськогосподарських товарів та операцій з ними», внесений народним депутатом України Заболотним Г.М. (реєстр. № 1612 від 24.12.2014р.).

В інформації зазначалось, що  відповідно до положень пункту 209.2 статті 209 ІЖУ спеціальний режим оподаткування поширюється на операції з постачання сільськогосподарських товарів/послуг.

Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені в товарних групах 1-24 та товарних позиціях 4101, 4102, 4103 (шкури необроблені) -шкіряний напівфабрикат - згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, отримані в результаті здійснення діяльності, на яку поширюється дія спеціального режиму оподаткування у сфері сільського господарства відповідно до пункту 209.17 статті 209 ПКУ.

Автор законопроекту пропонує включити товарні позиції групи 41 УКТЗЕД (4104-4106 - дублена (чинена) шкіра) до сільськогосподарських товарів, а діяльності з виробництва шкіри (КВЕД 19.10.0) до переліку видів діяльності, які вважаються діяльністю у сфері сільського господарства, таким чином поширивши дію спеціального режиму оподаткування ПДВ на виробництво вичинених (оброблених) шкір.

Така зміна дозволить оподатковувати діяльність товаровиробників як сільськогосподарські підприємства за умови, що вони мають замкнутий цикл

виробництва (така продукція вирощується і виробляється безпосередньо платником податку), та створить додаткові стимули для розвитку галузі тваринництва. Сприятиме розвитку переробного виробництва, а також збільшення конкурентоспроможності суміжних галузей, які використовують у своєму виробництві дублені та вичинені шкури тварин за рахунок зниження вартості за використану сировину.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту Закону»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.    Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розширення переліку сільськогосподарських товарів та операцій з ними, реєстр. № 1612, поданий народним депутатом України Заболотним Г.М.

2.  Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань

податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

13

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Боремської З.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів)», внесений народними депутатами України Колєсніковим Д.М., Павловим К.Ю., Шпеновим Д.Ю. (реєстр. № 1708 від 13.01.2015р.).

В інформації зазначалось, що проектом з метою врегулювання актуальних питань у сфері поводження з генетично модифікованими організмами (ГМО) пропонується внести ряд змін до законів України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» та «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності». Зокрема йдеться про уточнення змісту деяких термінів, які використовуються у цій сфері («продукція, вироблена з ГМО», «обіг», «ГМО-джерело»), повноважень відповідних центральних органів виконавчої влади та державного контролю, функціонування дозвільної системи, утилізації, знищення та знешкодження ГМО, а також відповідальності за порушення законодавства у цій сфері тощо.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону направити на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.                      Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів)», внесений народними депутатами України Колєсніковим Д.М., Павловим К.Ю., Шпеновим Д.Ю., (реєстр. № 1708 від 13.01.2015), направити на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

2.                                             Дане рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, який визначено головним по опрацюванню зазначеного законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

14

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Люшняка М.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони використання генетично модифікованих організмів», внесений народними депутатами України Люшняком М.В., Кутовим Т.В., Котом А.Б., Рибаком І.П. та ін. (реєстр. № 3446 від 10.11.2015р).

В інформації зазначалось, що проектом  пропонується заборонити використання в Україні генетично модифікованих організмів та продукції, отриманої з використанням генетично модифікованих організмів, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей.

Прийняття закону про заборону використання в Україні генетично модифікованих організмів сприятиме збереженню здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища при здійсненні генетично-інженерної діяльності та поводженні з ГМО.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету   Кучер М.І., Івченко В.Є., Кіт А.Б., Хлань С.В., Вадатурський А.О.,   Бакуменко О.Б.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22, «проти» - 1

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.      Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони використання генетично модифікованих організмів», внесений народними депутатами України Люшняком М.В., Кутовим Т.В., Котом А.Б., Рибаком І.П. та ін. (реєстр. № 3446 від 10.11.2015) прийняти за основу.

2.             Дане рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, який визначено головним по опрацюванню зазначеного законопроекту.

Рішення прийнято.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“III сесія 8 скликання”

04 травня 2016 12:28
04 травня 2016 12:21
29 березня 2016 12:16
29 березня 2016 12:12
29 березня 2016 12:11
29 березня 2016 12:10
02 березня 2016 15:11
02 березня 2016 15:04
02 березня 2016 14:58