КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

                                                                           

  

 

Протокол № 48

 

1 листопада 2016 року

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14.00 год.

                                                           

Головував: заступник Голови Комітету Бакуменко О.Б.

Присутні: народні депутати України члени Комітету: Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Дідич В.В., Дмитренко О.М., Заболотний Г.М.,          Івченко В.Є., Кіт А.Б., Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Лунченко В.В.,      Лабазюк С.П.,  Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Петьовка В.В.,  Юрчишин П.В., Хлань С.В.       

Всього присутніх: 19

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Бобов Г.Б.,        Вітко А.Л., Давиденко В.М., Добкін Д.М., Корнацький А.О., Кузьменко А.І.,      Кучер М.І., Люшняк М.В., Мартиняк С.В., Омельянович Д.С.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.   Про проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Захист землевласників (землекористувачів) від рейдерського захоплення та позбавлення їх землі сільськогосподарського призначення та про заходи протидії рейдерству (16 листопада 2016 року)», поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Бакуменком О.Б., Заболотним Г.М., реєстр. № 5288 від 19.10.2016.

2.   Про проект Постанови Верховної Ради України «Про захист землевласників (землекористувачів) від рейдерського захоплення та позбавлення їх землі сільськогосподарського призначення та заходи протидії рейдерству», поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Амельченком В.В., Скуратовським С.І., Ленським О.О., Мосійчуком І.В. та іншими, реєстр. № 5286 від 19.10.2016.

3.   Про прийняття рішення за результатами обговорення питання щодо проблем та перспектив розвитку лісової галузі України 19 жовтня 2016 року на базі Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України.

4.   Про прийняття рекомендацій за результатами комітетських слухань на тему: «Трансформація агропромислового комплексу України. Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств та їх оподаткування», проведених 12 жовтня 2016 року.

5.   Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпечності харчових продуктів», поданий Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 4589 від 04.05.2016.

6.   Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», поданий народним депутатом України
Дзюбликом П.В.
, реєстр. № 4922-1 від 22.07.2016.

7.   Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання земель дорожнього господарства та розвитку мережі автомобільних доріг», поданий Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 4648 від 11.05.2016.

8.       Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» щодо деяких питань виробництва та відновлення сільськогосподарської техніки», поданий народними депутатами України  Козаченком Л.П., Івченком В.Є., Мірошніченком І.В., Негоєм Ф.Ф., Кузьменком А.І., Кулінічем О.І., Бакуменком О.Б. та іншими, реєстр. № 4024а від 15.07.2016.

9.   Різне.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

  ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні заступник Голови Комітету  Бакуменко О.Б. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19; «утрим.» - 0; «проти» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1.   СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Захист землевласників (землекористувачів) від рейдерського захоплення та позбавлення їх землі сільськогосподарського призначення та про заходи протидії рейдерству
(16 листопада 2016 року)», поданий народними депутатами України
Ляшком О.В., Галасюком В.В., Бакуменком О.Б., Заболотним Г.М.
,
реєстр. № 5288 від 19.10.2016.

ВИСТУПИВ: Голова підкомітету з питань земельних відносин
Кулініч О.І., який доповів по суті поданого проекту Постанови та запропонував його
відхилити.

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Кулініч О.І., Кіт А.Б., Бакуменко О.Б.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Захист землевласників (землекористувачів) від рейдерського захоплення та позбавлення їх землі сільськогосподарського призначення та про заходи протидії рейдерству» (реєстр. № 5288 від 19.10.2016), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Бакуменком О.Б., Заболотним Г.М., відхилити.

2. Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин опрацювати питання щодо організації проведення парламентських слухань з даного питання у строки відповідно до вимог частини третьої статті 234 Регламенту Верховної Ради України.

3. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин
Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Постанови Верховної Ради України «Про захист землевласників (землекористувачів) від рейдерського захоплення та позбавлення їх землі сільськогосподарського призначення та заходи протидії рейдерству», поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Амельченком В.В., Скуратовським С.І., Ленським О.О., Мосійчуком І.В. та іншими, реєстр. № 5286 від 19.10.2016.

ВИСТУПИВ: Голова підкомітету з питань земельних відносин
Кулініч О.І., який доповів по суті поданого проекту Постанови, зазначив, що проект можна було б підтримати і висловив пропозиції до нього
.

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Нестеренко В.Г., а також народний депутат України
Купрієнко О.В.

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України «Про захист землевласників (землекористувачів) від рейдерського захоплення та позбавлення їх землі сільськогосподарського призначення та про заходи протидії рейдерству» (реєстр. № 5286 від 20.10.2016), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Амельченком В.В. та іншими, прийняти за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 3; «проти» - 3; «утрим.» - 13.

Рішення не прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про захист землевласників (землекористувачів) від рейдерського захоплення та позбавлення їх землі сільськогосподарського призначення та заходи протидії рейдерству» (реєстр. № 5286 від 20.10.2016), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В.,
Амельченком В.В. та іншими, відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин
Бакуменка О.Б.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про прийняття рішення за результатами обговорення питання щодо проблем та перспектив розвитку лісової галузі України 19 жовтня 2016 року на базі Навчально-наукового інституту лісового
і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України.

ВИСТУПИВ: заступник  Голови Комітету Бакуменко О.Б., який доповів по суті даного питання та запропонував  проголосувати за прийняття рішення. 

ВИРІШИЛИ:

1.   Підтримати висловлені під час обговорення на засіданні Комітету пропозиції та рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1.1. Забезпечити розробку проектів Законів України щодо:

- створення Державного лісового фонду України;

- електронного обліку, як відведеної, так і зрубаної деревини у лісах всіх користувачів;

- організації ринку деревини;

- посилення кримінальної відповідальності за самовільні рубки, переробку краденої деревини та підробку документів.

1.2. Забезпечити розробку комплексної Національної лісової стратегії та Програми «Ліси України до 2030 року».

1.3. Під час доопрацювання проекту Закону про Державний бюджет України на 2017 рік до другого читання, передбачити збільшення видатків за загальним фондом державного бюджету за бюджетною програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів
в лісовому фонді».

1.4. Внести зміни до рішень Кабінету Міністрів України щодо затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, якими передбачити відновлення підготовки фахівців за спеціальністю оброблювання деревини (технології деревообробки, технології виробів з деревини).

1.5. Пришвидшити призначення за результатами конкурсу Голови Державного агентства лісових ресурсів України для впровадження системних реформ в галузі лісового та мисливського господарства, забезпечення належного виконання завдань і рішень Уряду, налагодження співпраці
з міжнародними партнерами та організації роботи галузі в цілому з повною відповідальністю керівника.

2. Дане рішення надіслати до Кабінету Міністрів України для розгляду
в установленому порядку.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

4.       СЛУХАЛИ: Інформацію про прийняття рекомендацій за результатами комітетських слухань на тему: «Трансформація агропромислового комплексу України. Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств та їх оподаткування», проведених 12 жовтня 2016 року.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Івченко В.Є., який доповів по суті даного питання та запропонував схвалити рекомендації комітетських слухань.

 

ВИРІШИЛИ:

1.       Схвалити рекомендації Комітетських слухань на тему: «Трансформація агропромислового комплексу України. Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств та їх оподаткування» (додаються).

2.       Направити зазначені рекомендації Кабінету Міністрів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Національній академії аграрних наук України, обласним радам і державним адміністраціям, а також органам місцевого самоврядування.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5.       СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпечності харчових продуктів», поданий Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 4589 від 04.05.2016.

ВИСТУПИВ: Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапа В.І., який доповів по суті поданого законопроекту та запропонував його підтримати у першому читанні.

Голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В. запропонував рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект прийняти за основу.

ВИРІШИЛИ:

1.   Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпечності харчових продуктів» (реєстр. № 4589 від 04.05.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України.

2.   Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6.       Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», поданий народним депутатом України Дзюбликом П.В., реєстр. № 4922-1 від 22.07.2016, перенесено.

 

 

7.       СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання земель дорожнього господарства та розвитку мережі автомобільних доріг», поданий Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 4648 від 11.05.2016.

ВИСТУПИВ: Заступник Міністра інфраструктури України
Роменський
Д.В., який доповів по суті поданого законопроекту та запропонував його підтримати.

Голова підкомітету з питань земельних відносин Кулініч О.І. висловив ряд зауважень до законопроекту та запропонував його повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Заболотний Г.М., Негой Ф.Ф., а також заступник Міністра інфраструктури України Роменський Д.В. та перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання земель дорожнього господарства та розвитку мережі автомобільних доріг (реєстр. № 4648 від 11.05.2016), повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету
Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

8.       СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» щодо деяких питань виробництва та відновлення сільськогосподарської техніки», поданий народними депутатами України Козаченком Л.П., Івченком В.Є., Мірошніченком І.В., Негоєм Ф.Ф., Кузьменком А.І., Кулінічем О.І., Кириленком І.Г., Бакуменком О.Б., Бриченком І.В., реєстр. № 4024а від 15.07.2016.

ВИСТУПИВ: народний депутат України Козаченко Л.П., який доповів по суті поданого законопроекту.

Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Дідич В.В. запропонував підтримати даний законопроект.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» щодо деяких питань виробництва та відновлення сільськогосподарської техніки», поданий народними депутатами України Козаченком Л.П., Івченком В.Є., Мірошніченком І.В., Негоєм Ф.Ф., Кузьменком А.І., Кулінічем О.І., Кириленком І.Г., Бакуменком О.Б., Бриченком І.В., реєстр. № 4024а від 15.07.2016, прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету
Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 18; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

9.     В різному слухали:

1. Інформацію про прийняття рішення за результатами виїзного засідання Комітету на тему: «Законодавче забезпечення державної підтримки виробництва і реалізації молока і молокопродуктів в Україні», яке відбулось 24 вересня 2016 року у місті Хмільник Вінницької області.

ВИСТУПИВ: заступник  Голови Комітету Бакуменко О.Б., який доповів по суті даного питання та  запропонував  проголосувати за прийняття рішення. 

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати висловлені під час обговорення на засіданні Комітету пропозиції представників центральних органів виконавчої влади, Вінницької обласної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, наукових установ, а також керівників вищих навчальних закладів, громадських організацій, виробників і переробників молока щодо збереження у сфері сільськогосподарського виробництва спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість для галузі тваринництва, вирощування цукрових буряків, овочівництва, садівництва та виноградарства.

2. Підтримати висловлені під час обговорення на засіданні Комітету пропозиції керівництва Національної академії аграрних наук України щодо забезпечення у 2017 році фінансування видатків бюджету для підтримки галузі тваринництва на здійснення заходів, спрямованих на створення сучасної системи селекції у тваринництві України.

3. Підтримати висловлені під час обговорення на засіданні Комітету пропозиції керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо забезпечення у 2017 році фінансування видатків бюджету на здійснення протиепізоотичних заходів, що сприятиме поліпшенню епізоотичної ситуації, підвищенню рівня біологічної та економічної безпеки.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. Інформацію про проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», реєстр. № 5000 від 15.09.2016.

ВИСТУПИВ: заступник  Голови Комітету Бакуменко О.Б., який доповів по суті даного питання та  запропонував проголосувати за прийняття рішення.

 

Народний депутат України Івченко В.Є. зазначив, що до Комітету надійшло звернення Асоціації тваринників України щодо збереження спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарської діяльності для селянських виробничих кооперативів, відмітив важливість такої пропозиції та запропонував доповнити рішення відповідно до зазначеного.  

ВИРІШИЛИ:

1. Проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5000), підтримати з урахуванням пропозицій та поправок, внесених народними депутатами України – членами Комітету (додаються).

2. З метою забезпечення прогнозованості підтримки аграрного
сектору економіки, запровадити здійснення прямої підтримки підприємств агропромислового комплексу за рахунок коштів загального фонду Державного бюджету України не менше 1 % від обсягу валового виробництва продукції сільського господарства шляхом закріплення означеної норми у Бюджетному кодексі України та розробки відповідного законопроекту.

3. Підтримати пропозицію голови підкомітету з питань економіки
і фінансової політики в АПК Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Козаченка Л.П. щодо прискорення приватизації державних підприємств, що знаходяться у сфері управління Мінагрополітики з метою наповнення загального фонду Державного бюджету України та направлення цих коштів на підтримку аграрної галузі в наступних бюджетних періодах.

4. Забезпечити розробку та невідкладний розгляд законопроекту щодо збереження спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість у галузях тваринництва, овочівництва, виноградарства, садівництва, виробництва цукрового буряку, а також для селянських виробничих кооперативів на постійній основі.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 19; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“V сесія 8 скликання”