КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

                                                                           

  

 

Протокол № 49

22     грудня   2016

 

вул. Грушевського, 18/2, к.11

14.00 год.

                                                             

Головував: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М.       

Присутні: народні депутати України члени Комітету: Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Дідич В.В., Івченко В.Є., Козаченко Л.П., Кузьменко А.І.,  Кулініч О.І., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Лунченко В.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Юрчишин П.В., Хлань С.В.       

Всього присутніх: 18

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бобов Г.Б., Бриченко І.В., Давиденко В.М., Дмитренко О.М., Добкін Д.М., Корнацький А.О., Кіт А.Б., Мартиняк С.В., Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.       Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного
кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення», реєстр. № 5223 від 04.10.2016, поданий народним депутатом України Тимошенко Ю.В.

2.       Про проект Закону України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин», реєстр. № 0906 від 27.11.2014, друге читання.

3.       Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», реєстр. № 4922-1 від 22.07.2016, поданий народним депутатом України Дзюбликом П.В.

4.       Різне.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні заступник Голови Комітету  Заболотний Г.М. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення», реєстр. № 5223 від 04.10.2016, поданий народним депутатом України Тимошенко Ю.В.

ВИСТУПИВ: Заступник Голови Комітету Івченко В.Є., який у зв’язку
з відсутністю автора доповів по суті поданого законопроекту та запропонував його підтримати в першому читанні.

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету
Кучер М.І., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Люшняк М.В., Кулініч О.І., Івченко В.Є., Козаченко Л.П., а також Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Мартинюк М.П. і Перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М.

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Земельного
кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення», реєстр. № 5223 від 04.10.2016
, прийняти за основу.».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 2; «проти» - 9; «утрим.» - 6.

Рішення не прийнято.

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Земельного
кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення», реєстр. № 5223 від 04.10.2016, відхилити.».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15; «проти» - 2; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 5223
від 04.10.2016),
поданий народним депутатом України Тимошенко Ю.В., відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету
Заболотного Г.М.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про доопрацьований до другого читання проект Закону України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин», реєстр. № 0906 від 27.11.2014.

ВИСТУПИВ:

Заступник Голови Комітету Заболотний Г.М., який поінформував про необхідність перегляду рішення Комітету від 12.04.2016 (протокол № 31) щодо проекту Закону України реєстр. № 0906;

Голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В. поінформував про те, що на засіданні підкомітету розглянуто пропозиції та техніко-юридичні поправки до проекту Закону України реєстр. № 0906. За результатами розгляду зазначених пропозицій та поправок підкомітетом прийнято рішення підтримати пропозиції, внесені народним депутатом України Бакуменком О.Б.
до законопроекту реєстр. № 0906, та техніко-юридичні поправки до нього з метою доопрацювання зазначеного законопроекту та врахування у процесі підготовки тексту останніх змін, що відбулись у законодавстві ЄС після прийняття Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин рішення від 12.04.2016 (протокол № 31) щодо законопроекту реєстр. № 0906, зокрема, виконавчого Рішення 2016/1196 від 20 липня 2016 року, яким уточнено перелік композитних продуктів, які не підлягають контролю на призначених прикордонних інспекційних постах, а також рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин переглянути рішення Комітету від 12.04.2016 (протокол № 31) щодо законопроекту реєстр. № 0906 і врахувати у тексті законопроекту, підготовленого до другого читання, підтримані пропозиції та поправки, і прийняти рішення, яким рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований законопроект реєстр. № 0906 прийняти у другому читанні та в цілому як Закон
;

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапа В.І. доповів по суті даного законопроекту і запропонував його підтримати.

В обговоренні взяли участь: Заступник Голови Комітету Івченко В.Є., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Мартинюк М.П. і Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапа В.І.

ВИРІШИЛИ:

1. Переглянути рішення Комітету від 12.04.2016 (протокол № 31) щодо проекту Закону України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин» (реєстр. № 0906 від 27.11.2014) (друге читання) з урахуванням пропозицій та техніко-юридичних поправок підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

2. Підтримати зміни до порівняльної таблиці законопроекту реєстр.
№ 0906, які підтримані на засіданні підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин 06 грудня 2016 року, та затвердити остаточну редакцію порівняльної таблиці законопроекту реєстр. № 0906 в редакції підкомітету для прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому як Закон.

3. Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований до другого читання з урахуванням пропозицій та поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи проект Закону України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин» (реєстр.
№ 0906 від 27.11.2014) прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.

4. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

        

3. Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», реєстр. № 4922-1 від 22.07.2016, поданий народним депутатом України Дзюбликом П.В., перенесено.

 

4. В різному слухали:

1.   Інформацію про розгляд колективного звернення керівників аграрних асоціацій щодо висновку Міністерства економічного розвитку і торгівлі України стосовно застосування антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну мінеральних добрив – карбаміду та карбамідно-аміачної суміші
з Російської Федерації.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М., який поінформував по суті колективного звернення.

В обговоренні взяли участь народні депутати – члени Комітету:
Заболотний Г.М., Мушак О.П., Кучер М.І.

ВИРІШИЛИ:

Звернутись до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Першого
віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Кубіва С.І., Міністра аграрної політики та продовольства України
Кутового Т.В., заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торгового представника України Микольської Н.Я.
щодо особистого втручання в ситуацію, яка склалась на ринку мінеральних добрив в Україні
з метою недопущення їх подорожчання (додається).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2.       Інформацію про розгляд колективного звернення керівників аграрних асоціацій, які об’єднують провідних учасників насіннєвого ринку, щодо припинення у поточному році Державної інспекції сільського господарства України і відповідно завершення здійснення інспекцією функцій із здійснення сертифікації насіння і садивного матеріалу.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М., який поінформував по суті колективного звернення.

В обговоренні взяли участь народні депутати – члени Комітету:
Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кучер М.І., а також
Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Мартинюк М.П.

ВИРІШИЛИ:

Звернутись до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо забезпечення безперервності процесу сертифікації насіння і садивного матеріалу (додається).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3.       Інформацію про утворення робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин з підготовки змін до законодавства України щодо створення сприятливих умов для розвитку сімейних фермерських господарств.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Івченко В.Є., який поінформував по суті даного питання та запропонував проголосувати за прийняття рішення.

ВИРІШИЛИ:

1. Утворити робочу групу при Комітеті Верховної Ради України
з питань аграрної політики та земельних відносин з підготовки
змін до законодавства України щодо створення сприятливих умов
для розвитку сімейних фермерських господарств (далі – робоча група).

2. Обрати керівником робочої групи заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Івченка В.Є.

3. Затвердити персональний склад робочої групи, що додається.

4. Надати керівнику робочої групи право вносити в разі потреби зміни
до її персонального складу.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. Інформацію про порушення клопотання перед керівництвом Верховної Ради України щодо відзначення роботи працівників секретаріату Комітету.

 

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М., який запропонував порушити клопотання перед керівництвом Верховної Ради України щодо відзначення роботи працівників секретаріату Комітету.

 

 

ВИРІШИЛИ:

Порушити клопотання перед керівництвом Верховної Ради України
щодо відзначення роботи працівників секретаріату Комітету, а саме:

головного консультанта Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Шумейка Сергія Григоровича – Почесною грамотою Верховної Ради України;

головного консультанта Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Коляду Олену МиколаївнуПочесною грамотою Верховної Ради України;

консультанта Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Чужмир Катерину Михайлівну – Грамотою Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“V сесія 8 скликання”