КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

 

Протокол №  10

 

7  квітня  2015 року

 

Засідання Комітету

 

адресаул. Грушевського, 5, конференц-зал, 14.00 год.

 

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Давиденко В.М., Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кіт А.Б., Козаченко Л.П.,  Кузьменко А.І., Корнацький А.О., Кулініч О.І., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Омельянович Д.С., Петьовка В.В., Хлань С.В., Юрчишин П.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Бобов Г.Б., Дідич В.В., Добкін Д.М., Люшняк М.В., Мартиняк С.В.

 

Від секретаріату Комітету присутні: заступник завідувача  секретаріату Комітету Самсоненко В.В., головні консультанти: Коляда О.М., Усата Р.Ю., Чернишенко І.І., старший консультант Боремська З.В., консультант Корякіна І.І., спеціаліст І категорії Кантур С.В.

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.     Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об'єкти розташовані», реєстр. № 1128 від 01.12.2014р., II читання;

2.     Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою», реєстр. № 0904 від 27.11.2014 р., II читання;

3.     Про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 20 Земельного кодексу України (щодо забезпечення використання земельних ділянок за цільовим призначенням)», внесений народним депутатом України Різаненком П.О., реєстр. № 1226 від 03.12.2014 р.;

4.     Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про оренду землі" (щодо вдосконалення порядку переходу права на оренду земельної ділянки у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду)», внесений народними депутатами України Алексєєвим І.С., Лунченком В.В., Сторожуком Д.А., Дейдеєм Є.С., Бриченком І.В., реєстр. № 1680 від 29.12.2014 р.;

5.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо визнання продукції льонарства та коноплярства сільгосптоварами)», внесений народними депутатами України Давиденком В.М.,  Юрчишиним П.В., Насаликом І.С., Козаченком Л.П., Бакуменком О.Б., Голубом В.В., Мушаком О.П., реєстр. № 2061 від 06.02.2015 р.

 

 

 

 

1

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Хланя С.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об'єкти розташовані», реєстр. № 1128 від 01.12.2014 р., II читання.

Також по даному питанню виступила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В., яка зазначила, що Міністерство підтримує даний законопроект.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект в другому читанні та в цілому, як Закон України».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 24; «утрим.» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об'єкти розташовані», внесений народними депутатами України Гордєєвим А.А., Вінником І.Ю., Співаковським О.В., Хланєм С.В., реєстр. № 1128 від 01.12.2014 р.,  прийняти в другому читанні та в цілому, як Закон України.

2. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Хланя С.В.  

 

Рішення прийнято.

 

.

2

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О.  про  проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою», реєстр. № 0904 від 27.11.2014 р., II читання.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету   Івченко В.Є., Кулініч О.І., Бакуменко О.Б.

На підтримку даного законопроекту виступила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект в другому читанні та в цілому, як Закон України».

 

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований з урахуванням пропозицій та поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою», реєстр. № 0904 від 27.11.2014 р., прийняти в другому читанні та в цілому, як Закон України.

2. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В. 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 20 Земельного кодексу України (щодо забезпечення використання земельних ділянок за цільовим призначенням)», внесений народним депутатом України Різаненком П.О., реєстр. № 1226 від 03.12.2014 р., перенесено на вимогу автора.

 

 

4

 

СЛУХАЛИ: Інформації народного депутата України Сторожука Д.А. та голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про оренду землі" (щодо вдосконалення порядку переходу права на оренду земельної ділянки у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду)», внесений народними депутатами України Алексєєвим І.С., Лунченком В.В., Сторожуком Д.А., Дейдеєм Є.С., Бриченком І.В., реєстр. № 1680 від 29.12.2014 р.

 В інформації зазначалось, що метою розроблення законопроекту є усунення прогалин та удосконалення окремих норм земельного законодавства, які регулюють перехід права на оренду земельної ділянки.

Так, у проекті пропонується уточнити порядок переходу права на оренду земельної ділянки у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду. Передбачається, зокрема, включення до статті 7 Закону України  «Про оренду землі» положення, за яким особа, яка набула право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, розташовані на земельній ділянці, що належить на праві власності іншій особі, зобов‘язана протягом десяти днів з дня вчинення правочину, спрямованого на набуття права власності на об‘єкт нерухомості, звернутися до власника земельної ділянки з пропозицією укласти договір оренди на тих самих умовах, що були у попереднього орендаря. Власник земельної ділянки зобов‘язаний прийняти таку пропозицію.

Голова підкомітету з питань земельних відносин Корнацький А.О. зазначив, що за результатами розгляду даного законопроекту на засіданні підкомітету пропонується його направити на доопрацювання.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання»

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про оренду землі" (щодо вдосконалення порядку переходу права на оренду земельної ділянки у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду)», внесений народними депутатами України Алексєєвим І.С., Лунченком В.В., Сторожуком Д.А., Дейдеєм Є.С., Бриченком І.В., реєстр. № 1680 від 29.12.2014 р., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В. 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

5

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Давиденка В.М. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо визнання продукції льонарства та коноплярства сільгосптоварами)», внесений народними депутатами України Давиденком В.М., Юрчишиним П.В., Насаликом І.С., Козаченком Л.П., Бакуменком О.Б., Голубом В.В., Мушаком О.П., реєстр. № 2061 від 06.02.2015 р.

В інформації зазначалось, що у законопроекті шляхом внесення змін до п. 209.7 ст. 209 Податкового кодексу України пропонується віднести товари, зазначені у товарних підкатегоріях 5301100000 (волокно лляне, необроблене або вимочений льон) та 5302100000 (волокно конопляне необроблене або вимочене) згідно з УКТЗЕД, до сільськогосподарських товарів з метою застосування щодо відповідних операцій з ними спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства. Метою законопроекту є врегулювання протиріччя між пунктами 209.17 та 209.7 статті 209 Податкового кодексу України щодо віднесення трести льону і конопель до сільськогосподарських товарів, що дозволить льоноконоплесіючим підприємствам обирати спеціальний режим оподаткування операцій з реалізації трести, що сприятиме розвитку галузі, в першу чергу в депресивних регіонах Полісся України.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття у першому читанні  даного проекту Закону».

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття у першому читанні за основу проекту Закону З України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо визнання продукції льонарства та коноплярства сільгосптоварами)», внесений народними депутатами України Давиденком В.М.,  Юрчишиним П.В., Насаликом І.С., Козаченком Л.П., Бакуменком О.Б., Голубом В.В., Мушаком О.П., реєстр. № 2061 від 06.02.2015 р.

2. Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                             Г. КУТОВИЙ

 

 

Секретар Комітету                                                         В. ЛУНЧЕНКО
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“ІІ сесія 8 скликання”

07 вересня 2015 16:39
07 вересня 2015 16:21
07 вересня 2015 14:53
07 вересня 2015 14:42
07 вересня 2015 14:05
11 червня 2015 15:08
25 травня 2015 15:21
13 травня 2015 15:00
13 травня 2015 14:55
03 квітня 2015 10:31