Протокол №  14

 

19  травня  2015  р.

 

Засідання Комітету

     

адреса: вул. Грушевського, 5, конференц-зал, 14.00 год.

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бриченко І.В., Вітко А.Л., Давиденко В.М., Дідич В.В., Дмитренко О.М.,  Заболотний Г.М.,  Івченко В.Є., Кіт А.Б.,  Корнацький А.О., Кулініч О.І., Кучер М.І., Козаченко Л.П., Кузьменко А.І., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мартиняк С.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Петьовка В.В., Хлань С.В., Юрчишин П.В.

 

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Бобов Г.Б., Вадатурський А.О., Добкін Д.М., Лабазюк С.П., Омельянович Д.С.

 

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступник завідувача секретаріату Комітету Самсоненко В.В., головні консультанти: Коляда О.М., Чернишенко І.І., Боремська З.В., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо забезпечення ефективного використання полезахисних лісових смуг та інших захисних насаджень», внесений народними депутатами  України  Гордєєвим А.А., Хланєм С.В., Співаковським О.В., реєстр. № 2605 від 08.04.2015 р.;

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добросусідства та вартості плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)», внесений народним депутатом  України  Гудзенком В.І., реєстр. № 2232 від 25.02.2015 р.;

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про оцінку земель" (щодо доповнення переліку суб'єктів оціночної діяльності, які не можуть проводити експертну оцінку)», внесений народним депутатом України Ліньком Д.В., реєстр. № 2113 від 12.02.2015 р.;

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо спрощення процедури продажу земельних ділянок комунальної власності або прав на них на конкурентних засадах, а також щодо підстав та механізму відшкодування збитків власникам землі)», внесений народним депутатом України  Насаликом І.С., реєстр. № 1482 від 16.12.2014р.;

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Перехідних положень Земельного кодексу України (щодо зміни цільового призначення земельних ділянок в окремих випадках)», внесений народними депутатами України Осуховським О.І., Рудиком С.Я., Іллєнком АЮ., Левченком Ю.В., Головком М.Й., Марченком О.О., Бубликом Ю.В., реєстр. № 1463 від 12.12.2014 р.;

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», внесений народними депутатами України   Євлаховим А.С., Юринцем О.В., Демчаком Р.Є., Дмитренком О.М., Кулічем В.П., Атрошенком В.А., реєстр. № 2089 від 10.02.2015 р.;

7. Про проект Закону України «Про внесення доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко)», внесений народним депутатом України  Головком М.Й., реєстр. № 2089-1 від 24.02.2015р.

 

 

1

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо забезпечення ефективного використання полезахисних лісових смуг та інших захисних насаджень», внесений народними депутатами  України  Гордєєвим А.А., Хланєм С.В., Співаковським О.В., реєстр. № 2605 від 08.04.2015 р., перенесено на вимогу авторів.

 

2

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добросусідства та вартості плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)», внесений народним депутатом  України  Гудзенком В.І., реєстр. № 2232 від 25.02.2015 р.

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується надати право власникам земельних ділянок зрізати гілки дерев, розташованих на сусідніх земельних ділянках у разі проникнення таких гілок з суміжної земельної ділянки, якщо таке проникнення може привести до небажаного впливу на земельні ділянки. Також законопроектом надаються додаткові повноваження органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність громадянам України, встановлювати вартість робіт щодо розробки землевпорядної документації та всі витрати на виправлення помилок у випадку, коли дані земельно-кадастрової документації не відповідають дійсності, покладаються на організації чи установи, які відповідальні за виконання земельно-кадастрових робіт, складання та збереження земельно-кадастрової документації.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добросусідства та вартості плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)», внесений народним депутатом  України  Гудзенком В.І., реєстр. № 2232 від 25.02.2015 р., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 25.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добросусідства та вартості плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення)», внесений народним депутатом  України  Гудзенком В.І., реєстр. № 2232 від 25.02.2015 р., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В. 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про оцінку земель" (щодо доповнення переліку суб'єктів оціночної діяльності, які не можуть проводити експертну оцінку)», внесений народним депутатом України Ліньком Д.В., реєстр. № 2113 від 12.02.2015 р.

В інформації зазначалось, що проектом пропонується шляхом внесення змін до статей 4 та 14 Закону України «Про оцінку земель» встановити фактори, що визначають ціну земель, доповнити перелік суб’єктів оціночної діяльності, які не можуть проводити експертну грошову оцінку, а також заборонити проведення такої оцінки у разі, якщо її замовником є суб‘єкт господарювання, керівництво якого має родинні зв‘язки з оцінювачем.

Проте, запропоновані зміни до статті 4 Закону України «Про оцінку земель» суперечать статтям 1, 19 зазначеного Закону та статтям 3, 632 Цивільного кодексу України. Зокрема, відповідно до статті 1 Закону України «Про оцінку земель» експертна грошова оцінка земельних ділянок ? результат визначення вартості земельної ділянки та пов’язаних з нею прав оцінювачем (експертом з питань оцінки земельної ділянки) із застосуванням сукупності підходів, методів та оціночних процедур, що  забезпечують збір та аналіз даних, проведення розрахунків і оформлення результатів у вигляді звіту.

Оцінювачем з експертної грошової оцінки земельних ділянок визначається вартість земельної ділянки, яка є еквівалентом цінності земельної ділянки, який виражений у ймовірній сумі грошей, яку може отримати продавець. Тобто, оцінювач визначає вартість, а не ціну земельної ділянки.

Крім того, статтею 5 Закону визначено, що експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Статтею 19 Закону України «Про оцінку земель» сформовані методичні підходи, якими керується оцінювач при визначенні вартості земельної ділянки, а саме такими є капіталізація чистого операційного або рентного доходу від використання земельних ділянок; зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок; врахування витрат на земельні поліпшення. 

Відповідно до статті 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Загальні засади цивільного законодавства, визначені статтею 3 Цивільного кодексу України, передбачають свободу договору.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є.,  Кулініч О.І.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про оцінку земель" (щодо доповнення переліку суб'єктів оціночної діяльності, які не можуть проводити експертну оцінку)», внесений народним депутатом України Ліньком Д.В., реєстр. № 2113 від 12.02.2015 р., відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22;  «утрим.» - 3.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про оцінку земель" (щодо доповнення переліку суб'єктів оціночної діяльності, які не можуть проводити експертну оцінку)», внесений народним депутатом України Ліньком Д.В., реєстр. № 2113 від 12.02.2015 р. відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В. 

 

Рішення прийнято.

 

4

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо спрощення процедури продажу земельних ділянок комунальної власності або прав на них на конкурентних засадах, а також щодо підстав та механізму відшкодування збитків власникам землі)», внесений народним депутатом України  Насаликом І.С., реєстр. № 1482 від 16.12.2014р., перенесено на вимогу автора.

 

5

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до Перехідних положень Земельного кодексу України (щодо зміни цільового призначення земельних ділянок в окремих випадках)», внесений народними депутатами України Осуховським О.І., Рудиком С.Я., Іллєнком АЮ., Левченком Ю.В., Головком М.Й., Марченком О.О., Бубликом Ю.В., реєстр. № 1463 від 12.12.2014 р. перенесено.

 

6

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишина П.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», внесений народними депутатами України   Євлаховим А.С., Юринцем О.В., Демчаком Р.Є., Дмитренком О.М., Кулічем В.П., Атрошенком В.А., реєстр. № 2089 від 10.02.2015 р.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України  Лапа В.І. виступив за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету   Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кучер М.І., Люшняк М.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України  даний законопроект відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» -18; «утрим.» - 5; «проти» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», внесений народними депутатами України Євлаховим А.С., Юринцем О.В., Демчаком Р.Є., Дмитренком О.М., Кулічем В.П., Атрошенком В.А., реєстр. № 2089 від 10.02.2015 р., відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В. 

 

Рішення прийнято.

 

7

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишина П.В. про проект Закону України «Про внесення доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко)», внесений народним депутатом України  Головком М.Й., реєстр. № 2089-1 від 24.02.2015р.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України  Лапа В.І. виступив за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Дмитренко О.М., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кучер М.І., Люшняк М.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект відхилити».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» -20; «утрим.- 5.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко)», внесений народним депутатом України  Головком М.Й., реєстр. № 2089-1 від 24.02.2015р.  відхилити.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В. 

3. Рекомендувати Міністерству аграрної політики та продовольства України, в термін до липня 2015 року розробити урядовий проект закону щодо вирішення питання закупівельних цін на молоко у населення.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Голова Комітету                                                 Т. КУТОВИЙ

 

 

Секретар Комітету                                             В. ЛУНЧЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“ІІ сесія 8 скликання”

07 вересня 2015 16:39
07 вересня 2015 16:21
07 вересня 2015 14:53
07 вересня 2015 14:42
07 вересня 2015 14:05
11 червня 2015 15:08
25 травня 2015 15:21
13 травня 2015 15:00
13 травня 2015 14:55
03 квітня 2015 10:31